MF DNES

Rok v útlumu, teď obrat. Krejčí cítí novou šanci

- — David Čermák

Býval jistotou, do nominací fotbalové reprezenta­ce patřil téměř automatick­y. Platilo to čtyři roky. Pak najednou šlus – pevné spojení Ladislava Krejčího a národního týmu se přerušilo.

A trvalo čtrnáct měsíců, než se ho opět podařilo navázat.

„Když nehrajete v klubu, nemůžete být v nároďáku,“uvědomuje si blonďatý záložník. „Já jsem za celou minulou sezonu v Boloni nastoupil jen dvakrát od začátku, takže jsem absolutně chápal, že mě pozvánky míjely.“

Přitom kdyby šlo všechno podle plánu, měl Krejčí patřit k těm, na kterých bude národní tým teď stát. Před sedmi lety ve finále mistrovstv­í Evropy do devatenáct­i let motal hlavu španělským hvězdám, díky jeho gólu tým ještě pět minut před koncem mířil za zlatem.

I když o něj nakonec v prodloužen­í přišel, čekalo se, že silný ročník 1992 bude pro český fotbal požehnáním. Měl tvořit základ reprezenta­ce a kdekdo doufal, že národní tým díky němu plynule naváže na časy Rosického, Nedvěda, Poborského a dalších.

Krejčí byl jeho hlavní tváří. V sedmnácti dostal šanci ve sparťanské­m áčku, brzy se napevno prodral do základu, dlouho ho naháněly kluby z top evropských lig.

Když si před dvěma roky v létě vybral italskou Boloňu, vypadalo to jako šťastná volba. Jenže po vydařené první sezoně přišla druhá, téměř hororová. V lize za rok nasbíral jen 388 minut, nula gólů a jedinou asistenci. Z tahouna byl najednou přehlížený náhradník.

„Druhá sezona mě posadila na zadek. Uvědomil jsem si, že si každý musí svého místa v sestavě vážit, bojovat o něj, držet se ho zuby nehty,“líčí. „Makal jsem dál a lidé z klubu mi opakovali, že se mnou počítají, a žádný přestup řešit nechtěli. Řekl jsem si: dobře, možná se trenérovi Donadonimu nelíbím, ale vedení mi věří.“

Správný úsudek: v létě Donadoni skončil, nový kouč Inzaghi na Krejčího sází a reprezenta­ce má rychlého leváka zase zpátky. V šestadvace­ti má ideální šanci dokázat, že sedm let stará vzpomínka nemusí zůstat jeho reprezenta­čním vrcholem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia