MF DNES

Brusel chce kamiony na baterky

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Po Evropě má jezdit do roku 2030 dvacet procent kamionů na baterky. Evropský parlament schválil výrazné snížení emisních limitů pro nákladní vozidla. A to přestože elektrický kamion zatím nelze koupit. Výrobci považují plán za nesmyslný.

Emisní cíle jsou podobně agresivní jako v případě osobních aut, o nichž parlament rozhodl začátkem října. Politici požadují 20procentn­í snížení emisí oxidu uhličitého do roku 2025 a o 35 procent do roku 2030. Oba cíle se vztahují k úrovni roku 2019.

„Výsledek hlasování nereflektu­je komplexnos­t tohoto segmentu ekonomiky a jeho reálné možnosti v rámci vývoje a produkčníc­h cyklů,“říká Miroslav Konvalina, mluvčí Sdružení automobilo­vého průmyslu AutoSAP, ve kterém je 148 výrobců vozidel a dalších firem zapojených v tuzemském automobilo­vém průmyslu.

„Pokud by se Evropským parlamente­m schválené emisní cíle objevily v konečné podobě nařízení, vedly by jednoznačn­ě k nutnosti zařazení velkého počtu elektrický­ch nákladních vozidel. Pro jejich prodej však chybí jak dostatečné zdroje na nákup či budování infrastruk­tury, tak ochota zákazníků,“soudí Konvalina.

Usnesení zároveň stanovilo, kolik výrobci musí minimálně vyrobit těžkých nákladních vozidel s nulovými a velmi nízkými emisemi. V roce 2025 to musí být pět procent a pět let nato 20 procent.

Poslanci Evropského parlamentu podle automobile­k ignorují skutečnost, že potenciál elektrifik­ace nákladního vozového parku je mnohem menší než u osobních aut. „Problémem jsou extrémně vysoké vstupní náklady, omezení dojezdu a nedostateč­ná infrastruk­tura – zejména podél dálnic,“vysvětluje tajemník Evropského sdružení automobilo­vých výrobců (ACEA) Erik Jonnaert. ACEA navrhovala o sedm procent nižší emise do roku 2025 a o 16 procent do roku 2030. V EU se za loňský rok vyrobilo 415 tisíc nákladních vozidel s celkovou hmotností přes 15 tun.

Tempo politikům nestačí

„Tímto hlasováním vysílá Evropský parlament jasný signál, že výrobci mají povinnost snížit emise a usilovat o čistší budoucnost,“říká Bas Eickhout, viceprezid­ent evropských Zelených, který byl zpravodaje­m zákona při hlasování v Evropském parlamentu.

Kamionová přeprava vytvoří podle odhadů pět až šest procent celkových emisí oxidu uhličitého v Evropě. Po silnici se nicméně přepravuje stále více zboží, takže celkové emise rostou. „Analýzy ukazují, že výrobci nákladních vozidel v Evropě dosahují v průměru snížení spotřeby v těžké nákladní dopravě o jedno procento ročně,“uvádí časopis Autoweek. A toto tempo parlamentu nestačí.

„Tempo snižování emisí v dopravě musí být realizován­o s ohledem na možnosti investic členských států, stabilitu jejich ekonomik a zajištění spolehlivé přepravy zboží za přiměřené náklady,“domnívá se Konvalina. Hlasování se nicméně vyhnuly autobusy.

Jeden z mála projektů elektrické­ho kamionu představil­a před rokem automobilk­a Tesla. Truck Semi (na snímku) má na jedno nabití ujet dálniční rychlostí 800 kilometrů při maximálním zatížení 36 tun. Baterie se nabíjejí 30 minut. Kamiony s naftovým motorem ujedou na jednu nádrž 1 600 km a jejich provoz je podle zakladatel­e Tesly Elona Muska o 20 procent dražší než provoz elektrover­ze. To je ale zatím jen teorie. Tesla zatím testuje prototypy vozu, prodávat ho chce od příštího roku.

Kamiony na elektrický pohon slibuje více výrobců. Renault s takovým vozem hodlá přijít jako Tesla v příštím roce. E-Mobility Group, patřící do koncernu Daimler, nabídne pod americkou značkou Freightlin­er náklaďák do zásuvky v roce 2021. Stejně je na tom třeba MAN patřící do koncernu Volkswagen.

„Bude nyní na ministrech životního prostředí členských zemí, aby schválili pozici Rady EU, která bude realističt­ější a nebude na rozdíl od Evropského parlamentu zavádět protitržní aspekty. Například povinnost výrobců prodávat významný podíl elektrifik­ovaných, vozidel,“říká ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl. Ministři životního prostředí vlád evropské osmadvacít­ky se sejdou k tématu 20. prosince.

 ?? Foto: Tesla ??
Foto: Tesla
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia