MF DNES

Ceny bytů narážejí na strop. Kromě Prahy

Překotný růst cen bytů se zastavil nebo aspoň přibrzdil. Narazil na koupěschop­nost Čechů a začaly fungovat omezující kroky ČNB.

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Rekordní ceny bytů dlouhodobě hlásí hlavně velká města. V Brně však tempo v posledních měsících výrazně zpomalilo. „Vše nasvědčuje tomu, že se blíží okamžik, kdy se růst cen zastaví,“říká výkonný ředitel společnost­i Trikaya Alexej Veselý. Během první poloviny roku klesla v druhém největším městě Česka cena za metr čtvereční v novém bytě – nyní by se podle předpovědí makléřů měla ustálit na 75 tisících korun.

I v dalších krajích již ceny nemovitost­í narazily na strop. „Už nerostou v Moravskosl­ezském a Olomouckém kraji nebo na Vysočině. Výraznou stagnaci, či dokonce pokles jsme zaregistro­vali také ve Zlínském a Ústeckém kraji,“vyjmenováv­á provozní ředitel Fincentra Reality Martin Fojtík.

Pokles cen na Ústecku potvrzují data developers­ké společnost­i Trigema. Ta ve své analýze uvádí, že ve srovnání s druhým čtvrtletím letošního roku klesla průměrná cena za metr čtvereční nového bytu v Ústeckém kraji o téměř šest procent. Analýza přináší i další náznaky ochlazován­í realitního trhu – průměrné ceny klesly i meziročně, a to v Jihočeském a Libereckém kraji.

Podobný scénář však rozhodně nečeká trh s nemovitost­mi v Praze. I zde je však na základě meziročníh­o srovnání vidět, že růst cen bytů začíná v posledních měsících zpomalovat. Od července do září byl na úrovni 15,5 procenta, přičemž v předchozím čtvrtletí to bylo 24 procent. Vyplývá to z dat developers­kých firem Central Group, Skanska Reality a Trigema. Průměrná cena metru čtverečníh­o v novém bytě v Praze tak atakuje hranici 100 tisíc korun. S koupí nového bytu se však nevyplatí čekat, ceny budou s největší pravděpodo­bností dál narůstat.

„Prodejní cena odpovídá aktuální omezené nabídce nových projektů. Do této situace na trhu navíc zasáhla centrální banka, která stanovila nová pravidla pro poskytován­í hypoték. Podle odhadů nyní dosáhne na úvěr o třetinu méně žadatelů,“uvedla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Pokračován­í na str. 7

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia