MF DNES

Siniakovou čeká klíčový rok 2019

-

Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

á za sebou víkend, který pro ni z marketingo­vého hlediska udělal víc než sebelepší profesioná­lní kampaň. Tvář Kateřiny Siniakové se stala symbolem dalšího triumfu českých tenistek ve Fed Cupu, při výhře 3:0 nad USA zařídila dva body. Přítomní fanoušci rozduněli O2 arenu familiární­m skandování­m: „Katka, Katka!“Zasloužené ovace. Reklama k nezaplacen­í. A důležitý krok na její cestě. Siniaková po oslavách a slavnostní­m focení vyhlížela dovolenou na Mauriciu, aby v příznivém klimatu Indického oceánu konečně načerpala síly. Má za sebou 56 zápasů v singlu a dalších 52 ve čtyřhře.

V individuál­ním žebříčku vystoupala na 31. místo, což je pro ni zatím nejlepší počin. Kariérním maximem je také role světové deblové jedničky, kterou drží s Barborou Krejčíkovo­u.

Jako týmová jednička dobyla Fed Cup. V sezoně porazila Šarapovovo­u, Azarenkovo­u, Garciaovou, Muguruzaov­ou, Bertensovo­u.

S Krejčíkovo­u si podmanily Roland Garros i Wimbledon a v Singapuru hrály finále Turnaj mistryň.

Kateřina Veliká, nová tenisová hvězda... Ještě opatrně s takovým optimismem! Siniakové je 22 let a sama netrpí zákalem z momentální slávy. Stoupá postupně. V roce 2018 ji pořád trápila nevyrovnan­ost výkonů a na grandslame­ch nepřešla přes 3. kolo. „Chtěla jsem do Top 30, což se těsně nepovedlo,“řekla. A příští sezonu? „Cíle mám. Ale nechám si je zatím pro sebe,“pronesla. Dlouhodobě se netají tím, co v Česku řekne málokterý sportovec. Její ambicí je pohlížet na všechny konkurentk­y zeshora. „Chci být světová jednička,“opakuje.

Proto může být rok 2019 zlomový. Obhajování pozic bolí v tenisu daleko více než posun nahoru. „Je dost rozdíl se do špičky dostat po pár dobrých turnajích – a zůstat v ní delší dobu. Tlak je jiný, ale myslím, že už jsem si zvykla,“říkala letos třeba Karolína Plíšková, jež se v elitní desítce žebříčku WTA drží nepřetržit­ě tři roky.

Přesně tahle fáze na Siniakovou čeká. Ale zároveň má čím uspět.

Posvátné kurty wimbledons­ké, rozlehlá aréna v čínském Wu-chanu, natřískané tribuny v největší české hale. Tři různá prostředí, ve kterých letos Siniaková předvedla útěky tenisového Houdiniho: pokaždé odvrátila mečbol.

V Číně proti světové čtyřce Garciaové už nemohla udělat další chybu. Někomu to promění kolena v sulc, jí nikoli. „Hraje se o každý bod,

a dokud rozhodčí to, jak za nepříznivé­ho stavu pod dohledem kapitána Petra Pály slzela, přitáhl diváky ještě víc. Její utkání jsou všechno, jen ne nudná. „Vždycky budu výbušná. Když jsem uzavřená, vypadám prý jako chodící mrtvola. K mé hře emoce patří, můžou mě vyhecovat,“líčila ve Wimbledonu. Tam se proti Džabúrové rovněž vyvlekla z mečbolu, vzteky pálila míčky z kurtu a ještě se pohádala s umpirovým sudím za to, že přehlédl soupeřčin aut. Ano, někdy soptí až moc. Jindy jí ovšem temperamen­t pomůže, jako proti Američanká­m. Hukot tribun jí dodal víru a proměnila ji v triumf: „Emoce musejí mít své meze. A hlavní je pro mě vědomí, že jsem na dvorci nechala všechno.“I kvůli tomu najala britského kouče Iaina Hughese. Zvolila jinou cestu než většina Češek, které sázejí na trenéry-krajany. „S taťkou jsme se bavili, že bych ráda vyzkoušela něco jiného. A myslím, že se ten tah zatím osvědčil,“řekla pro deník Sport. Otec Dmitrij Siniakov, který o víkendu z týmové lóže emotivně sledoval největší počin v kariéře své dcery, je dál klíčovou postavou. Právě on dceři Kateřině velkou měrou vštípil absolutní ambiciózno­st, zarputilos­t. Její kariéra se rozeběhla tak, že nelze než čekat ještě víc. Také v roce 2019, který může zrodit opravdovou Kateřinu Velikou.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia