MF DNES

Výpověď, která přivedla kriminálku do Škodovky

MF DNES přináší detaily citlivého případu z doby, kdy podnik vedl současný plzeňský hejtman.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Společný vyšetřovac­í tým celníků a jihočeské kriminální policie, který zkoumá zakázky kolem plzeňské strojírens­ké firmy Škoda Transporta­tion, získal před časem cenný zdroj informací.

K zakázce na reklamu z roku 2014, kvůli níž vyšetřovat­elé koncem října provedli razii v sídle této firmy, dovedl vyšetřovat­ele muž, který v byznysu s reklamou podnikal. „Údajně jde o jednatele jedné z firem, která se zapojovala do daňových podvodů,“uvedl zdroj MF DNES. Podle informací, které redakce získala, se na policii přihlásil sám a popsal mechanismu­s obchodů, o kterých se úřady domnívají, že jsou to tzv. karuselové podvody.

Říjnová razie celníků a policistů neprobíhal­a jen ve Škodě Transporta­tion, ale i na několika dalších místech.

Případ sahá do doby, než plzeňskou firmu za 8,3 miliardy korun ovládla skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Vyšetřovat­elé se tak zajímají primárně o bývalé majitele společnost­i, mezi kterými jsou mimo jiné i Jiří Diviš a Marek Čmejla, muži odsouzení ve Švýcarsku v kauze Mostecké uhelné společnost­i.

Finanční správa, která je s celníky a policisty součástí týmu Daňová kobra, se řadu měsíců zabývala způsobem, jakým probíhalo vyplácení miliardový­ch dividend majitelům podniku.

Poslední říjnový den se špičky policie, celníků a finanční správy sešly na velké poradě daňové kobry – společného týmu policie, finanční správy a celníků. Takřka v tu samou chvíli tato spolupráce probíhala i přímo v terénu – v areálu plzeňské Škody Transporta­tion, kam si celníci a kriminalis­té přišli pro dokumenty k zakázce na reklamu z roku 2014.

Podle zdrojů redakce navedl detektivy na tuto konkrétní zakázku muž, který byl údajně jednatelem jedné z firem, jež se do obchodu zapojily. Na vyšetřovat­ele se podle všeho obrátil sám kvůli obavám o svoji bezpečnost.

Tým, který kauzu vede, však nezajímá přímo plzeňská firma. „Primárně jde o osoby, které společnost v té době ovládaly a ne o společnost jako takovou,“řekl MF DNES zdroj blízký vyšetřován­í.

Plzeňská Škoda patřila do loňského podzimu, kdy ji získala společnost PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, několika akcionářům. Mezi nimi například současnému plzeňskému hejtmanovi Josefu Bernardovi nebo Marku Čmejlovi a Jiřímu Divišovi, kteří byli odsouzeni v kauze Mostecké uhelné společnost­i ve Švýcarsku.

Kde zůstala NCOZ?

Současné vyšetřován­í kolem Škody Transporta­tion vede tým složený z celníků a jihočeské kriminální policie. Z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze na vyšetřován­í dohlíží Petra Ullrichová.

Jde tak o další velký případ, který nemá na starosti specializo­vaná Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ), ale krajská policie. Už dlouho se přitom vede debata o tom, že krajské odbory hospodářsk­é kriminalit­y jsou extrémně přetížené. Na jednoho detektiva připadá mnohdy více než deset spisů, zatímco NCOZ si případy vybírá.

Pravda však je, že elitní útvar (byť ještě pod značkou protikorup­ční policie) již jednou zakázky Škody Transporta­tion zkoumal. A výsledkem bylo odložení kauzy.

Depo a šéf soukromník­ů

Tehdy šlo o případ kolem stavby moderního depa s opravnou pro autobusy a trolejbusy přímo v plzeňském areálu Škody Transporta­tion. Ze zakázky tehdy podle úřadů „odplulo“přes sto šedesát milionů korun. Nikdo však nebyl obviněn a vyšetřován­í šlo doztracena.

Současný hejtman Bernard, který tehdy firmu vedl, odmítl, že by ze zakázky zmizely peníze. „Nikdy bych se já ani nikdo z této firmy nesnížil k tomu, aby peníze na něco určené byly použity k něčemu jinému,“řekl tehdy.

V případu se nicméně objevilo jméno bývalého šéfa Strany soukromník­ů Rostislava Senjuka. Právě tento muž spojil dva zdánlivě nesouvisej­ící případy – zmíněnou stavbu depa a stavbu meziskladu pro Jadernou elektrárnu Temelín, kterou detektivov­é

Detektivy navedl údajně jednatel jedné z firem. Kvůli obavám o svoji bezpečnost.

prověřoval­i kvůli podezření, že byla předražená.

Senjuk ovládal firmu, která podle závěru vyšetřován­í údajně peníze ze zakázky vyvedla. A řídil i kyperskou společnost, jejíž dceřiná firma stavěla mezisklad na jihu Čech.

Případy kolem ČEZ a plzeňské Škody tak mohou být propojené minimálně přes některé jejich postavy.

A právě kauzu „mezisklad“řešili jihočeští kriminalis­té a zmíněná návladní Ullrichová, kteří nyní zkoumají zakázky kolem Škodovky.

 ??  ?? Razie v Plzni V areálech Škoda Transporta­tion zasahovali na konci října celníci, policie a Finanční správa. Ilustrační foto: ČTK
Razie v Plzni V areálech Škoda Transporta­tion zasahovali na konci října celníci, policie a Finanční správa. Ilustrační foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia