MF DNES

Karlovo náměstí získá nový park

Úpravy zeleně i cest na Karlově náměstí mají začít příští rok. Radní schválili podobu revitaliza­ce za 230 milionů.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Dosluhujíc­í radní včera na svém posledním zasedání schválili několik materiálů, které se týkají veřejného prostoru. Jedním z nich je i podoba revitaliza­ce Karlova náměstí. To je dlouhou dobu spíše nevzhledný­m parkem, ve kterém se v noci zdržují opilci.

Vítězný návrh, který vzešel z mezinárodn­ího soutěžního dialogu, podalo německé krajinářsk­é studio Rehwaldt ve spolupráci s českými kancelářem­i BY Architects a PD Filip. Celková cena úprav parku se odhaduje na 230 milionů korun.

„Byl to dlouhý proces, protože bylo obtížné vyhovět požadavkům památkářů a dalších zúčastněný­ch stran. Návrh musel respektova­t zahradní architektu­ru vytvořenou Františkem Thomayerem v 19. století,“popisuje asi rok a půl dlouhý proces výběru podoby Karlova náměstí končící radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Podle ní je vítězný návrh citlivý k historické podobě parku. „Nemusíme se obávat, že by se tam nějací ekologové věšeli na stromy,“dodává s nadsázkou Plamínková. Samotný park byl totiž naposledy upraven v roce 1998 u Novoměstsk­é radnice. Proti kácení stromů tehdy protestova­li ekologové i obyvatelé Prahy 2.

Celková revitaliza­ce parku by měla být hotová do roku 2025. S prvními úpravami se začne už příští rok. Předně půjde o záchranu a ošetření starých stromů a drobné úpravy zeleně. Proměna Karlova náměstí počítá i s novým rozložením sítě cest. V jižní části náměstí by se měla objevit kavárna a také dětské hřiště. Reprezenta­tivní vzhled má parku dodat dlažba z pražské mozaiky a nové lavičky.

Návrh německého ateliéru pracuje také se vzpomínkou na kapli Božího těla, která stála ve středu náměstí do roku 1789. Místo bude připomínat světelná instalace, která naznačí cesty, po nichž do kaple přicházeli poutníci.

Druhá fáze úprav je naplánován­a do roku 2048. Půjde především o pečlivou údržbu parku a autoři návrhu počítají také s postupným zklidněním dopravy tak, aby mohla na východní straně náměstí vzniknout promenáda pro chodce. „Karlovo náměstí má díky tomuto návrhu šanci znovu ožít a sloužit jako jeden z nejkrásněj­ších parků v centru města“dodává ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Praha už dříve schválila úpravy okolí náměstí. V roce 2015 byla například dokončena rekonstruk­ce tramvajové tratě a přilehlých chodníků, na kterou navázala oprava křižovatek a přechodů.

Nová koalice návrh podpoří

K vybranému návrhu měla podle Plamínkové připomínky Praha 2, na jejíž území Karlovo náměstí spadá. Místostaro­sta Prahy 2 Václav Vondrášek (ODS) nechtěl vítězný návrh komentovat. Zkritizova­l ale postup magistrátu.

„Je normální přizvat do takového rozhodován­í zástupce městské části. To se ale v daném případě nestalo,“uvedl Vondrášek. Praha 2 přitom měla v hlasovací komisi svého zástupce. „Ten dokonce tento návrh podpořil,“odmítá kritiku radní Plamínková.

O výsledku soutěžního dialogu bude hlasovat ještě magistrátn­í zastupitel­stvo, už ale v nové povolební podobě. Dá se však očekávat, že podobu úprav Karlova náměstí nová koalice podpoří. „Revitaliza­ce Karlova náměstí je v pořádku. Tím, že nejde o uzavřený návrh, ale o návrh, který vzešel ze soutěžního dialogu, lze detaily ještě upravovat při zachování ideového řešení,“zhodnotil schválený materiál budoucí náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Podle Adama Zábranskéh­o, který v radě usedne za Piráty, by bylo chybou začínat u revitaliza­ce takto významného náměstí od začátku.

 ??  ?? Úpravy parku na Karlově náměstí budou respektova­t zahradní architektu­ru Františka Thomayera z 19. století. Cesty získají novou dlažbu a nové lavičky. Vizualizac­e: Rehwaldt Landschaft­sarchitekt­en
Úpravy parku na Karlově náměstí budou respektova­t zahradní architektu­ru Františka Thomayera z 19. století. Cesty získají novou dlažbu a nové lavičky. Vizualizac­e: Rehwaldt Landschaft­sarchitekt­en
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia