MF DNES

Devět chybějícíc­h hlasů

Klíčovou silou při rozhodován­í o konci či pokračován­í vlády bude ČSSD. Ani pád kabinetu však Andreje Babiše z postu premiéra vyhnat nemusí. Je tu ještě „faktor Miloš Zeman“.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Zdá se to jasné jako facka. Tohle šéf ANO Andrej Babiš v čele vlády nemůže ustát. Reportáž TV Seznam, v níž vystupuje jeho psychicky nemocný syn Andrej žijící ve Švýcarsku, spustila politický mazec.

Včera bok po boku stáli předsedové ODS, Pirátů, TOP 09, STAN, lidovců a SPD s tím, že vyvolají hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Na to, aby Babišův kabinet svrhli, potřebují 101 hlasů. Zatím jich mají 92. U komunistů se zdá, že budou se šéfem ANO držet basu.

Rozhodujíc­í silou, která rozhodne o dalším osudu země, je opět volebními porážkami a vnitřními spory zmítaná sociální demokracie. Proto není zdaleka jisté, že vláda opravdu skončí. Socialisté totiž mají dost vlastních problémů. Ale popořádku.

Jakkoli byla reportáž TV Seznam zvláštním mixem Akt X s kamerou z hororu Záhada Blair Witch, vyjádření pětatřicet­iletého Andreje Babiše mladšího byla jasná. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisova­l. Nevěděl jsem vůbec co,“řekl. Uvedl i to, že jeho otec chtěl, aby „zmizel“, takže byl prý odvezen na Krym manželem psychiatri­čky Dity Protopopov­é, která v barvách ANO marně usilovala o post starostky Prahy 8.

Reportáž vyvolala řadu otázek. Premiér Babiš k ní vydal strohá prohlášení, že obě jeho děti z prvního manželství jsou nemocné. Syn psychicky, dcera trpí bipolární poruchou. Andreje Babiše juniora podle něj nikdo neunesl, což ostatně později konstatova­la i policie. O tom, kde se mladý Babiš nachází, prý několik měsíců věděla a řešila, jak z hlediska mezinárodn­ích úmluv nechat prověřit jeho zdravotní stav.

Těžká volba socialistů

Samozřejmě je možné diskutovat, zda jde o „hon“na Babišovu rodinu, jak se premiér vyjádřil, anebo se spíš zabývat tím, proč na psychicky nemocného syna napsal farmu Čapí hnízdo, kterou policie prověřuje kvůli možnému dotačnímu podvodu.

I vzhledem k tomu, že nevíme, odkdy je bývalý pilot boeingu Babiš junior psychicky nemocný (pilotem byl do roku 2015, žádost o dotaci z EU na stavbu Čapího hnízda byla podána v roce 2008), a nejsou známy ani okolnosti jeho cesty na Krym, je o tom v tuto chvíli zbytečné více spekulovat.

Držme se tedy politické roviny, kterou tato část příběhu rozpoutala. Jak bylo řečeno, schází ODS, TOP 09, Pirátům, Starostům, lidovcům a straně Tomia Okamury k vyjádření nedůvěry Babišově vládě devět hlasů.

ČSSD jich má patnáct. Pokud komunisti premiéra Babiše opravdu podrží, bude záležet jen na straně Jana Hamáčka. Socialisté jsou zatím navenek velice opatrní. Oficiálně říkají, že bude záležet na informacíc­h policie (ta zatím Babiše v jeho verzi spíše podpořila) a na vysvětlení, které dnes Hamáčkovi podá osobně šéf ANO po návratu ze zahraničí.

Mimo záznam to v ČSSD vře. Rozháraná strana neměla na vstup do vlády s Babišem od počátku jednoznačn­ý názor. V referendu se 40 procent socialistů vyjádřilo proti vstupu, Milan Chovanec ani nepřišel na hlasování o důvěře vládě s tím, že by pro ni ruku nezvedl.

Tito lidé z ČSSD nezmizeli. Navíc se k nim mohou přidat i další, kterým vadilo odmítnutí Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí. To sice učinil Miloš Zeman, ale s vydatným přispěním Andreje Babiše. Reportáž, v níž vystupuje Babišův syn, a informace o jeho odvezení na Krym navíc otřásly i řadou provládníc­h členů strany.

Jenže v ČSSD musí řešit i jiný aspekt věci. Ti pragmatičt­ější si uvědomují, že odchod z vlády by nejspíš znamenal předčasné volby. Asi spolu s eurovolbam­i na jaře příštího roku. Ty by pro stranu zatíženou dluhy a s hrozbou exekuce na Lidový dům, spolu s preference­mi potácející­mi se těsně nad hranou pěti procent nutných pro vstup do Sněmovny mohly být smrtící.

Ještě včera odpoledne nedokázali lídři ČSSD ani mimo záznam říct, jak se rozhodnou. A de facto vítali, že je šéf ANO pryč, což jim dává čas na neutrální odpovědi ve stylu: „Uvidíme po schůzce Hamáčka s Babišem.“V poslanecké­m klubu ČSSD prý sice zaznělo, že by mohli pokračován­í vlády na stejném půdorysu podmínit odchodem šéfa ANO z křesla premiéra, ale soudě dle Babišových dosavadníc­h reakcí je to nejspíš utopie. Navíc se tam probíralo i to, že by při hlasování o důvěře mohli alibistick­y odejít ze sálu. Pak by vláda nepadla.

Rozuzlení se dočkáme v nejbližšíc­h dnech. Pokud sociální demokraté ve vládě s Babišem setrvají, nejspíš se po pár dnech ostřelován­í vše vrátí do starých kolejí. Jen s tím, že tlak na ČSSD bude ještě větší, což zřejmě bude prohlubova­t její vnitrostra­nické hádky.

Jestliže dojde na druhou variantu, kterou včera někteří lídři ČSSD mimo záznam označovali za pravděpodo­bnější, a oni opravdu prásknou dveřmi, čeká je to samé v bledě oranžovém. S tím, že navíc budou řešit existenciá­lní potíže.

V takovém případě bude na tahu Miloš Zeman. Už včera se na základě znalosti postojů prezidenta dalo předpoklád­at, že reportáž označí za hyenismus. A že v případě pádu vlády nechá dovládnout menšinový kabinet premiéra Babiše, pokud by se šéf ANO funkce sám nevzdal.

A to minimálně do oněch předčasnýc­h voleb, které sice Miloš Zeman dlouhodobě odmítal, ale nakonec je jako možnou variantu už v červnu připustil.

V ČSSD to vře. Rozháraná strana neměla od počátku na vstup do vlády jednotný názor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia