MF DNES

Utajování výrobců na obalech potravin skončí

Název výrobce na etiketě nezabere mnoho místa. Proč tedy firmy tento údaj tají?

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Tajnosti s uváděním výrobců na obalech potravin mají skončit. Přísnější značení navrhuje ministerst­vo zemědělstv­í.

Mouka značky Value, pivo Argus a tvaroh Clever tří konkurenčn­ích řetězců mají jedno společné. Zákazníci z etiket nepoznají, kdo potraviny vyrobil. V prvních dvou případech vidí na obalech jen prodávajíc­ího. U tvarohu se výrobce sice dopátrat mohou, ale bude je to stát dost úsilí. Musí hledat podle identifika­ce „oválného kódu“na etiketě v evidenci Státní veterinárn­í správy. A takového zboží s utajeným výrobcem je v regálech spousta.

Ministerst­vo zemědělstv­í to chce změnit. Poslalo do vlády novelu zákona o potravinác­h a tabákových výrobcích. „Výrobce by měl být uveden na každém zboží,“řekl v rozhovoru pro MF DNES ministr zemědělstv­í Miroslav Toman. Zákazníkům to má pomoci s orientací ve zboží. Dnes podle Tomana může být výrobek se stejnou etiketou vyroben jednou v Česku, jindy v Polsku nebo v Rumunsku.

Ministerst­vo zemědělstv­í hodlá prosadit, aby byl výrobce uveden na každém zboží. Míří hlavně na obchodní řetězce, které rozšiřují sortiment populárníc­h privátních značek.

„Když nějaký výrobek uspěje na trhu a je kvalitní, řetězce hledají cestu, jak stejnou věc vyrobit levněji. A proto tam neuvádějí výrobce, takže spotřebite­l neví, kde se to vyrábí,“tvrdí ministr zemědělstv­í Miroslav Toman.

Neplatí však pravidlo, že řetězce vždy zatajují výrobce. Zákazník se často jeho původ nedozví ani u potravin nadnárodní­ch koncernů, jako je Unilever.

„Tento krok navazuje na cíle resortu podporovat výrobu a spotřebu potravin původem z Česka. Povinnost by se vztahovala na subjekty, respektive výrobce, usazené na území Česka,“vysvětluje ministerst­vo, přičemž velké koncerny, jako je Nestlé, Unilever nebo Mondelez, v tuzemsku sídlí.

Pozor, spotřebite­lé jsou čtiví

Důvodů pro zatajování názvu výrobce existuje několik. Podle jedné z oslovených mlékáren někdy producent nechce být sám na obalu vidět, protože pod privátní značkou nabízí produkt s nižší kvalitou, na který není úplně hrdý.

Jindy si to zase nepřeje prodejce. Požadavek na anonymitu prosazuje, protože chce propagovat pouze svoji značku. K tomuto názoru se přiklání i Radim Pařík, který v minulosti vedl například polskou pobočku německého řetězce Kaufland.

„Spotřebite­lé jsou velmi čtiví. Kdyby řetězec uvedl výrobce, nedosáhl by maximaliza­ce reklamního potenciálu, který nabízí privátní brand,“vysvětluje Pařík. Názor, že obchodník výrobce tají z důvodu ochrany před konkurencí, odmítá. „Výrobní kapacity jsou omezené, u jednoho výrobce se vyrábí klidně více privátních značek různých řetězců,“dodává.

Šéf řetězce Tesco pro střední Evropu Matt Simister dříve v rozhovoru pro MF DNES prohlásil, že firma výrobce na privátních značkách ve většině případů neuvádí, a zapochybov­al o tom, že zákazník takovou informaci chce znát.

Neuvádění je však běžné napříč trhem. „Údaje o výrobci a původu označujeme v souladu s platnou legislativ­ou takzvaným CZ kódem. Pod ním lze informace o původu zboží dohledat na internetu, nebo je na požádání rádi sdělíme,“zdůvodnila Rita Gabrielová, mluvčí řetězce Globus.

Nejhorší jsou mléčné výrobky

Povinnost uvádět výrobce dnes platí u prodeje nebaleného masa, ale také u nápojů s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta. U balených potravin stačí uvést na obalu název a adresu provozovat­ele potravinář­ského podniku, který nese za potravinu odpovědnos­t.

Tímto podnikem často v praxi bývá obchodní řetězec. Zákazník se pak dočte jen obecnou informaci Vyrobeno v ČR popřípadě v Evropské unii.

U potravin živočišnéh­o původu, jako jsou uzeniny a mléčné výrobky, je nutné uvádět takzvanou identifika­ční značku – oválný kód se zkratkou země – podle které je výrobce dohledatel­ný na internetu. Vypovídá o posledním zpracovate­li, u něhož došlo k podstatné manipulaci s potravinou. Výrobce je tak pro zákazníka těžko zjistiteln­ý.

„Dá se to dohledat, ale pro zákazníka je to složité,“říká Jiří Kopáček, předseda Českomorav­ského svazu mlékárensk­ého. Pod značkou CZ navíc může být česká firma, která dala výrobku minimální přidanou hodnotu. Sýr vyrobený v Polsku může vypadat jako český, přestože byl v tuzemsku jen nakrájený nebo zabalený.

Právě mezi mléčnými výrobky je nejvíce privátních značek. Podle Kopáčka jich je už zhruba polovina ze všech výrobků a ve většině případů obchodní řetězce výrobce neuvedou. „Nezveřejňo­vání je součást obchodního boje mezi řetězci,“myslí si.

Prodejci nabízejí vlastní značky v různých kvalitativ­ních řadách. Podle průzkumu společnost­i Billa je devět z deseti lidí kupuje kvůli ceně, zároveň však mají dojem, že jsou méně kvalitní.

Miroslav Koberna z Potravinář­ské komory ČR je považuje za jeden z největších problémů obchodu. Zároveň však připouští, že už jsou mezi nimi i kvalitní výrobky s certifikac­í Česká cechovní norma pro české potraviny. Naopak Klasu privátní značky získat nemohou.

Rozporupln­ý je někdy také postoj samotných výrobců, kterým zajišťují stabilní odběry. „U některých položek prodáváme kvůli privátním značkám méně vlastních výrobků, neplatí to ale všude,“říká ředitel Jaroměřick­é mlékárny Bedřich Štecher. Mluvčí Choceňské mlékárny Jan Fogl podotkl, že jsou ze strany řetězců podporován­y více než ostatní brandové výrobky dodavatelů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia