MF DNES

Češi vyrobili vodu ze vzduchu

Tahákem českého pavilonu na světové výstavě v Dubaji bude unikátní přístroj na výrobu vody

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Proměnit poušť v zelenou kvetoucí zahradu chtějí čeští vědci. Poprvé představil­i unikátní přístroj, který jim má tento cíl pomoci splnit. Zařízení vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím slunce pojmenovan­é S.A.W.E.R. bude srdcem připravova­ného českého pavilonu na Světové výstavě 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech.

Vodní pára díky chladu kondenzuje. To ví každý, na koho někdy kápla třeba voda z běžící klimatizac­e. Zatímco běžným chladičem lze z pouštního vzduchu dostat v průměru deset litrů denně, zařízením S.A.W.E.R. lze získat v průměru až dvě stě litrů denně při srovnateln­ých průtocích upravované­ho vzduchu.

Hlavní výhodou zařízení českých vědců je ale jeho autonomní provoz. Zařízení umístěné v kontejneru je možné přivést kamkoliv a prakticky hned spustit. Je totiž poháněno energií ze slunce.

Vedlejším produktem technologi­ckého systému je pak teplá voda pro sprchování a chladný vzduch pro klimatizac­i budovy.

Přístroj S.A.W.E.R. je metr široký, dva metry vysoký a necelých pět metrů dlouhý. Kvůli testování je uzavřen v kontejneru, což umožňuje vědcům nastavit různé podmínky. „Testujeme ho v komoře, kde lze nastavit různou vlhkost vzduchu,“ popisuje jeden z jeho tvůrců Bořivoj Šourek z Univerzitn­ího centra energetick­y efektivníc­h budov ČVUT. Vývojáři tak mohou zkusit, kolik vody dokáže vyrobit v podmínkách srovnateln­ých s Dubají, kde zařízení usnadňuje vlhký přímořský vzduch, ale zkusit i extrém. Tím je podle vědců klima srovnateln­é se saúdskou metropolí Rijádem ležícím uprostřed vyprahlé pouště. Vědci stroj nyní testují v univerzitn­ím areálu v Buštěhradu u Prahy.

Jádrem zařízení je absorpční výměník. Vědec ho s mírnou nadsázkou přirovnává k sáčku s malými kuličkami, který výrobci přikládají k novým botám, aby pohlcoval vlhkost.

Pitná voda z pouštního vzduchu

Materiál z venkovního vzduchu odebere vlhkost a zadrží ji. Zároveň se do systému nasaje další venkovní vzduch, který se nejdříve ohřeje na tak vysokou teplotu, aby bylo možné z povrchu vodní páru uvolnit a tím pouštní vzduch navlhčit.

Vzduch při zvýšené teplotě do sebe totiž může vázat větší množství vodní páry. Na chladič pak přichází výrazně vlhčí vzduch, než je venkovní vzduch z pouště. Díky tomu lze chladičem získat daleko více vody kondenzací ze vzduchu.

Z kontejneru ven vede plastová trubka končící v kanystru, stojícím na váze. „Výsledek se váží, to je nejjednodu­šší způsob, jak to změřit,“vysvětluje Šourek. Vytéká destilovan­á voda, tu vědci ještě „ochutí“minerály na běžnou pitnou vodu.

Národní pavilon pro světovou výstavu Expo 2020 navrhli mladí architekti z ateliéru Formosa AA. K vidění bude třeba monumentál­ní instalace designovéh­o skla vyrobená podle návrhů Maxima Velčovskéh­o.

 ??  ??
 ??  ?? Mineralizá­tor a ionizátor Na konci procesu se stáčí pitná voda.
Mineralizá­tor a ionizátor Na konci procesu se stáčí pitná voda.
 ??  ?? Prototyp Přístroj S.A.W.E.R. vývojáři nyní testují v Buštěhradu. 2x foto: Dan Materna, MAFRA
Prototyp Přístroj S.A.W.E.R. vývojáři nyní testují v Buštěhradu. 2x foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia