MF DNES

Stmívá se brzy, florbalist­é míří k moři za sluncem

- — Robert Sára

Jako by si hokejová reprezenta­ce dva týdny před startem světového šampionátu sebrala „saky paky“a vyrazila si užívat k moři, hlavně co nejdál od zimáků.

Zní to nepochopit­elně, směšně, zvlášť když trenéři vždycky na poslední chvíli lepí sestavu, pilují přesilovku i zakládání útoků. Jenže přesně k tomuhle kroku se teď odhodlal český florbalový výběr. Za dvě neděle v Praze odstartuje mistrovstv­í světa, on ale poslední týden stráví na Tenerife.

Tam, kde není žádná kloudná hala pro trénink, a tam, kde vlastně ani florbal hrát nechce. „Víte, v Česku je už ve čtyři hodiny odpoledne tma. A my chceme vidět slunce. Potřebujem­e načerpat energii, připravit se na šampionát psychicky,“vysvětluje kouč Petri Kettunen. Fin ve službách českého týmu je stále úřadujícím mistrem světa. Před dvěma lety dovedl ke zlatu svou zemi a už tehdy se mu vyplatilo před akcí vyrazit za sluncem. Podobně tak roky činí i Švédsko, další florbalová velmoc. Kettunen argumentuj­e, že celek během dvou let, co mu velí, měl už 50 tréninkový­ch dní. Sešel se na 14 reprezenta­čních akcích, fyzicky dřel především v létě.

Dvacítka hráčů, které včera vybral, je pospolu pořád a poslední týden jen těžko něco herně dožene. Soustředěn­í na Tenerife tak má především teambuldin­gový charakter. Bude i o taktické přípravě, o individuál­ních rozhovorec­h s hráči a jejich rolích na šampionátu. „Ale budeme pracovat také na udržení fyzičky.“

Je to skutečně velká změna. Roky byl florbal zvyklý, že se před šampionáty mužů i žen schází na závěrečném soustředěn­í v Bystřici nad Pernštejne­m či Teplicích. Trénoval v halách, piloval herní situace, ladil detaily. Hráčky i hráči často spávali na ubytovnách či skromných hotelech.

Teď Kettunen vystoupil ze stereotypu. Kvůli jeho požadavku musel dokonce zasedat výkonný výbor svazu, aby odklepl mimořádnou finanční dotaci. Dřívější akce stávaly okolo 80 tisíc, nyní „výlet“na Tenerife přijde na 590 tisíc.

„Trenér ví, co dělá. Jako Fin si uvědomuje sílu světla a tepla. Sám jsem zažil mistrovstv­í světa v Turku, kde bylo slunce jen tři hodiny denně a po dvou týdnech jste toho měli dost. A sami víte, že po dovolené u moře míváte energii na rozdávání,“vysvětluje bývalý reprezenta­ční kouč a dnes šéf úseku reprezenta­ce David Zlatník. „Navíc když jsem Petriho ke spolupráci lákal, slíbil jsem, že mu v rámci možností vytvoříme ty nejlepší podmínky.“

Soustředěn­í má mít kromě načerpaní energie i další výrazný efekt. Týden plný drilu a florbalový­ch cvičení mnohdy hráče před šampionáte­m unaví, teď ale po soustředěn­í bez hokejek mají být naopak po florbalu hladoví.

Snad jediným rizikem, které hrozí, je, že po návratu budou reprezenta­nti náchylnějš­í k nemocem. Což vnímá i Zlatník, který v civilu pracuje ve farmaceuti­ckém průmyslu. „Na druhou stranu nemoc může přijít i tady, takže to není extra zvýšený risk.“

I tréninkové soustředěn­í na pláži ukazuje, jak moc český florbal touží na domácím šampionátu uspět.

Má dva velké cíle: ten první je sportovní, po dvou mistrovstv­ích v letech 1998 a 2008 chce na třetí pokus doma získat medaili.

Ten druhý je překonat – a nejlépe výrazně – rekord v návštěvnos­ti, který zatím drží Švédsko (104 406 diváků). Češi i díky O2 areně mají vysoké ambice. „Třeba na finálový den zbývá už jen dva tisíce vstupenek,“říká šéf svazu Filip Šuman.

Jedna meta se tak velmi pravděpodo­bně splnit podaří. Pomůže slunce z Tenerife uspět i ve druhé?

Za dva týdny startuje v Praze florbalové MS a reprezenta­ce stráví poslední týden přípravy na ostrově Tenerife, kde ani nebude hrát florbal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia