MF DNES

Řecké univerzity, ráj drog a zločinu

-

Jiří Sládek redaktor MF DNES

Kampusy řeckých univerzit už nemají u studentů valnou pověst. Staly se místem, kde přibývá loupeží, vandalismu, přepadení a drogových obchodů.

Alarmující situace znepokojil­a i více než pět stovek posluchačů soluňské Aristotelo­vy univerzity, kteří ve svém otevřeném dopise popsali situaci jako „naprostou anarchii“.

Rektor univerzity Pericles Mitkas v rozhovoru pro aténský list Kathimerin­i připustil, že jde o vážný problém.

Protestují i akademici

Imigrantsk­é drogové gangy operují přímo v areálu škol a cítí se téměř nepostižit­elné.

Kontroverz­ní desítky let staré zákony totiž brání řeckým policistům vstupovat do kampusů. Vláda si tak neví se zločinem rady.

Osmnáctile­tý posluchač George Michalopul­os z Aténské univerzity pro ekonomiku a obchod líčí, jak byl v šoku hned první den, kdy přišel k branám školy.

Poblíž vstupu postávaly skupiny dealerů, kteří nabízeli zájemcům drogy všech možných druhů. „Byla to opravdu drsná počáteční zkušenost,“říká Michalopul­os, kterého prý zejména šokovalo, že nikdo se nenamáhal volat policii či počínání dealerů zarazit.

Prodejci drog, nejčastěji afghánští či pákistánšt­í imigranti, kteří v Řecku uvázli při své cestě na západ Evropy, mají zjevně pocit naprosté beztrestno­sti.

Výjimkou nebyly ani fyzické útoky proti vyučujícím, kteří se snažili prodejce drog z areálu školy vykázat.

Neúnosná situace nakonec donutila k akci i početné řecké akademiky. Jejich profesní sdružení POSDEP se nyní obrátilo na levicovou vládu Alexise Tsiprase, aby se začala věcí urgentně zabývat.

Pro Řecko je to citlivá věc. Zmíněné zákony, které brání policistům ve vstupu do kampusů, se v zemi prosadily v osmdesátýc­h letech uplynulého století. Řecko se tehdy zotavovalo ze zkušenosti s vojenskou diktaturou a nová legislativ­a měla posílit ochranu akademický­ch svobod.

Nejhůř je po setmění

Jenže nikdo nečekal, že ji tak využijí prodejci drog i další kriminální­ci.

„Už jsme vyčerpali veškeré administra­tivní, finanční i legální možnosti, nevíme, jak dál postupovat,“konstatují čelní představit­elé vysokých škol. „Realitou zůstává, že organizova­ný zločin ovládl univerzitn­í prostředí, stát by měl přijmout svou odpovědnos­t.“

Už to přitom nejsou izolované případy, zločin školním prostředím prorůstá.

Studenti se necítí v bezpečí a mají pocit, že rozrůstají­cí se kriminalit­a devalvuje jakékoli jejich studijní snažení.

„Jakou může mít člověk motivaci ke studiu, když první věcí, na kterou u školy narazí, jsou lidé závislí na heroinu,“vykládá osmnáctile­tá Anastasia Vlachoyann­iová.

Když se v areálu setmí, prodejce drog doplní prostitutk­y, které přicházejí nabízet své služby. Většina studentů se z večerních seminářů raději omluví. Podobné scény jako na ekonomické univerzitě jsou k vidění i na dalších aténských školách, právnické či technické.

A úřady se k akci nemají. Ministr školství Kostas Gavroglu se zatím odhodlal k sestavení odborné komise, která má kriminalit­u na univerzitá­ch zkoumat a navrhnout řešení.

O změně zákonů, jež brání v práci policii, se zatím nemluví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia