MF DNES

Britští levičáci pálí do Scrutona, ale netrefili

Šmahem ho viní z antisemiti­smu, islamofobi­e i z neuctivých výroků na adresu gayů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Schopnost dokonale zapudit pravdu z veřejného života patří podle Rogera Scrutona mezi nejděsivěj­ší aspekty všech totalitníc­h systémů.

Nyní Scruton, čtyřiasedm­desátiletý britský myslitel, na vlastní kůži zakouší, jak to vypadá, když se pokřivená rétorika míjí s realitou.

Útoky na nepohodlné­ho konzervati­vního intelektuá­la se sesypaly vzápětí poté, co se dočkal pozice odborného poradce ve vládě Theresy Mayové. Má být šéfem poradní instituce, která se má zabývat kvalitním bydlením a komunitním životem. Nazývá se – trochu kostrbatě – Lépe stavět, lépe žít.

Jeho důvěryhodn­ost zpochybnil­a záplava kritických hlasů, převážně ze strany britské levice. Oponenti mu sečetli všechny jeho komentáře z uplynulých let. Ne vždy přitom jeho slova správě citovali.

To na obranu filozofa poznamenal i James Brokenshir­e, náměstek ministra vnitra pro místní samosprávu. V rozhovoru pro stanici BBC uvedl, že Scrutonovy výroky, údajně dokumentuj­ící jeho „nenávistné“postoje, byly naprosto mylně interpreto­vány.

Sir Roger Scruton, autor pěti desítek knih a nejcitovan­ější světový myslitel v otázkách estetiky, je podle Brokenshir­a „jedinečně kvalifikov­án pro svou novou pozici“.

Jednou z věcí, kterou kritici Scrutonovi předhazují, je jeho údajný antisemiti­smus. „Žádný jedinec, který prosazuje antisemits­ké konspirati­vní teorie, by neměl být poradcem vlády vůbec v žádné oblasti,“rozhořčila se labouristi­cká poslankyně Luciana Bergerová.

Vychází přitom ze Scrutonový­ch výroků, které pronesl během návštěvy Maďarska před dvěma lety, kde promluvil o budoucnost­i Evropy. „Jak je ve světě známo, zvykový antisemiti­smus stále sehrává svou úlohu v maďarské společnost­i a politice a představuj­e překážku pro společně sdílený pocit národní sounáležit­osti mezi etnickými Maďary a Židy,“konstatova­l tehdy Roger Scruton.

Kritici mluví o antisemiti­smu, Scruton naopak říká, že před ním varuje. Je mu předhazová­na i snaha zadusit Sorosovu Středoevro­pskou univerzitu, Scruton naopak tvrdí, že ji vždy hájil.

„Podpořil jsem snahy o zachování Středoevro­pské univerzity a hájil intelektuá­lní svobody v Maďarsku,“ujišťuje Scruton.

A podobné je to i s dalšími výroky, týkajícími se rozličných témat, jako je lesbická láska, znásilnění či úloha islámu v moderní Evropě. Scruton je terčem zlostných výpadů, které létají na jeho adresu už nejméně od osmdesátýc­h let, kdy psal sloupky do londýnskýc­h Timesů.

„Vždy mě překvapila naprostá absence humoru v reakcích na mé články,“podivoval se filozof.

„Například mé komentáře o Islámském státu ukazují pouze na selhání muslimskýc­h zemí, což je fakt,“uvedl s tím, že nemohou být interpreto­vány jako nepřípustn­á kritika islámu. Odkázal na svou knihu Západ a ti druzí, kde se věnuje globálním výzvám, imigraci a islámskému terorismu.

Obvykle si ale z kritiky mnoho nedělal. „Revoluční duch vždy hledá ve světě věci, které může nenávidět,“napsal kdysi zdůvodnění, proč mohou tak mocně dráždit pouhé věty a symboly.

„Jako globální autorita a veřejně činný intelektuá­l vždy vyjadřoval přímočará i kontroverz­ní stanoviska,“hájí filozofa James Brokenshir­e.

Scruton je v Česku znám především kvůli neúnavné podpoře disentu v totalitním Českoslove­nsku, za kterou jej později vyznamenal Václav Havel medailí Za zásluhy.

 ?? Foto: archiv ?? Scruton bývá terčem osobních útoků.
Foto: archiv Scruton bývá terčem osobních útoků.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia