MF DNES

E-shopy si slibují od Vánoc 44 miliard

-

Posledním dostavěným úsekem Pražského okruhu u Modletic projede ve všední den více než tři tisíce kamionů (podle posledního sčítání

E-shopy letos čekají rekordní vánoční tržby. Podle odhadu Asociace pro elektronic­kou komerci se v předvánočn­ím období prodá online zboží v hodnotě kolem 44 miliard korun, což by bylo o šest miliard více než loni.

Online obchodníci spustili marketingo­vé kampaně už na přelomu října a listopadu. „Stejně jako čísla za první pololetí, i statistiky posledních týdnů ukazují, že letošní nákupní stávající komunikace

dopravy v roce 2016). Lze proto předpoklád­at, že podobné množství nákladních aut se ve všední dny vydává i severním směrem, kde Pražský okruh doposud chybí.

Všechna tato vozidla by pak musela hledat alternativ­ní trasy. „Pokud by byla Jižní spojka uzavřena, hledaly by kamiony cestu všude kolem po silnicích, které pro ně nejsou určeny. Docházelo by k ucpávání na více místech, nejbližší trasou z D1 na D11 by byla komunikace 113 přes Chocerady a Ondřejov,“uvedl generální tajemník Sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř.

Jižní spojka a Spořilovsk­á nicméně neslouží jen jako náhrada za chybějící úsek okruhu mezi D1 a D11. sezona bude navzdory teplému podzimu opět rekordní. I když se na vrchol připravují e-shopy i dopravci, právě pro našponovan­é kapacity dopravců to bude extrémně náročné,“uvedl ředitel zákaznické­ho centra srovnávače cen Heureka.cz Jan Kriegel.

„Pořízení vánočních dárků se pomalu stává adrenalino­vým sportem, zejména je-li řeč o jediném výprodejov­ém Black Friday víkendu,“ Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040 Exity Pražského a Městského okruhu, z nichž v FříFadě schválení nebudou moci sjet nákladní vozy do Prahy. uvedl marketingo­vý ředitel Mall Group Tomáš Punar s připomínko­u nákupního svátku 23. listopadu. Proto Mall.cz bude celý listopad postupně uvádět tisíce zvýhodněný­ch nabídek, dodal.

Podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy dosáhne letos průměrná vánoční útrata na osobu za dárky, stromeček, cukroví a další zboží 11 tisíc korun. „Vánoce jsou z hlediska tržeb tuzemských obchodníků

Trasu využívají všichni, kteří přijíždějí do města po plzeňské D5 a směřují na severových­od, a stejně tak doprava plynoucí ze severní ústecké dálnice D8 či mladoboles­lavské D10, která míří na D1.

Spořilovsk­á ulice by se kvůli hustému automobilo­vému provozu, který obtěžuje obyvatele okolních domů, měla postupně přesunout do plánovanéh­o tunelu za přibližně 3,3 miliardy korun. Výstavba by měla začít do roku 2021, tunel dlouhý jeden a půl kilometru má být hotov během čtyř let.

Každopádně zmíněné obce Chocerady, Ondřejov a další na trase by se nárůstu kamionové dopravy bránily podobně, jako to udělaly například středočesk­é Říčany. Ty zakázaly zdaleka nejvýnosně­jším českým svátkem,“tvrdí. Heureka.cz upozornila, že dárky objednané na poslední chvíli nemusí k adresátům dorazit včas.

Podle očekávání dopravců se počet přepravova­ných balíků před Vánoci zvýší až na dvojnásobe­k. Růst u přepravníc­h firem začal už v listopadu. Špičku očekávají v týdnu od 17. prosince. „Věřím, že balíky, které převezmeme do 17. prosince, budeme celé ČR pro prodej inzertních ploch ve svých tiskových produktech. Práce v místě bydliště, nadstandar­dní provize 25-27,5% z obratu (obvyklý výdělek 40 – 80 tis. Kč/měsíc), služební auto a další benefity. Vyžadujeme samostatno­st, zodpovědno­st a spolehlivo­st. Životopisy zasílejte na e-mail: manager@kompakt-cr.cz nebo volejte na tel.: 325 613 594.

Zatím poslední část stále nedokončen­ého Pražského okruhu se řidičům otevřela před osmi lety. Šlo o 23 kilometrů dlouhý úsek propojujíc­í plzeňskou dálnici D5 a Brněnskou D1.

Z celkových 83 kilometrů, což je celková délka chystaného obchvatu Prahy, tak byla zprovozněn­a necelá polovina. Další rozšíření o úsek do Běchovic a k Černému Mostu má být podle optimistic­kého předpoklad­u otevřen v roce 2021.

Na konci minulého roku dostalo Ředitelstv­í silnic a dálnic, které je investorem stavby, nový kladný posudek EIA. Pokud ale má stihnout termín, musí během necelých tří let získat územní i stavební povolení, vysoutěžit stavební firmu a vykoupit všechny potřebné pozemky. S vykupování­m přitom úředníci ještě ani nezačali. Kromě jihovýchod­ní části mezi Běchovicem­i a D1 chybí také severozápa­dní úsek mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí.

Pražskému okruhu kromě jihovýchod­ní části mezi Běchovicem­i a D1 nadále chybí také severozápa­dní úsek mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí.

schopni doručit pod stromeček včas. U ostatních se pravděpodo­bnost dodání sníží na 90 procent,“uvedl generální ředitel společnost­i PPL Petr Chvátal.

Balíkový dopravce DPD odhaduje podle generálníh­o ředitele Miloše Malaníka nárůst počtu zásilek proti běžnému provozu o 70 procent. Česká pošta očekává zvýšení počtu balíků ve své síti před Vánocemi o 130 procent na 350 tisíc denně. úřední deska ČVUT – FEL. Soudní znalec zdarma ocení obrazy, známky, dopisy, pohledy, mince, bankovky. Sbírky i jednotlivo­sti též rád koupím a platím nejvyšší ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092991­71954

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia