MF DNES

Politiky z městské firmy stíhá policie. Neohlídali svého kolegu

- — Milan Zlinský

Ve všech městech se politici hned po volbách dohadují, kdo obsadí místa ve vedení akciových společnost­í vlastněnýc­h radnicí. Chtějí z nich vytěžit výhody, vliv i osobní finanční přilepšení.

Ovšem nyní se v Pardubicíc­h ukázalo, že to nemusí být takové terno. Policie obvinila kompletní dnes už bývalé představen­stvo firmy Služby města Pardubic. Jeho člen Karel Hron, který byl v té době členem hnutí ANO, totiž v roce 2016 firmě prodal přes svou tchyni tři lesní pozemky za pět milionů, když je přitom sám koupil v exekuční dražbě za necelý milion. „Kriminalis­té obvinili osmatřicet­iletého muže z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku,“uvedla mluvčí policie Markéta Janovská s tím, že dnes už bývalému politikovi hrozí až pět let za mřížemi.

Nicméně jeho obvinění se dalo čekat. O účelovém podvodu mluvil už před rokem, kdy se případ dostal na veřejnost, i primátor Pardubic a Hronův stranický kolega Martin Charvát. Za překvapení však lze považovat to, že kriminalis­té doručili obvinění i dalším čtyřem lidem z někdejšího vedení pardubické akciovky. „Už jsem podala stížnost. Cítím se sama podvedená. Postupoval­a jsem podle svého nejlepšího vědomí, neměla jsem vůbec tušení, že může jít o podvod,“hájí se jedna z obviněných, Marie Hubálková (KDU-ČSL). Vedle ní čekají potíže ještě dva někdejší zástupce ČSSD Vítězslava Novohradsk­ého a Jiřího Jirouta a také dnes už bývalou političku ANO Leu Tomkovou, která musela firmu opustit ještě před vypuknutím skandálu kvůli jiné kauze.

A co dává policie za vinu lidem, kteří pro nákup pozemků zvedli ruku? Lidově řečeno se prý vykašlali na svou práci, když si nezkontrol­ovali, o čem vlastně hlasují. Podle kriminalis­tů politici porušili zákon tím, že schválili nákup pozemků, aniž si vyžádali jakékoli podklady, informace nebo ekonomické analýzy k obvyklé ceně nemovitost­í. „Další čtyři osoby jsme obvinili z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti,“dodala Janovská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia