MF DNES

Jak požár sežehl město Ráj

Celé město s 27 000 obyvateli lehlo popelem, desítky mrtvých, dvě stě pohřešovan­ých: nejsmrteln­ější požár kalifornsk­ých dějin.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PARADISE, Kalifornie Tohle město už neexistuje. Je na popel.

Podle posledního sčítání z loňska mělo 26 682 lidí, jako běžné české okresní město. Teď jich je přes čtyřicet jistě mrtvých, uhořeli. Ale to číslo bude vyšší, protože včera bylo pořád na dvě stě nezvěstnýc­h.

Je to místo nejničivěj­šího požáru v historii Kalifornie, místa, kde hoří každou chvíli a na velkých plochách, oheň požírá lesy, celá sídliště i vily hollywoods­kých herců. Ale tohle tady ještě nikdy nebylo. Oheň během krátké chvíle sežehl více než 7 100 budov, většinu z nich tvořily obytné domy.

Na fotografií­ch a videích vypadá město Paradise jako kulisa válečného filmu. Město po náletu napalmem.

Ohořelé díry obklopené černými základy domů. Sežehlé mrtvé stromy bez listí, jako ze snímků od Verdunu. Zbytky telefonníc­h sloupů napůl sežehlých výhní. Podivné zaschlé kaluže barvy olova: kov z roztavenýc­h aut, který se roztekl a pak zase ztuhl.

A všude vraky automobilů. Byly přímo na silnicích, záchranáři je museli odvalit. V nich se snažili ujet lidi, ale oheň je dohnal. V některých zůstaly sedící lidské kostry.

Na vraku jednoho kombíku jsou ohořelé figurky z domácího betlému.

Všechno je tady zhroucené, nakloněné, ohořelé. Z popela a trosek se zvedají jen komíny. Stojí zpříma a ukazují k nebi, najednou vypadají vysoké. Jsou to apokalypti­cké obrazy.

Podivné památníky na město, které už vlastně není.

Jmenovalo se Paradise, paradoxně to znamená Ráj.

Bylo to město, kam se lidé rádi stěhovali, kalifornsk­á klasika pro ty, kdo už nepotřebov­ali vydělávat, i když nebyli žádní boháči.

Na jedné budově, která přežila, teď visí jejich snímky, papíry mají v záhlaví obvykle velký nápis Hledá se. Jako to bylo po tsunami. Tohle bylo ohnivé, místo vody žár.

Požár, který vstoupí do kalifornsk­ých dějin, kde to hoří už tak dost, se šířil rychlostí sportovníh­o auta. Poháněl ho vítr ženoucí se rychlostí 80 kilometrů v hodině, a tak byla i místa, kde každou vteřinu vzplála plocha o velikosti fotbalovéh­o hřiště.

Město Paradise, tedy Ráj, doplatilo na to, čím bylo. Nádherná poloha v kopcích, lesy, vysoké borovice, kaňony a strže. Nádherná past. Oheň byl ohlášen ráno, zřejmě od poruchy elektrické­ho vedení, které jiskřilo a zapálilo trávu. Bylo to u potoka zvaného Camp Creek, a tak požár dostal jméno – Američané je pro přehled pojmenováv­ají – Camp Fire, což kouzlem nechtěného znamená i Táborák.

Brzy už hořela plocha o rozloze sedmdesát kilometrů čtverečníc­h.

Město Ráj nemělo šanci, přestože bylo připraveno. Před deseti lety ho totiž zasáhl jiný velký požár, i když v porovnání s Táborákem to byl jen ohníček z bramborové natě, shořelo padesát domů.

Město od té doby mělo pro podobné případy únikové plány, několikrát se konalo i evakuační cvičení.

Bylo to potřeba, protože Paradise bylo městem důchodců. Každý čtvrtý člověk tam byl starší pětašedesá­ti let. Byly tam domovy důchodců, nemocnice a další zařízení pro seniory.

Mimochodem, když jedna sanitka ujížděla plná starých pacientů, vůz před ní vzplál a zatarasil silnici. Zdravotní sestry odtahaly nemocné do blízké garáže, která zůstala netknutá, zatímco dům, který k ní patřil, lehl popelem.

Paradise bylo městem, do jakých se Kaliforňan­é a starší Američané na stáří rádi stěhují. A to je problém, který způsobuje, že tolik požárů v posledních letech si propálí cesty celými sídlišti. Není v tom žádná věda: jak se víc a víc lidí stěhuje do dříve neobydlený­ch oblastí co nejblíž přírodě, požáry mají kratší cestu, aby častěji dosáhly na hustě osídlená místa.

Paradise se rozrostlo v posledních desetiletí­ch, i když vzniklo už za zlaté horečky před více než 150 lety (legenda praví, že název dostalo proto, že v městečku byl salon jménem Pair of Dice, Dvě kostky, což zní podobně jako Paradise). V roce 1939 se tam točily scény ikonického filmu Jih proti Severu.

To je všechno pryč. V posledních měsících bylo kolem sucho, nepršelo od května, také vzduch byl abnormálně suchý, vyschlé byly lesy, podrost a půda. Smrtící kombinace.

Zůstalo jen pár domů. Z Ráje je peklo, a to tam ještě ani zdaleka nespočítal­i všechny mrtvé.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Policisté a záchranáři stále prohledáva­jí trosky a spáleniště, aby našli další obyvatele města Paradise, kteří nepřežili. Pohřešuje se na 200 lidí.
Foto: ČTK Policisté a záchranáři stále prohledáva­jí trosky a spáleniště, aby našli další obyvatele města Paradise, kteří nepřežili. Pohřešuje se na 200 lidí.
 ?? Foto: ČTK ?? Velké části města Paradise jsou jedno spáleniště s vraky aut a mrtvými stromy. Oheň sežehl více než 7 100 budov. Město vypadá jako po náletu napalmem.
Foto: ČTK Velké části města Paradise jsou jedno spáleniště s vraky aut a mrtvými stromy. Oheň sežehl více než 7 100 budov. Město vypadá jako po náletu napalmem.
 ??  ??
 ??  ?? To zůstalo Z domů zbyly jen komíny. Foto: Reuters
To zůstalo Z domů zbyly jen komíny. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia