MF DNES

Výhru nad Slováky trefil Schick

Česko versus Slovensko 1:0. To bylo razítko, které si nový trenér Šilhavý zaslouží. Potlesk!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Pořád jste měli pochyby, jestli to není jen chvilkový záchvěv? Jestli fotbalová reprezenta­ce skutečně může znovu přinášet radost? Tady je odpověď: Ano, může! Včerejší večer přinesl mrazivé počasí a hřejivý výsledek. Ošidné kulisy a statečný výkon. I fanoušci se v Edenu k reprezenta­ntům přidali. Přišlo jich přes 16 tisíc a náležitě ocenili, jak se chlapci v červených dresech snaží. Česko versus Slovensko 1:0. Duel přinesl několik plusů: Zaprvé: národní tým po pár smutných letech zase našel svoji duši.

Zadruhé: v pikantním derby Češi porazili daleko zkušenější­ho soupeře, což pro budoucnost přidá velkou dávku sebevědomí.

Zatřetí: udržela se pozice ve druhé divizi Ligy národů, zatímco Slováci sestupují. „Hráli jsme komplikova­ně,“neskrýval trenér Pavel Hapal, patriot z Hané, který si před výkopem zazpíval obě hymny.

Začtvrté: až se 2. prosince bude losovat kvalifikač­ní skupina pro boj o mistrovstv­í Evropy 2020, zůstanou Češi ve druhém výkonnostn­ím koši. Tím pádem by se měli vyhnout jakékoli skupině smrti.

Zapáté: miliardový chlapec ukázal svou pravou sílu.

Byl to útočník Patrik Schick, jenž v AS Řím zatím marně čeká na dlouhodobě­jší důvěru, kdo rozhodl. A jak! Elegantně, mazaně, krásně. Podobně jako kdysi pánové, kteří se včera odpoledne sešli v pražském hotelu Don Giovanni a zavzpomína­li na úžasné okamžiky českoslove­nského fotbalu. Vicemistři světa 1962, mistři Evropy 1976, olympijští vítězové 1980, vicemistři Evropy 1996, vítězové Ligy mistrů, rekordmani. Jelínek, Lála, Panenka, Dobiaš, Ondruš, Viktor, Jurkemik, Bičovský, Poborský, Jankulovsk­i, Koller... I desítky dalších osobností se při 100. výročí od založení společného státu potkaly na párty. A pak z čestné tribuny sledovaly, jak vítězí česká zarputilos­t a nově nabitá energie, kterou do týmu napumpoval kouč Šilhavý.

Abychom nezamluvil­i výkon černovlasé­ho útočníka Schicka byl silný, technicky přesný, dotěrný a především efektivní.

Hosté zahájili derby precizně, s ikonami Škrtelem či Hamšíkem byli neustále u míče. Češi dlouho neměli žádné šance, žádnou pořádnou střelu a první roh kopali až ve 42. minutě. Jenže to už vedli.

Ve 32. minutě provedli akci kulový blesk. Schick uprostřed hřiště vyhrál souboj se stoperem Škrtelem, Pavelka přihrál Janktovi, ten z otočky poslal míč dopředu a... Schick nebyl v ofsajdu, takže si v náběhu na mazlavém terénu připravil skákavý míč a proti brankáři Dúbravkovi vykouzlil důmyslný oblouček. „Měl jsem trochu strach, jestli jsem to nedloubnul moc,“usmíval se. Levák Schick neměl balon často, o to víc byl vidět, když se dostal do hry. Slovenský kapitán Škrtel dostal milosrdnou žlutou kartu, když ho před přestávkou drsně sejmul zezadu.

Éra nového kouče Šilhavého včera večer dostala důležité a pozitivní razítko. „Jsem nadšený, že se atmosféra takhle zvedla,“ocenil kapitán Bořek Dočkal. I když Česko nemá takové individual­ity, jako nabízejí třeba Slováci, týmové pojetí, soudržnost, poctivá práce a zodpovědno­st Český střelec přinášejí dobré zprávy. Nebo jinak řečeno: Kdo chce víc, vyhrává! Ze čtyř zápasů po konci trenéra Jarolíma se zvítězilo hned třikrát. Dvakrát za sebou se hrálo bez inkasované branky, což se povedlo naposledy před půldruhým rokem.

„Nejdůležit­ější byl právě zápas se Slovenskem. V něm šlo vážně o hodně a jsem šťastný, že jsme to zvládli,“potvrdil trenér Šilhavý.

Během dvou měsíců u reprezenta­ce toho spoustu vylepšil. Předně probudil tým, který si nevěřil. I fanoušky, kteří se trápili. Atmosféra se změnila k nepoznání. Na stopera posunul přehlížené­ho Čelůstku, ve středu zálohy spoléhá na podobně „nulového“Pavelku, zvedl se vytáhlý defenzivní štít Souček. Někdejší kapitán Darida není uražený, že nehraje. Ještě zkušenější Gebre Selassie se přetrhne jako náhradník.

To je nová reprezenta­ce.

 ??  ??
 ??  ?? Patrik Schick dal Slovensku v Edenu vítězný gól. Foto: Michal Růžička, MAFRA
Patrik Schick dal Slovensku v Edenu vítězný gól. Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia