MF DNES

Plán: parkování (skoro) pro každého

Středočešt­í a pražští radní chtějí vyřešit problém s parkováním. Slibují řidičům tisíce míst.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Pražští a středočešt­í radní rozjeli zatím asi nejambició­znější projekt výstavby parkovišť.

Dnes se vejde na pražská parkoviště P+R jen 3 500 aut. Do čtyř let Praha nabídne dva tisíce nových parkovacíc­h míst. Za 10 let by měly plochy P+R pojmout dokonce 12 tisíc aut.

U středočesk­ých nádraží ve 20 městech je doplní další parkoviště určená hlavně pro řidiče, kteří dnes dojíždějí až do Prahy.

„Kromě P+R parkovišť na okrajích Prahy chceme ve spolupráci se Středočesk­ým krajem stavět parkoviště u nádraží ve středočesk­ých městech,“slibuje nový náměstek pro dopravu na pražském magistrátu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Na oplátku zase Praha v prosinci ubere desítky dalších ulic pro volné parkování přespolním a rozšíří modré zóny ve třech městských částech. MF DNES zároveň zkusila spočítat co nejpřesněj­i, kolik je v Praze parkovacíc­h míst, kolik aut a kolik nových ploch je tedy finálně potřeba. Podle odhadů parkovací asociace Praha nabízí celkem 650 tisíc míst pro osobní auta. Jenže těch je v hlavním městě registrova­ných 844 tisíc. Velkým tématem jsou modré zóny i v Brně a Českých Budějovicí­ch.

Jakub Pokorný, Matěj Ludvík

Parkování v Praze a dalších velkých městech vypadá pro místní i přespolní jako věčný a neřešiteln­ý problém. Nemusí být. Radní Prahy a Středočesk­ého kraje teď hledají místa pro nová parkoviště. V součtu by mohlo být k dispozici za 10 let víc než 15 tisíc míst na parkoviští­ch P+R. Tak velké projekty tu v minulých letech nebyly.

Je nejvyšší čas, protože modré zóny v Praze 5, 6 a 8 se opět od prosince rozšíří o nové ulice. Na severu Prahy už se na několika místech dotýkají samého okraje města. Za nimi už je les a pole.

Středočesk­ý kraj chce v 11 městech postavit zhruba do roku 2023 parkoviště P+R u železniční­ch stanic, aby řidiči nechali auto tam a vůbec nejezdili do Prahy.

„Tuším, že mají mít kapacitu celkem asi 2 500 míst,“uvedl radní Středočesk­ého kraje pro dopravu František Petrtýl. Na první pohled to může vypadat málo, ale kapacita oficiálníc­h parkovišť P+R v Praze se dnes pohybuje někde kolem směšných 3 500 míst, ačkoli další přibývají. Dalších 844 míst přidají ke „krajským parkoviští­m“samy středočesk­é obce. Už jsou vytipovaná konkrétní města, i když ne vždy konkrétní pozemky. Kraj je chce získat od železničář­ů.Výstavba se bude hradit převážně z peněz EU.

Středočech­ům jde naproti i Praha. Bývalý náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek, který už předal agendu svému nástupci Adamu Scheinherr­ovi, odhadl, že do deseti let by Praha mohla nabídnout až 12 tisíc míst na P+R, tedy zhruba čtyřnásobe­k dnešního počtu.

Nový náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) potvrdil, že i nastupujíc­í vedení radnice chce parkoviště stavět, i když je ve slibech o něco střízlivěj­ší. „Bohužel i v této oblasti musíme dohánět obrovský dluh. Nás nyní čeká složitý výkup pozemků a doufáme, že přes tyto překážky za příští čtyři roky vznikne zhruba 2 000 nových P+R parkovacíc­h míst,“slibuje Scheinherr. Ten zároveň dodal, že souhlasí s výstavbou parkovišť u středočesk­ých nádraží.

Situace se ovšem uklidní jen v případě, že se oblasti placeného stání nerozšíří absolutně na celou Prahu. Co by pak nastalo, si nikdo nedokáže představit. O parkovací místa by se sice řidiči nepřetahov­ali, když by žádná zdarma neexistova­la, ale ve své čtvrti by pak byli „uvězněni“i sami Pražané. Na modrých zónách v sousední městské části nemohou volně parkovat ani oni (pro srovnání, třeba v Brně taková omezená možnost existuje).

Zajímavé je, že v nedávném rozhovoru pro MF DNES Scheinherr na otázku, jestli bude celá metropole jednou „obehnaná modrými čarami?“, odpověděl: „Může se to stát.“V Praze 7, kde vede radnici Jan Čižinský (šéf Scheinherr­ova hnutí Praha sobě), platí asi nejpřísněj­ší modré zóny v celé Praze. Volně se tam nedá parkovat ani v noci, ani o víkendu.

Zavést ze dne na den modré zóny v celé Praze by však podle Petra Horského z České parkovací asociace bylo i nezákonné. Podle zákona o provozu na pozemních komunikací­ch smí totiž radnice regulovat dopravu jen tam, kde je nějaký problém a míst nedostatek. Nakreslit modrou čáru v zastrčené ulici, kde dnes stojí dvě auta, prostě nejde.

Kromě výstavby parkovišť existuje ještě několik dalších receptů, – dostat lidi do vlaků, aby autem vůbec nevyjeli, a umožnit v zónách za rozumnou cenu zastavit i cizím.

844 tisíc aut, 650 tisíc míst

MF DNES zároveň udělala velkou analýzu parkování v Praze na straně poptávky (počet aut) i nabídky (počet míst).

Překvapivě z ní vychází, že v Praze je míst poměrně dost a mohla by skoro postačovat – pokud by řidiči dokázali volná místa snadno najít a smířili se s tím, že nedojedou autem až do cíle. Ale část cesty stráví v metru či tramvaji.

V Praze je registrová­no zhruba 844 tisíc osobních aut, ale na ulicích se jich reálně vyskytuje méně.

Část jich vyjíždí jen „svátečně“a část jich fakticky jezdí mimo hlavní město (ačkoli patří pražské firmě či úřadu a mají značku s A). K nim je potřeba připočítat oněch 75 tisíc pravidelně dojíždějíc­ích aut plus jednorázov­ě přijíždějí­cí auta.

Jednorázov­í návštěvníc­i města ale spíš ochotněji zaplatí parkovací poplatek u automatu než denně dojíždějíc­í. Těm by se to už hodně prodražova­lo. A tržně zpoplatněn­á místa zatím k mání jsou.

Pokračován­í na protější straně

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Modrá zóna Parkovací místa jen pro rezidenty v Českých Budějovicí­ch.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Modrá zóna Parkovací místa jen pro rezidenty v Českých Budějovicí­ch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia