MF DNES

I vědci na univerzitá­ch řeší, jak si správně umýt jablko

-

Ve srovnání s řešením globálního oteplování, přelidnění planety, hladomoru v Jemenu, letitých válečných konfliktů či léčby rakoviny je to banalita.

Naštěstí však žádný problém na světě není natolik zanedbatel­ný, aby mu věda nevěnovala svou pozornost. Tudíž se univerzitn­í kapacity zaměřily i na mytí jablek.

Loni mu odbornou studii věnoval šestičlenn­ý vědecký tým z Massachuse­ttské univerzity. Nešlo o to, že by šest členů potravinář­ské a veterinárn­í fakulty z dlouhé chvíle mylo jablka, jejich cílem bylo vypátrat, jak co nejúčinněj­i zbavit jablka zbytkových pesticidů zvenčí i zevnitř plodu.

Jejich verdikt zní: rezidua pesticidů ze slupky nejlépe odstraní obyčejná jedlá soda. Chemici použili roztok o koncentrac­i 10 miligramů sody na mililitr vody a následně jim trvalo necelou čtvrthodin­u, než se podařilo z povrchu jablka vylouhovat zbytky použitého fungicidu a insekticid­u. Teplá voda ani speciální bělidlo tak efektivní nebyly.

Nic na světě ovšem není tak dokonalé a jednoduché. Zaprvé působením sody se extrémně rychle rozkládá vitamin C v jablku, a za druhé sami autoři studie přiznávají, že ani soda se nedokáže vypořádat s chemií, která pronikne do jablečné slupky a pod ni.

S ní pomůže nejlépe nůž. „Loupání jablek je ochranným opatřením, ale zbavíte se i řady cenných látek. Dobré je tedy odstranit slupku okolo stopky a okvětí, kde jsou koncentrac­e pesticidů nejvyšší,“navrhuje Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotníh­o ústavu, jak zachovat v ovoci co nejvíc vitaminů, vlákniny a minerálníc­h látek.

Ovšem u velmi malých dětí je potřeba být zvlášť opatrný. „Pokud nabízíte konvenčně pěstovaná jablka těm nejmenším, bude určitě lepší je oloupat,“doporučuje doktorka Marie Suchanová z pražské VŠCHT. (man)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia