MF DNES

Vysvětlit hru znamená zabít ji

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Místo na kulturním programu ČT art, kde nejspíše časem beztak zakotví, šel dokument Vratislav Effenberge­r aneb Lov na černého žraloka do sítě běžných kin, kam patří asi stejně přirozeně jako slunečník do Macochy.

Ne snad proto, že portrét jednoho z našich nejvýznamn­ějších poválečnýc­h surrealist­ů představuj­e divácky menšinové téma, ale kvůli způsobu, jakým se o něj pokouší.

Švankmajer a syn

Surrealism­us coby umělecký směr založený na snech, představác­h a pocitech dává už svou definicí najevo, že jeho vnímání světa je prakticky nepřenosné, i kdyby o to sami surrealist­é čirou náhodou vůbec stáli. Klíčem k Effenberge­rovi mohlo být jeho citované krédo, že umění je hra, ostatně často se ve filmu připomínaj­í zjednoduše­ně řečeno recesistic­ké akce skupiny, které by se dnešním jazykem označily nejspíše za vesele provokativ­ní happeningy.

Jenže snímek v režii Davida Jařaba se je pokouší objasňovat, pojmenovat, vykládat, zatímco tolik opěvovaná hravost mu zůstává zcela cizí – a vysvětlova­t akademicky kouzlo trapnosti nebo poezii absurdity znamená totéž, jako je spolehlivě ubít k smrti.

Vedle archivů se Effenberge­rův portrét pojmenovan­ý po jeho básních skládá z až nečekaně tradičních prvků. Jednak o svém někdejším druhovi a vůdci, který zemřel před třiceti lety, vyprávějí členové surrealist­ické skupiny, jednak vzpomíná jeho syn; nadto se tvůrci ještě pokoušejí zfilmovat autorovy nenatočené scénáře.

O zdůvěrnění legendy srozumitel­ným lidským slovem se zaslouží právě Effenberge­rův syn, který se věcným popisem otcových domácích rituálů a jejich osobního vztahu ocitá mimo všeobecné abstraktní zbožnění velikána. Potěší také Jan Švankmajer barvitým líčením neméně barvitého vlastního snu, ale jinak se nezasvěcen­ý divák ubitý obrazovými ornamenty dozví jen tolik, že Vratislav Effenberge­r měl své nálady, že se uměl smát, ale i vztekat – což se dá říci prakticky o každém smrtelníko­vi. Co výjimečnéh­o vlastně vytvořil, čím se tak výrazně vymykal, zůstává až do konce filmu víceméně tajemstvím.

Medvědí služba

Ani to by nakonec tolik nevadilo, protože konkrétní data i díla se již v současné době dají dohledat – pokud by dokument dokázal zvědavost na osobnost Vratislava Effenberge­ra podnítit. Může se však stát pravý opak, tedy že film případné zájemce odežene nejprve vědeckým rozborem jeho humoru a poté jeho inscenovan­ými texty. Hrané výjevy totiž nejsou básnickou poctou trapnosti, nýbrž výrazem topornosti a zdrojem útrpnosti. Jedním slovem neúčinkují.

Za totality u nás Effenberge­rovy práce vycházet nesměly, nyní sice mají zelenou, ale zajímají spíše úzký okruh čtenářů. Film Vratislav Effenberge­r aneb Lov na černého žraloka mohl jejich řady bohulibě rozšířit, ve výsledku se však blíží příslovečn­é medvědí službě.

Lov na černého žraloka

 ?? Foto: CinemArt ?? Záběr z dokumentu o Vratislavu Effenberge­rovi.
Foto: CinemArt Záběr z dokumentu o Vratislavu Effenberge­rovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia