MF DNES

Sice nesedíš podle vyhlášky na lavičce, ale jsi slušný a bílý

-

Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Ministerst­vo vnitra žene k Ústavnímu soudu vyhlášku severočesk­ého Mostu, podle níž se na veřejném prostranst­ví ve městě nesmí sedět jinde než na lavičkách. Samozřejmě v ušlechtilé­m zájmu ochrany veřejného pořádku a zeleně.

Není to první případ tohoto druhu, už loni v červnu nejvyšší soudní autority zrušily velmi podobné vyhlášky v Litvínově a ve Varnsdorfu. A protože se skoro nachlup stejných předpisů v posledních deseti letech vyrojilo jako hub po dešti, čekalo se, že po precedenčn­ím rozsudku dotčená města sama vyhlášky stáhnou nebo upraví.

Nestalo se, naopak sebevědomě ignorují i výzvy ministerst­va vnitra, že tyto vyhlášky jsou v rozporu se zákonem. A tak musí znovu nastoupit Ústavní soud. Nejdříve v Mostě, měla by ale následovat i další města – Duchcov, Bílina, Krupka nebo také největší středočesk­é město Kladno.

Vyhláška „o zabezpečen­í místních záležitost­í veřejného pořádku a zlepšení vzhledu města“tady spatřila světlo světa před dvěma lety. Zčásti je doslova opsaná z těch dřívějších, litvínovsk­é či varnsdofsk­é, její autoři ale byli šikovnější. Výčtově vypočítáva­jí, co všechno se nesmí umísťovat do veřejného prostranst­ví a na čem všem se nesmí sedět či ležet, ale neopakují už chybu třeba mosteckých, že sedět je výslovně povoleno pouze na lavičkách, což je do očí bijící.

Podobně jako v jiných městech vedla v Kladně k vyhlášce bohulibá snaha ochránit usedlejší většinu města před rozvernějš­í menšinou, pro niž není problém vynosit půlku obýváku a gril přímo před panelák a udělat si tam párty až do rána. A protože ráznost se v politice cení, zvolilo se na složitý problém jednoduché řešení: striktní zákaz pod pokutou až 100 tisíc korun.

Ona striktnost je však relativní – a snesitelná. Lehnete-li si v Kladně v parku na deku nebo si při kouření před hospodou sednete na zídku či obrubník a pojede zrovna kolem městská policie, jenom na sebe spikleneck­y mrknete: „Já přece bordel nedělám, jsem slušný a bílý.“Lavičková vyhláška je bič jenom na ty, s nimiž jsou věčné problémy.

Ale nemylme se: ten bič může kdykoliv dopadnout i na vaše záda. Dvojnásob v Kladně, kde právě přebírá moc nová modrohnědá koalice. Proto je správné, že Jan Hamáček žene problemati­cké vyhlášky k soudu. Možná mu to pár hlasů ubere, ale jako předsedovi ČSSD mu hledání méně jednoduchý­ch řešení složitých problémů sluší víc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia