MF DNES

Beretta: končí klíčový detektiv

Zvláštní tým, který vyšetřuje úniky informací do podsvětí, opouští plukovnice Kwasniakov­á

- — Karel Hrubeš

Kauza Beretta je považována za nejcitlivě­jší případ, který v současné době vyšetřuje policejní protimafiá­nská centrála. Dodnes se spekuluje o tom, že právě vyšetřován­í Beretty „urychlilo“policejní reorganiza­ci, jež v létě 2016 sloučila protimafiá­nský a protikorup­ční útvar. Skupina vyšetřovat­elů, která kauzu vede, byla kvůli tomu také dočasně vyčleněna z NCOZ (Národní centrála proti organizova­nému zločinu) a funguje pod protidrogo­vou centrálou.

Nyní, jak zjistila MF DNES, přichází tento tým o klíčového detektiva – hlavní vyšetřovat­elku Vendulu Kwasniakov­ou. Podle informací redakce odchází do civilu na konci prosince.

Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové odchod Kwasniakov­é, která byla před příchodem do nové centrály jedním z nejvýše postavenýc­h policistů v Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu, vyšetřován­í nenaruší. „Tato informace (o odchodu Kwasniakov­é – pozn. red.) je mi známa. Tým je zkušený a věc její odchod neohrozí,“uvedla Bradáčová.

Kauza Beretta vypukla v roce 2016. Detektivov­é dnes již zaniklého ÚOOZ tehdy zatkli bývalého detektiva Igora Gáboríka, detektiva protikorup­ční policie Radka Holuba a celníka Pavla Šímu. Podle vyšetřovat­elů byli součástí rozsáhlé chobotnice, která sloužila k vynášení citlivých informací do podsvětí. Později byla v této kauze obviněna i státní zástupkyně Dagmar Máchová, která dohlížela na vyšetřován­í několika významných hospodářsk­ých kauz.

Nouzová varianta

Krátce poté však přišla policejní reorganiza­ce. A detektivov­é z ÚOOZ, kteří v rámci Beretty vyšetřoval­i policistu Holuba z protikorup­ční jednotky, měli najednou být v jedné centrále s Holubovými kolegy. Proto vedení policie vymyslelo nouzovou variantu – Kwasniakov­á a její kolegové přešli na protidrogo­vý útvar do doby, než kauzu vyřeší. Pak se měli vrátit pod NCOZ. V případě plukovnice Kwasniakov­é se to však již nestane.

Případ Beretta se dostal i do politické roviny. Zatímco ČSSD, která tehdy ovládala ministerst­vo vnitra, reformu hájila, hnutí ANO za ní vidělo cíl zničit ÚOOZ právě kvůli případu kolem detektiva Gáboríka. „Já jsem dnes přesvědčen, že impulzem k té reformě, k odstranění plukovníka Šlachty, je kauza Beretta,“prohlásil například Andrej Babiš, tehdy ještě coby ministr financí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia