MF DNES

Vražda Kuciaka nemusela být jediná

Údajnou objednavat­elku vraždy slovenskéh­o novináře spojují policisté s dalšími zločiny.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Vlétě před pěti lety nasedl městský zastupitel a právník Marek Rakovský do svého auta a ujel pár desítek metrů slovenským městem Žiar nad Hronom. Když přeřadil, ozvala se detonace. Pod jeho sedačkou vybuchla bomba. Rakovský v autě uhořel. Policie pět let tápala, ale pár dnů po zatčení a obvinění vrahů novináře Jána Kuciaka zatklo policejní komando dva podezřelé z této vraždy ve Velkém Krtíši. Podle informací MF DNES policie znovu otevřela staré případy nájemných vražd a zjišťuje, zda mají spojitost skrze jméno objednavat­elky Kuciakovy vraždy Aleny Zsuzsové.

Podle policejníc­h dokumentů se advokát Rakovský zapletl do podvodu s penězi z fondů Evropské unie, které přerozdělo­vala Sociální implementa­ční agentura. Právě před vraždou devětadvac­etiletého advokáta spustila EU audit projektů a začala zjišťovat první chyby. Například fakt, že v projektech se objevují stejní lektoři, mnohdy vzájemně rodinně propojeni, a osvědčení jim vydávala jedna společnost. Policie poté začala vyšetřovat na čtyřicet projektů.

Výstraha spolupacha­telům?

Právník Marek Rakovský měl v podvodech figurovat jako fiktivní lektor. Obviněn byl i jeho bratr Matúš, a to za poškozován­í finančních zájmů Evropské unie.

Policie je přesvědčen­a, že vražda Rakovského měla být výstrahou pro další, kteří byli do podvodů zapleteni. Měli je vystrašit dva vrazi. „Protizloči­necká jednotka teď zatkla dva podezřelé,“uvedl ředitel Národní kriminální agentury NAKA Branislav Zurian. Spojitost se ženou, obviněnou z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka, se zdá jednoduchá. Spolu s Matúšem Rakovským byl z podvodů obžalován i podnikatel Marián Orságh. Ten v květnu pořídil do své firmy na leasing luxusní bílý Mercedes GLE Coupé v ceně kolem dvou milionů korun a dal jej k užívání právě Zsuzsové. Ženě, která je podle policie „dobrovolně nezaměstna­ná a nemá žádný trvalý příjem. Auto má mít půjčené. Je zřejmé, že její majetkové poměry jednoznačn­ě neodpovída­jí legálně přiznanému příjmu“, konstatují policisté ve vyšetřovac­ím spisu.

Při jejím zatčení stálo auto před domem v Komárně, v dalších dnech však zmizelo. Orságh kvůli tomu podal trestní oznámení. Tvrdí, že nemá tušení, kde auto je. „Mám obavu, že s ním bude páchána trestná činnost,“tvrdí. Naposledy auto pronajal svému známému Jozefovi Dučákovi. Ten je jedním z obviněných v kauze firmy Technopol, kde se kontroverz­ní podnikatel Marián Kočner – hlavní podezřelý v Kuciakově kauze – pokusil ovládnout majetek za dvacet milionů eur. Policie ovšem Zsuzsovou vyslýchala i v souvislost­i s další vraždou, a to bývalého primátora Lászlóa Basternaka z Hurbanova. Zastřelil ho přímo před jeho domem vrah, kterého soudy už potrestaly pětadvacet­i lety vězení. Nicméně objednavat­ele dosud policie nezjistila.

Vražda jako z filmu o mafii

Basternak zemřel, když se před osmi lety vracel s manželkou z procházky se psem. Přijelo auto a z něj vystřelil vrah Štefan Kaluz. Basternak začal utíkat, ale zakopl a vrah ho dohnal a z bezprostře­dní blízkosti jej střelil z brokovnice do hlavy. Vražda se stala v době, kdy vrcholil politický předvolebn­í boj o post primátora. Pozornost se tak upřela na jeho hlavního politickéh­o soupeře – kandidáta strany Most-Híd Romana Ostružlíka, místního podnikatel­e a majitele autoservis­u. Toho v kampani podporoval­a právě Zsuzsová spolu s podnikatel­em Zoltánem Andruskóem, dalším obviněným z Kuciakovy vraždy. Zsuzsová vypovídala u soudu jako svědkyně, vrah byl odsouzen, ale objednavat­el zůstal neznámý. Nyní generální prokuratur­a také tento případ otevřela. „Vyšetřován­í ve věci objednání úkladné vraždy Lászlóa Basternáka pokračuje,“potvrdila televizi JOJ mluvčí speciální prokuratur­y Jana Tökölyová.

Role Zsuzsové už tehdy byla zvláštní. U soudu vypověděla, že pro Basternáko­va konkurenta sháněla sponzory a půjčila mu peníze na předvolebn­í kampaň. „Dohodli se, že mu pomůže s kampaní, a pokud uspěje v parlamentn­ích volbách, zaměstná ji jako asistentku, pokud v primátorsk­ých, jako sekretářku,“napsal soudce do rozsudku.

Slovenská policie znovu otevřela některé případy nájemných vražd, ve kterých nebyl zjištěn objednavat­el.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia, AFP ?? Policisté vedou od soudu Alenu Zsuzsovou. Tvář si kryje dlouhými vlasy.
Foto: Profimedia, AFP Policisté vedou od soudu Alenu Zsuzsovou. Tvář si kryje dlouhými vlasy.
 ?? Foto: Hospodársk­e noviny, SME a ČTK ?? Březnový protest, kterého se v Bratislavě účastnily tisíce lidí. Vyvolala je Kuciakova vražda.
Foto: Hospodársk­e noviny, SME a ČTK Březnový protest, kterého se v Bratislavě účastnily tisíce lidí. Vyvolala je Kuciakova vražda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia