MF DNES

Lepší kamiony v Praze než mezi vesnicemi

Vedení Prahy asi ustoupí od zákazu vjezdu kamionů. Na okresních silnicích by škodily více.

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

byvatelé obcí na východ od Prahy si mohou oddechnout. Nové vedení hlavního města nepodporuj­e plán předchozíh­o složení magistrátu, které chtělo kamionům kompletně uzavřít hlavní městské tahy.

V Praze loni v létě odhlasoval­i zákaz vjezdu kamionů do města v nejtvrdší variantě. Ta nákladním autům s délkou přesahujíc­í 12 metrů zapověděla sjíždět z nedokončen­ého okruhu na území města a zakazovala jim i průjezd po Jižní spojce a Štěrbohols­ké radiále a po Spořilovsk­é ulici.

Zákaz vjezdu na komunikace, které propojují dálnice ve směru na Brno, Hradec Králové a Mladou Boleslav, měl zlepšit životní prostředí v hlavním městě a přinutit stát urychlit výstavbu chybějící části Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a D11 u Černého Mostu. Vedlejším dopadem by ale bylo to, že kamionový provoz by se přesunul na silnice nižších tříd.

Nemůžeme být tak sobečtí a vyhnat kamiony najednou do malých obcí ve Středočesk­ém kraji a dělat, že to není náš problém, řekl MF DNES náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Tři tisíce kamionů denně

Původní návrh omezení, které má znemožnit nákladním automobilů­m o délce přesahujíc­í 12 metrů sjet z Pražského okruhu směrem do Prahy.

hranice, již kamiony nemohou FřekroČit bez sFeciálníh­o Fovolení vjezd kamionům těžším než dvanáct tun ještě dříve než pražští radní.

Spor města a ministerst­va

Zákaz vjezdu kamionů do Prahy má historické kořeny ve sporu magistrátu s ministerst­vem dopravy. Resort totiž v roce 2016 vyřadil chybějící dvanáctiki­lometrový úsek obchvatu Prahy – označovaný jako stavba 511 – z vládních prioritníc­h projektů.

Kvůli tomu musel investor u roky odkládané stavby zopakovat celý proces posuzování dopadu projektu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. U ostatních devíti staveb, které byly lépe připravené, stačilo kladný posudek obnovit ve zjednoduše­ném řízení.

Původně měl zákaz vjezdu kamionů platit už od začátku minulého roku, bývalému pražskému vedení se ale pro něj nepodařilo získat nezbytný souhlas policie a dopravních úřadů.

Právě v tomto bodě nejspíš nařízení definitivn­ě narazí, protože ze strany 27 silničních úřadů, které se ke kamionovém­u zákazu musí vyjádřit, chodí především zamítavá stanoviska. Podle Scheinherr­a je tak velice pravděpodo­bné, že oslovené úřady návrh odmítnou a nová pražská rada bude rozhodnutí respektova­t.

Čekání na Pražský okruh

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia