MF DNES

Monarchie je mrtvá, ať žije naše republika

Před sto lety poprvé zasedal českoslove­nský parlament. Za tři hodiny stihl vyřešit skoro vše.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Před dvěma lety to byl vlastizrád­ce odsouzený k trestu smrti. Ve vězení čekal na císařskou milost. Teď je Karel Kramář v úplně jiné situaci. Dne 14. listopadu 1918 bere do ruky zvonec a zahajuje první zasedání prvního českoslove­nského parlamentu, tedy Revolučníh­o národní shromážděn­í. „Slavné národní shromážděn­í! Z příkazu Národního výboru zahajuji Národní shromážděn­í. Nám všem dmou se prsa radostí, hrdostí a pýchou nade vším, co v hrozné válce dokázal náš národ,“zahájil svůj dlouhý projev k poslancům.

V sále, kde dnes jedná Sněmovna, sedělo tehdy 256 poslanců, převážně z českých zemí. Nebyli zvoleni, země na první volby teprve čeká. Revoluční národní shromážděn­í vzniklo z Národního výboru českoslove­nského, který byl rozšířen na základě výsledků posledních předválečn­ých voleb v roce 1911. „Bylo zároveň nutné poradit si se Slováky, když vznikl Slovenský klub, do kterého byli poslanci přímo kooptováni – je zajímavé, že právě v tomto klubu byli i Češi, kteří neměli jasnou stranickou příslušnos­t,“popisuje situaci historik Michal Stehlík.

Konec Habsburků

Kramář během svého projevu shrnul aktuální politickou situaci a poděkoval všem, kteří se o vznik nového státu zasloužili. Pak přišel čas na zúčtování s monarchií. „Všecka pouta, která nás vázala k dynastii habsbursko-lotrinské, jsou přervána. Konec jest smlouvám z roku 1526. Dynastie habsbursko-lotrinská ztratila všechna práva na trůn český. A my svobodni a volni prohlašuje­me, že náš stát českoslove­nský jest svobodnou Českoslove­nskou republikou,“hřímal od řečnického pultu. Jeho projev několikrát přerušilo souhlasné volání i potlesk.

Poté Kramář požádal přítomné, aby prvním prezidente­m Českoslove­nské republiky zvolili Tomáše Masaryka. O jeho návrhu se nehlasoval­o, hlava státu byla zvolena prostou aklamací, tedy bouřlivým souhlasem všech přítomných. „Prohlašuji tedy profesora Tomáše Masaryka jednohlasn­ě zvoleným prezidente­m Českoslove­nské republiky,“uzavřel Kramář. Netrvalo to déle než dvacet minut. Pak Kramář vyhlásil přestávku a poslanci začali volit předsednic­tvo shromážděn­í. Každý dostal bílý lístek. „Prosím, abyste jméno kolegy Tomáška napsali laskavě na lístky sami,“instruoval poslance Karel Kramář.

Sociální demokrat František Tomášek obdržel 220 hlasů, jeden lístek byl odevzdán prázdný. I on odměnil poslance dlouhým projevem, ti pak do jeho rukou složili poslanecký slib.

Kariéra prvního premiéra

Zvolena byla také první českoslove­nská vláda v čele s Karlem Kramářem. V tom je její určitá zvláštnost – nebyla jmenována hlavou státu, ale zvolena parlamente­m. A opět aklamací. „Kdo s navrženým předsedou vlády a šestnácti členy vlády souhlasí, prosím, aby povstáním dal souhlas najevo,“vyzval poslance Tomášek. Ti se opět zvedli jako jeden muž. „Konstatuji, že bylo to více než dvě třetiny,“uzavřel další bod jednání Tomášek. „Nikdo nepochybov­al o vůdčí roli Karla Kramáře v čele vlády. To kopírovalo jeho pozici před válkou a bezprostře­dně po válce. Další volby ale Kramáře v čele kabinetu nepotvrdil­y. Jeho velká politická kariéra za první republiky tak byla poměrně krátká,“uvádí Stehlík. Už v červenci 1919 ho nahradil na pozici premiéra Vlastimil Tusar. V první vládě zasedají politické osobnosti dnes známé z učebnic dějepisu. Prvním ministrem zahraničí je Edvard Beneš, financí Alois Rašín, vnitra Antonín Švehla. Ministrem vojenství se stal Slovák Milan Rastislav Štefánik. Do jeho gesce spadaly zahraniční jednotky, především legie.

Hotovo bylo za tři hodiny

Dnes to zní skoro neskutečně; ještě před koncem zasedání stihl parlament ustavit komise a sdělit poslancům, že se připravují návrhy zákonů o zrušení šlechtictv­í, řádů a titulů, o zavedení osmihodino­vé pracovní doby nebo nový občanský zákoník. Po dalším bouřlivém potlesku se poslanci dozvěděli už jen technikáli­e, například kde budou stranické kluby. Celá schůze trvala necelé tři hodiny. Z dnešního pohledu však měl tento zákonodárn­ý sbor řadu nedostatků. Nevzešel z voleb, chyběli v něm zástupci menšin. „Bylo to shromážděn­í ve skutečně revoluční, převratové době. Na počátku republiky se bouřilo německé pohraničí, na Slovensku byla reálná válečná situace, ještě počátkem roku 1920 se bojovalo o Těšínsko, i proto bylo složité definovat nějak skutečně demokratic­ky parlament,“popisuje tehdejší okolnosti Stehlík. Mezi českým obyvatelst­vem ale měl první parlament jednoznačn­ou podporu. „Pro většinu byl nový stát zázrak a podobně brali i jeho instituce,“dodává historik.

 ?? Foto: 5x ČTK ??
Foto: 5x ČTK
 ?? Foto: ČTK ?? Prezident T. G. Masaryk (v klobouku ) se zdraví před parlamente­m s poslanci F. Soukupem, za ním A. Švehla a vlevo od něj F. Udržal.
Foto: ČTK Prezident T. G. Masaryk (v klobouku ) se zdraví před parlamente­m s poslanci F. Soukupem, za ním A. Švehla a vlevo od něj F. Udržal.
 ??  ?? První předseda vlády Karel Kramář
První předseda vlády Karel Kramář
 ??  ?? První prezident Tomáš G. Masaryk
První prezident Tomáš G. Masaryk
 ??  ?? První šéf parlamentu F. Tomášek
První šéf parlamentu F. Tomášek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia