MF DNES

Klouže to. Do Česka přijde zima

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Zatímco v neděli ležel sníh jen na dvou místech v Česku, na loukách a v lesích v okolí známé obce Jizerka v Jizerských horách a na vrcholu pohraniční Přimdy v Českém lese, tento týden se to má konečně změnit. Po nesmělých pokusech v minulých týdnech přijde do Česka zima. Se sněhem i náledím.

Noční teploty klesnou pod nulu, přes den vystoupí tento týden maximálně na plus pět stupňů. V noci na dnešek má začít sněžit, a to nejen na horách. Sněhové přeháňky se objeví i v nižších polohách, byť tam se sníh asi dlouho neudrží. Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi a měsíční prognózy Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

V příštích čtyřech týdnech se teploty nebudou vymykat z dlouhodobé­ho průměru pro toto období. Zřejmě nejchladně­jší má být příští týden a také týden od 10. do 16. prosince.

„Po extrémně teplém počasí v první polovině listopadu se uprostřed měsíce začalo ochlazovat a tento trend bude pokračovat i v následujíc­ím období. Přesto neočekávám­e, že týdenní průměry teplot budou vybočovat z intervalů běžných hodnot pro danou roční dobu,“uvedli meteorolog­ové. Množství srážek bude podle prognózy až do poloviny prosince průměrné.

Místo deště sníh

„Vzhledem ke všeobecném­u poklesu teplot očekáváme kromě dešťových srážek i sněhové srážky, a to zejména na horách. V nižších polohách bude sněžit zatím jen přechodně v nejbližšíc­h dnech,“uvádí výhled počasí.

V pondělí meteorolog­ové očekávají, že na většině území začne slabě sněžit nebo se objeví sněhové přeháňky, jen v polohách pod 300 metrů nad mořem mohou být srážky i smíšené. Sněžení předpovída­jí i na další dny tohoto týdne. V celé republice platí také od včerejšího večera výstraha před náledím. Ta platí do dnešní 10. hodiny dopolední. Sníh bude na teplejším podkladu tát, a když během noci klesnou teploty pod nulu, začnou mokré komunikace namrzat.

Silnice a chodníky mohou podle ČHMÚ nebezpečně namrzat také během dalších nocí.

„V důsledku tání sněhu přes den bude docházet k opětovné tvorbě náledí i během dalších nocí,“uvádí výstraha českých hydrometeo­rologů.

 ?? Foto: P. Lemberk, MAFRA ?? Meteorolog­ové varují Ledovka by se mohla objevovat celý týden.
Foto: P. Lemberk, MAFRA Meteorolog­ové varují Ledovka by se mohla objevovat celý týden.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia