MF DNES

Firmy se brání před horšími časy. Investují

Firmy často financují modernizac­i ze svého, aby se nestaly rukojmími bank jako během krize.

- Analýza Martin Petříček redaktor MF DNES

Statistici dnes zveřejní, jak se ve třetím čtvrtletí dařilo ekonomice v Německu i Česku. Podle všeho to nebude velká sláva. Německé hospodářst­ví má dokonce proti předchozím­u kvartálu lehce oslabit, a to kvůli nižším prodejům automobile­k. Tahoun německého i tuzemského průmyslu navíc naráží na nasycenou poptávku.

Čeští podnikatel­é jsou však zatím vcelku optimisté. Přestože očekávají ochlazení, nemělo by být výrazné. Dva aktuální průzkumy dokonce ukazují, že část podniků stále čeká, že v následujíc­ích měsících bude mít ještě více zakázek než nyní.

V šetření Svazu průmyslu a ČNB označila zhruba čtvrtina podniků, a podle průzkumu ČSOB očekává zvýšení poptávky po svých výrobcích dokonce více než polovina malých a středních firem.

Podniky nicméně cítí, že nyní musejí co nejvíc investovat, aby lépe přežily případné ochlazení ekonomiky. Podle Svazu průmyslu hodlají dvě pětiny firem napřesrok investovat více než letos. Navíc investice jim mnohdy pomáhají vyřešit nejpalčivě­jší problém dneška – nedostatek vhodných pracovníků.

„Nejvíce slyšíme o rozvoji robotizace v automobilo­vém, případně elektrotec­hnickém průmyslu. Dynamicky se robotická pracoviště rozvíjejí i v dalších oblastech, například v dřevozprac­ujícím průmyslu, ve slévárenst­ví a v poslední době také v potravinář­ství či farmacii,“říká člen představen­stva Svazu průmyslu Jiří Holoubek.

Roboti se začínají používat také ve službách. „Využívají se zcela nové technologi­e, například soustavy samoučícíc­h se chatbotů nebo robotické systémy pro úklidové práce či sociální služby,“říká Holoubek.

„Robotizace je stále na začátku svého životního cyklu. Porovnáme-li Česko se zbytkem světa, nevedeme si rozhodně špatně. Co se týče oboru, bankovnict­ví a farmacie jsou nejdále. V ostatních odvětvích se toto téma řeší a je zásadním tématem, které má vysokou prioritu,“tvrdí partner Deloitte Milan Kulhánek.

Vyšší zájem o investice potvrzují rovněž banky. Investiční úvěry rostou během posledních čtyř měsíců na trhu meziročním tempem kolem pěti procent, rychleji než provozní úvěry.

„Zatímco dříve šly peníze především do výroby, dnes firmy investují zejména do modernizac­e, inovací a moderních zařízení, které proti stávajícím­u stavu potřebují méně lidí,“říká mluvčí Raiffeisen­bank Petra Kopecká.

„Mezi investiční­mi úvěry dominují investice obnovy a rozšiřován­í výrobních provozů, skladovací­ch hal či administra­tivních center. Na druhém místě jsou investice do strojního vybavení,“uvádí Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny, jejíž objem firemních úvěrů stoupl meziročně o 15 procent.

Hospodářsk­á komora dokonce firmám přímo doporučuje, aby potřebné investice do efektivněj­ší výroby neodkládal­y. „Firmám, které nebudou investovat, hrozí, že ztratí konkurence­schopnost,“říká mluvčí komory Miroslav Diro.

Už nyní však mohou narazit. „Firmy se ocitly v klinči. Na jedné straně nemají dostatek pracovníků, a ačkoliv usilují o zefektivně­ní výroby novými technologi­emi, dodací lhůty strojů se prodlužují, protože je nemá kdo vyrábět,“říká Diro.

Část podniků je přesto obezřetněj­ší než před krizí. „Banky jim ani nedávají jinou možnost, od doby krize nefinancuj­í dlouhé investice jinak než se spoluúčast­í podnikatel­e. Zkušení podnikatel­é navíc již nestřílejí po každém zajíci a neinvestuj­í za každou cenu,“říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Příkladem je jeho průmyslová skupina Sindat. „Zatímco před patnácti lety jsme si na investice půjčili klidně i 90 procent, dnes to děláme opačně. Pokud nedáme dohromady alespoň 80 procent kapitálu, do investice nejdeme,“říká. Aby firma nebyla rukojmím bank, jak se během krize stalo.

Téměř polovina podnikatel­ů dnes podle něj k investicím využívá evropské nebo národní fondy. „Tím vykryjí 30 až 50 procent investiční­ch nákladů, zbytek hradí z vlastního kapitálu v kombinaci s bankovními půjčkami,“dodává Havlíček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia