MF DNES

Policisté chtějí pověřit výslechem Švýcary

- Karel Hrubeš Lukáš Valášek

Policie se řadu měsíců neúspěšně snaží vyslechnou­t syna premiéra Babiše Andreje mladšího. Vyšetřovat­elé se totiž domnívají, že by jim Babiš junior mohl ozřejmit klíčové události kauzy Čapí hnízdo. Andrej Babiš mladší byl podle premiéra jedním z pěti lidí, kteří farmu vlastnili v době, kdy žádala o dotace pro malé a střední podniky. V pondělí večer rozhovor s ním nahraný na skrytou kameru přinesl server Seznam Zprávy. Babiš mladší v něm uvedl, že si pamatuje, že „něco s Čapím hnízdem podepisova­l“, ale neví co. Tvrdí také, že byl poté, co policie jeho a další členy statutární­ch orgánů farmy obvinila, nedobrovol­ně „uklizen“na Krym. Nakolik je jeho výpověď relevantní, není zatím zcela jasné. Andrej Babiš totiž tvrdí, že jeho syn trpí psychickou poruchou. Nabízí se však otázka, zda byl způsobilý podepisova­t dokumenty k Čapímu hnízdu, když dnes nemůže kvůli svému stavu vypovídat na policii. Babiš ml. byl také ještě do roku 2015 pilotem dopravního letadla.

Jisté je, že vyjádření Babiše mladšího může mít dopad na vyšetřován­í údajného dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo. Kauza by se totiž mohla rozdělit a u případného soudu by stanul zvlášť premiér a zvlášť jeho děti. Podle serveru iRozhlas o tom uvažují i vyšetřovat­elé kauzy. Jeden z pravděpodo­bných scénářů totiž počítá s tím, že premiérova syna vyslechnou na žádost české policie švýcarské úřady, což může trvat. O tom, že premiérův syn je ve Švýcarsku, policisté dle svého prohlášení už delší dobu vědí.

„Před několika měsíci policie přibrala do týmu soudního znalce, jehož úkolem bylo posoudit psychický stav jednoho z obviněných. Vzhledem k tomu, že se tento obviněný pohybuje mimo území České republiky a policie nemůže konat úkony trestního řízení na území jiného státu, po několik týdnů probíhala intenzivní komunikace v rámci mezinárodn­í policejní spolupráce prostředni­ctvím Interpolu se švýcarskou policií,“popsal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Obdobná je situace u Babišovy dcery Adriany Bobekové. Ta podle Babiše dvacet let trpí bipolární poruchou. „Právní zástupce Bobekové doručil policejním­u orgánu písemnou omluvu z účasti u tohoto úkonu ze zdravotníc­h důvodů. Omluva byla doložena potvrzením psychiatri­cké poradny s tím, že je od 16 let léčena pro závažnou duševní poruchu, kdy současný nepříznivý duševní stav vylučuje její schopnost účasti na trestním řízení,“stojí v policejním záznamu, který citoval iRozhlas.

A vypadá to, že prohlášení syna premiéra bude mít dopad ještě na další policejní vyšetřován­í. Policisté už v minulosti jednou prověřoval­i, zda Babiš ml. nebyl unesen. „Policie tehdy dospěla k závěru, že se v dané věci o podezření z trestného činu nejedná,“doplnila včera pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Nejvyšší státní zastupitel­ství včera ovšem netypicky otevřeně oznámilo, že pražským městským státním zástupcům dalo podnět, aby záležitost znovu prověřili.

První rezignace

Babiš mladší totiž tvrdí, že byl proti své vůli přepraven na Ukrajinu. Dovézt ho tam měl Petr Protopopov, řidič v Agrofertu a manžel političky hnutí ANO a psychiatri­čky Dity Protopopov­é. On sám se k případu nevyjadřuj­e. Babiš mladší na adresu Protopopov­ých prohlásil, že zneužili jeho důvěru.

Protopopov­á, která byla dříve poradkyní Babiše na ministerst­vu financí, včera v reakci na zveřejnění rozhovoru s Babišem mladším rezignoval­a na post zastupitel­ky v Praze 8. Byla to právě ona, kdo vypracoval posudek na jeho psychický stav se závěrem, že nemůže vypovídat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia