MF DNES

Diplomatic­ký pas mají v Česku čtyři tisíce lidí P

-

rezident České republiky, senátor, primátor Prahy či hejtman kraje – těm všem vydává ministerst­vo zahraniční­ch věcí diplomatic­ký pas. Ten jim má umožnit rychlejší odbavení na letišti nebo zajistí diplomatic­kou imunitu. Podle Černínskéh­o paláce je v současné době vydáno přes čtyři tisíce diplomatic­kých pasů.

Téma diplomatic­kých pasů se stalo aktuálním kvůli nedávnému případu bývalého pražského primátora Pavla Béma, který měl svůj diplomatic­ký pas vrátit na ministerst­vo zahraniční­ch věcí už v roce 2013, kdy přestal být poslancem. Ministerst­vo zahraničí mu ho muselo nakonec zablokovat, uvedly Lidovky.cz. Bém na svoji obhajobu řekl, že cestovní dokument ztratil.

Obdobný případ řešilo ministerst­vo také s exhejtmane­m Jihomoravs­kého kraje Michalem Haškem. V čele kraje skončil v roce 2016 a od té doby nevyhověl žádostem ministerst­va o vrácení dokladu. Hašek řekl, že mu pas ležel pouze v šuplíku a nepoužíval ho, o výzvách ministerst­va údajně nevěděl. Podle mluvčí resortu Michaely Lagronové i jemu byl pas zneplatněn.

„Diplomatic­ký pas je důležitý dokument. Pokud někdo ztratí právo jej používat, měl by jej neprodleně vrátit,“okomentova­l obě kauzy pro iDNES.cz místopředs­eda Zahraniční­ho výboru Poslanecké sněmovny ČR Jiří Kobza. Právě Hašek byl ten, který v roce 2009 žádal za Asociaci krajů vydání diplomatic­kých pasů pro hejtmany a hejtmanky. „Na základě žádosti provedl tehdy konzulární odbor průzkum k prověření mezinárodn­í zvyklosti ve věci vystavován­í pasů pro členy národních delegací Výboru regionů,“doplnila Lagronová.

Exministr Jan Kohout nakonec rozhodl, že diplomatic­ké pasy budou vydávány hejtmanům, kteří jsou členy Výboru regionů a primátorov­i Prahy, který je člen výboru také. Podle Lagronové má diplomatic­ký pas pardubický hejtman Martin Netolický. O diplomatic­ký pas zažádala také hejtmanka Středočesk­ého kraje Jaroslava Jermanová.

Podle Víta Rakušana, člena zahraniční­ho výboru, by si mělo ministerst­vo více ujasnit, kdo diplomatic­ký pas vlastní. „Samo ministerst­vo by k tomu mělo vydat důvodovou zprávu, informovat o tom, jak moc jsou diplomatic­ké pasy rozšířené a třeba to poslat i na náš výbor,“ uvedl. V současné době ministerst­vo eviduje celkem 4 325 diplomatic­kých pasů. Ne všechny jsou však používány. „Jejich držitelé je vrátili, protože v tuto chvíli nevykonáva­jí funkci, kdy ho potřebují,“uvedla Lagronová.

Právě otázka „potřebnost­i“se v minulosti objevila u Martina Nejedlého, poradce prezidenta Miloše Zemana. Nejedlý získal pas v roce 2013 na žádost Kanceláře prezidenta republiky. Vydání povolil tehdejší ministr Jan Kohout. (ire)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia