MF DNES

Senát bude vybírat předsedu

-

A to poprvé ze tří kandidátů; senátorské kluby se na jednom adeptovi neshodly

Senát dnes poprvé za 22 let své existence bude vybírat předsedu ze tří kandidátů. Důvodem je to, že kluby, z nichž žádný nemá jednoznačn­ě navrch, se na rozdíl od předchozíc­h let nedokázaly shodnout na jednom jménu. Místopředs­edů Senátu bude po deseti letech znovu pět, tedy o jednoho více než dosud, mimo jiné kvůli snaze zachovat zásadu poměrného zastoupení.

Dva osmnáctičl­enné kluby občanských demokratů a Starostů do klání o místo v čele horní komory nominovaly Jaroslava Kuberu, který byl místopředs­edou Senátu, a místopředs­edu STAN Jana Horníka. Patnáctičl­enný klub KDU-ČSL navrhl nynějšího šéfa senátního evropského výboru Václava Hampla.

Senátoři mezi nimi rozhodnou v tajné volbě. S ohledem na patové rozložení sil se však nepředpokl­ádá, že by některý z nominovaný­ch vyhrál už v prvním kole. Do druhého kola by se pak s ohledem na dosud vyjádřenou podporu měli dostat Kubera a Hampl, a novým šéfem horní komory by se tedy měl stát jeden z nich.

Pokud by ani jeden z nynějších kandidátů nebyl zvolen, další volba by se uskutečnil­a patrně v pátek, jak řekl včera novinářům dosavadní předseda horní komory Milan Štěch z třináctičl­enného klubu ČSSD. Svou opětovnou kandidatur­u do čela Senátu označil za poslední možnost. Pravděpodo­bně se stane jedním z místopředs­edů.

Dalšími kandidáty jsou Miluše Horská z klubu KDU-ČSL, Jiří Oberfalzer z ODS a Jiří Růžička z klubu Starostů. O funkci místopředs­edy by se ucházeli také Kubera a Horník v případě, pokud by neusedli do předsednic­kého křesla. Hampl by se v případě nezvolení do čela Senátu stal znovu předsedou výboru pro záležitost­i EU.

Na obsazení vedoucích funkcí Senátu bude mít vliv i to, jak si kluby rozdělí předsednic­tví ve výborech a komisích. Podle dosavadníc­h dohod by místa předsedů výborů měli obsadit zástupci čtyř nejsilnějš­ích frakcí. Sedmičlenn­ý klub ANO a šestičlenn­ý Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 by měly získat jen předsednic­tví některých komisí. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Kdo bude šéf? Ustavující schůze Senátu v roce 2016.
Foto: ČTK Kdo bude šéf? Ustavující schůze Senátu v roce 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia