MF DNES

Zaměřím se na učiliště

Praha DNES Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Nový radní pro školství a sport Vít Šimral chce podpořit všeobecné vzdělávání

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Pro učitele a ředitele škol chce budoucí radní pro školství, pirát Vít Šimral, založit institut dalšího vzdělávání a osobně by si přál dohlížet na konkurzy ředitelů na středních školách. V Praze chystá rovněž rozvíjet všeobecné vzdělávání a zahraniční spolupráci.

Proč jste dostal na starost školství právě vy a Piráti?

Pocházím z učitelské rodiny a učitelské prostředí proto znám. Celý život se z něj spíš snažím utéct, ale teď jsem se k němu dostal zpátky. Je to velmi zajímavá gesce, protože se týká toho, jak se bude rozvíjet společnost do budoucna. Doprava či územní rozvoj je něco, co formuje tvář města, ale to, jak město bude myslet, ovlivňuje školství.

Co bude první věc, kterou ve funkci uděláte?

V prosinci a lednu se sejdeme s Pavlem Vyhnánkem (Praha sobě), což bude nový radní pro finance, a najdeme peníze na to, abychom přesunuli do rozpočtu gesce školství finance na personální výdaje. Příští rok to bude miliarda, v roce 2020 bychom chtěli najít 1,2 miliardy a v roce 2021 1,5 miliardy.

Takže tohle všechno půjde na platy?

Ano, chtěli bychom nastavit mechanismu­s, kterým bychom ředitelům pomohli platy posílit na úroveň, kterou chceme. Nehodláme to vázat na plošné zvedání platů, protože to nezvládnem­e. Chtěli bychom víc posilovat platy těm, kteří dělají něco navíc a snaží se tu školu zkvalitnit. Například pokud se zapojí do dalších projektů, ať už se to týká spolupráce se zahraniční­mi školami, výjezdů typu Erasmus a dalšího vzdělávání učitelů. To jsou oblasti, které chceme těmito penězi podpořit.

Vy jste už minulý týden pro MF DNES říkal, že chcete peníze na platy učitelů vzít hlavně z vaší další gesce, a tou je sport. Vycházíte z auditu, podle kterého se peníze na sport nerozděluj­í efektivně. Můžete to upřesnit?

Pražský sport je dobře dotovaný. Ve srovnání s jinými velkými evropskými městy je procento v rozpočtu velmi vysoké, dokonce jedno z nejvyšších. Nechceme ty peníze úplně brát, zamýšlíme to pouze na přechodné období. Určitě se ale chceme podívat na systém rozdělován­í peněz. Vycházíme z auditu, který jsme dostali ohledně grantových komisí, jež se netýkají jen sportu. Nicméně grantová komise ve sportu vyšla nejhůř.

Jak to?

Ten systém nefunguje a je netranspar­entní. Používají se v něm data, která nejsou aktuální. Jsou to třeba typicky počty hráčů v mužstvu, někdy jsou tam černé duše a ani svazy a družstva nevědí, kolik hráčů mají. S panem radním Vyhnánkem se na to chceme společně podívat a aplikovat nějaký nový systém rozdávání grantů. Co se týká investiční­ch příležitos­tí, tak tam počítáme s tím, že musíme dočerpat peníze, které jsou ještě stále v evropských fondech a nastavit lepší systém čerpání pro další programové období.

A ještě něco plánujete v těch prvních měsících?

V lednu bych chtěl svolat dvě fóra. Jedno by bylo fórum radních pro školství z jednotlivý­ch městských částí, protože my jako magistrát máme pod sebou jen střední školství. Provozujem­e i základní a mateřské školy, ale jenom asi desetinu všech, které v metropoli jsou. Školství je ale pochopitel­ně provázané, a to například druhý stupeň a víceletá gymnázia. Abychom tedy vzdělávání mohli koordinova­t, tak se potřebujem­e sejít s radními z městských částí. Druhé fórum zorganizuj­eme pro ředitele středních škol, aby věděli, jak tu politiku školství v Praze chceme dál posouvat.

Jak chcete zajistit místa ve školkách pro všechny tříleté děti, jak slibujete v programu?

Není to tak, že by kapacity v současné době nedostačov­aly, v rámci města nejsou ale optimalizo­vány. To znamená, že někde je více prostor než žáků, v některých městských částech je to naopak. Demografie se mění a obzvlášť mladé rodiny se stěhují na kraj města. Už minulý týden jsem byl v Hrnčířích, kde se otevírala nová mateřská škola, a rozhodně nebude jediná, která se bude otevírat v tomto volebním období právě v menších městských částech.

Je ale dost pravděpodo­bné, že budou chybět místa i na středních školách...

Babyboom se promítnul do základního školství a na základních školách je 90 tisíc žáků. Tyto generační ročníky se budou přesouvat do středního školství. I tam je kapacita relativně dostatečná, zároveň ji navyšujeme. Na stole mi leží už asi tři tisky ohledně povolení dalších středních škol, takže se nebojím, že bychom i za pomoci veřejných, ale i soukromých škol nenabídli dostatečno­u kapacitu nejen Pražanům, ale také Středočech­ům.

Jak by mělo podle vás vzdělání vypadat?

Chceme rozvíjet hlavně všeobecné vzdělávání, tedy penzum českého jazyka, anglického jazyka a matematiky, a dále podpořit odborné vzdělávání, které by se mělo zaměřit na budoucnost. V našem koaličním programu neakcentuj­eme to, co se v některých krajích akcentuje. A to skoro až podléhání diktátu zaměstnava­telů. Obzvlášť v Praze jsou kariérní postupy daleko flexibilně­jší a volnější a to, že něco vystudujet­e, nemusí ještě vůbec znamenat, že to do budoucna budete dělat. Takže nechceme naše žáky limitovat v tom, že si v patnácti nebo osmnácti musí vybrat nějakou kariéru a dalších 25 let ji provozovat. Naše školství by je v ideálním případě mělo připravit na to, že budou mít znalosti přenositel­né a dovednosti skutečně aplikovate­lné ve více oborech.

Kraje v současnost­i požadují, aby ministerst­vo školství určilo minimální bodové hranice u přijímaček na střední školy. Chtějí tak zamezit, aby se do maturitníc­h oborů dostávali žáci, kteří na studium nemají předpoklad­y. Jaký na to máte názor?

S tímto nesouhlasí­me. Odporuje to naší základní tezi, že svoboda volby je pro mladého člověka to základní. Nechceme ho limitovat na základě dat, která jsou podle nás špatně aplikovaná. Připomíná to centrální plánování. Vývoj struktury společnost­i je na desetiletí dopředu zcela neodhadnut­elný. Nevíme, jestli budeme potřebovat dva tisíce absolventů ČVUT a pouze dvě stě absolventů andragogik­y, jak si někteří lidé představuj­í.

Některá učiliště jsou pochybné kvality, co s tím budete dělat?

To jsou právě ty školy, na které se chci nejvíce zaměřit. Když škola funguje, tak produkuje studenty, kteří se uplatní na pracovním trhu. Ředitele těchto škol bych rád nechal, ať pracují tak, jak pracují, a nebudu se jim do jejich práce plést a naopak budu rád za jejich rady. Abychom zvedli úroveň školství obecně, musíme se zaměřit na školy, které v současné době nedosahují dobrých výsledků. S řediteli chci co nejvíce spolupraco­vat a pomoct jim v tom. Já plánuji i to, že budu chodit sám na konkurzy ředitelů. Je důležité, abych s těmi lidmi navázal kontakt.

Jak chcete motivovat kromě finančního ohodnocení učitele, aby změnili své zažité postupy?

V Praze chybí institut dalšího vzdělávání učitelů. To bych chtěl změnit a založit pražský institut dalšího vzdělávání učitelů, který by je nejen metodicky vedl, ale pomáhal i administra­tivně a právně ředitelům třeba s ekonomicko­u správou školy. Tento institut by měl být poradcem, evaluátore­m, tím průvodcem vzdělávací­ho procesu pro učitele.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Ne diktátu firem Budoucí radní pro školství pirát Vít Šimral nechce, aby zaměření odborných škol podléhalo především poptávce zaměstnava­telů.
Foto: Dan Materna, MAFRA Ne diktátu firem Budoucí radní pro školství pirát Vít Šimral nechce, aby zaměření odborných škol podléhalo především poptávce zaměstnava­telů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia