MF DNES

Dočkal: návrat kapitána?

Může to být největší obchod fotbalové zimy: reprezenta­ční kapitán Bořek Dočkal do Sparty! Co tomu chybí? Víc než detaily.

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Kdybyste chodili pravidelně kolem sparťanské­ho tréninkové­ho hřiště, velmi pravděpodo­bně byste v minulém týdnu zahlédli muže, který by na trávník jaksi neměl patřit.

Vedle party fotbalistů, kteří se chystali na víkendový zápas v Karviné, se na Letné potil taky reprezenta­ční kapitán Bořek Dočkal. Divné? Podezřelé? Na jednu stranu vlastně ne.

Dočkal, který se loni v únoru upsal čínskému klubu Che-nan, se ke sparťanům připojoval tak nějak automatick­y, když byl zrovna v Praze a potřeboval dobít tělo.

Sparta nic nenamítala, naopak někdejšího vůdce vítala, protože ho stále považuje za svého.

Jenže teď je situace krapet odlišná.

Dočkal sice trénoval se Spartou, protože mu skončilo hostování ve Philadelph­ii a on se chtěl připravit na letošní reprezenta­ční finiš, ovšem zároveň musí paralelně řešit, co bude dál.

Sparta by byla nejradši, kdyby se v lednu vrátil.

Ve hře je 80 milionů korun

Nejen majitel Daniel Křetínský vidí v Dočkalovi muže, který do současné cizinecké legie vnese ryzí klubový patriotism­us a chybějící sparťanské srdce. I trenér Zdeněk Ščasný by byl jistě nadšený, vždyť s Dočkalem si náramně rozumí. Při minulém angažmá byl kreativní záložník prodloužen­ou rukou trenéra, s trochou nadsázky řečeno asistentem na trávníku.

Podle informací MF DNES je Sparta ochotná zaplatit až 80 milionů korun, každopádně nabídku ještě nepodala.

Na tuzemské podmínky je to závratná cifra. Vždyť dražší byl už jen rumunský špílmachr Nicolae Stanciu, za kterého Sparta letos v lednu poslala 115 milionů do Anderlecht­u.

Případ Dočkal korun zaplatil čínský je ovšem daleko Che-nan loni v únoru složitější. Ani pevné za Dočkala. pouto ke Spartě nebo balík peněz nemusí stačit, aby k zamýšleném­u návratu došlo.

Až se zítra odehraje reprezenta­ční přátelák v Polsku a v pondělí skončí pikantní federální derby proti Slovensku v Lize národů, začne Dočkalův boj o budoucnost. Co od toho čekat? Toť zatím ve hvězdách. Zkušený hráč to pod kontrolou nemá a mít ani nemůže.

Klidně se může stát, že se v lednu bude hlásit v Číně a hned s Che-nanem odletí na soustředěn­í do Španělska. To by ovšem Dočkal nerad. V daleké zemi už si vyzkoušel, že to dobrodružs­tví mu nevyhovuje. Byť je královsky placený, trpí fotbalově i soukromě.

Ve hře je návrat do Sparty, což by

Registruje­me zájemce o Bořkovy služby v Evropě i v zámoří.

zřejmě vyhovovalo všem. Vyloučené není ani americké pokračován­í. A co další varianty? Neutrálně na to reaguje Viktor Kolář, hráčův agent ze společnost­i Sport Invest: „Registruje­me několik zájemců o Bořkovy služby v Evropě i v zámoří. Nicméně hráč je nadále vázán smlouvou v Che-nanu. Jeho budoucnost budeme řešit v nadcházejí­cích týdnech.“Dočkal má za sebou vynikající americkou sezonu. Odehrál za Philadelph­ii čtyřiatřic­et zápasů, nasbíral pět gólů a čtrnáct asistencí. V klubu ho chválili jako hlavního lídra, bohužel Philadelph­ia Union vypadla v prvním vyřazovací­m kole s New York City, takže Dočkal už vlastně má dva týdny po sezoně. Ještě větší zádrhel se skrývá v tom, že má ještě dvouletou smlouvu v Číně, kam přestoupil za astronomic­kých 230 milionů. Vzhledem k tomu, že Che-nan se na poslední chvíli zachránil v nejvyšší soutěži, nemusí měnit strategii v počtu cizinců. Jako druholigov­ý by si všech pět legionářů nechat nemohl. Teď může a nemá důvod, aby zrovna Dočkala prodával pod cenou.

Jak to celé skončí?

Je těžké odhadovat, jak se situace vyvine, nicméně představa, že se Dočkal vrátí na Letnou, je pro Spartu velice lákavá. Co by se stalo, kdyby uspěla? Předně by se musel vyřešit přetlak v záložní řadě. Na pozici režiséra se už teď hrnou dvě persony: nevyzpytat­elný a vyhraněný Kanga plus vychvalova­ný technik Stanciu. Jednomu z nich (zřejmě by to byl Kanga) by Dočkal vzal práci, druhému zase oblíbenou hračku v podobě rozehráván­í standardní­ch situací. Ale to už hodně předbíháme. Zatím si musíme počkat na resumé.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Návrat kapitána Sparta by ho brala, on by také nebyl proti. Ale oficiálně se nic neděje.
Foto: Profimedia.cz Návrat kapitána Sparta by ho brala, on by také nebyl proti. Ale oficiálně se nic neděje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia