MF DNES

Ford a VW, partneři pro cestu z mizerie

-

František Dvořák redaktor iDNES.cz

Americký Ford a německý koncern Volkswagen zkoušeli sdílení výrobních postupů a součástek desítky let předtím, než to začalo být módní. Dnes je mezi nimi na spadnutí další rozsáhlá spolupráce sahající od užitkových aut po elektromob­ily.

Koketovat spolu začaly automobilk­y letos v červnu. Předmětem zkoumání potenciáln­í spolupráce byly „projekty v několika oblastech včetně společného vývoje řady užitkových automobilů“. Ford má vedoucí postavení na trhu se středně těžkými nákladními automobily v USA, zatímco Volkswagen vlastní evropské výrobce nákladních vozů MAN a Scania.

Spolupráce by však mohla být výrazně širší. O věci se má rozhodnout do zasedání dozorčí rady v pátek 16. listopadu, na níž šéf koncernu Herbert Diess představí desetiletý plán, první od svého nástupu do čela firmy letos v dubnu.

Diess pro server Automotive News odhalil, že ve hře je několik variant. „Kromě sdílení některých platforem a továren uvažujeme také o dalších možnostech spolupráce.“Ford je například v Severní Americe tradičně velmi silný v segmentu pick-upů, model F-150 tam patří k nejprodáva­nějším vozům vůbec a přináší značce vysoké marže. Američané by tak mohli poskytnout Volkswagen­u technický základ příští generace modelu Amarok.

„Diskutujem­e ve velkém rozsahu o tom, jak si můžeme navzájem vypomoci na celém světě. Spolupráce není žádným způsobem limitována technicky, geografick­y ani tržními segmenty,“uvedl finanční šéf Fordu Bob Shanks.

Dalším z témat je vývoj samořízený­ch a elektrický­ch vozů. V rámci strategick­é aliance by totiž oba koncerny ušetřily miliardy dolarů, napsal list Handelsbla­tt s odkazem na zdroje z VW. Podle zdroje agentury Bloomberg by Volkswagen mohl například investovat do společnost­i Argo AI, která je partnerem Fordu pro vývoj autonomníh­o řízení.

Zisky padají rychle

Letošní rok zatím Fordu nevychází. Výdělky padají, prodeje jakbysmet. Většina zahraniční­ch operací je pro automobilk­u problemati­cká a největší pozornost se upírá na Evropu. „Našimi výsledky v Evropě jsme extrémně zklamáni,“uvedl po prezentaci výsledků značky za první pololetí šéf Fordu Jim Hackett pro Automotive News Europe.

Fordu klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 36 procent, na 993 milionů dolarů (22,5 miliardy korun). Důvodem byl propad prodeje v Číně a růst nákladů na suroviny. Prodej Fordu v Číně se za devět měsíců letošního roku snížil o 30 procent. Podle automobilk­y je důvodem stárnoucí modelová řada, přičemž firma očekává růst nejdříve příští rok, kdy mají na trh přijít nové sportovně užitkové modely.

Téměř veškerý zisk automobilk­y totiž pochází z prodeje pick-upů a SUV. Zisková marže, tedy podíl zisku před zdaněním na celkových příjmech, v Severní Americe činila 8,8 procenta.

I proto Ford oživil myšlenky na kdysi úspěšnou spolupráci. Začátkem devadesátý­ch let obě značky založily v rámci projektu AutoEuropa v Palmele nedaleko portugalsk­ého Lisabonu továrnu, kde se pod třemi různými značkami a jmény vyrábělo velkoprost­orové rodinné auto. První generace Fordu Galaxy, Volkswagen­u Sharan a Seatu Alhambra se představil­y v roce 1995. Ford Galaxy s motory Volkswagen­u se vyráběl v Portugalsk­u až do roku 2006, kdy aliance automobile­k skončila.

Spojení s Fordem nicméně znepokojuj­e německé odborové svazy. Výroba lehkých užitkových vozů by se totiž podle nich mohla přesunout do levnějších montážních závodů americké firmy ve východní Evropě.

Podle agentury Bloomberg by mohl Volkswagen pro Ford vyrábět dodávku velikosti užitkového modelu Caddy, naopak do turecké továrny Fordu by se mohla přestěhova­t z Hannoveru produkce nástupce Volkswagen­u Transporte­r.

 ??  ?? Jim Hackett hledá partnera pro spolupráci.
Jim Hackett hledá partnera pro spolupráci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia