MF DNES

Pražské jaro zahájí hosté z Bamberku

- — Věra Drápelová

Bamberští symfonikov­é se svým českým šéfem Jakubem Hrůšou otevřou Smetanovou Mou vlastí příští ročník Pražského jara. „Je to důkaz, že jsme se osvobodili od minulosti. Orchestr vznikl roku 1946 a jeho jádrem byli Němci vyhnaní z Českoslove­nska. Vždy se ale hlásil k českým kořenům. Stejně tak německá kultura byla vždy součástí té naší,“zdůrazňuje ředitel přehlídky Roman Bělor.

Festival, který potrvá od 12. května do 4. června, dále uvítá římský Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia s dirigentem Antoniem Pappanem nebo Orchestre National du Capitole de Toulouse, který zahraje mimo jiné i Dvořákův Houslový koncert se sólistou Renaudem Capuçonem.

Program připomene i 150. výročí úmrtí Hectora Berlioze, a to večerem Symfonické­ho orchestru Českého rozhlasu, na němž zazní i autorovo monumentál­ní Te Deum. „Tato skladba se na Pražské jaro vrací po čtyřiceti letech. Dirigovat bude John Nelson, ve světě považovaný za předního specialist­u na Berlioze,“podotýká Bělor.

Theremin i němý film

Lákadlem jsou bezesporu dva špičkové ansámbly z Francie, a to soubor staré hudby Les Arts Florissant­s a Ensemble Interconte­mporain, proslulý interpreta­cí děl soudobých tvůrců. Diváky ovšem čeká těžká volba, protože oba vystoupí ve stejný den.

Na festival přijedou i sopranistk­a Martina Janková, houslistka Isabelle Faustová nebo americký Orpheus Chamber Orchestra. Perličkou v programu bude koncert, který představí elektronic­ký nástroj z počátku 20. století theremin. Rozezvučí ho virtuoska Carolina Eycková.

Milovníci němých filmů s živým doprovodem se budou moci vypravit do Kina Lucerna na snímek z roku 1929 Varhaník u sv. Víta, k němuž zazní hudba Jana Rybáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia