MF DNES

Hamáčka čeká boj o setrvání ve vládě

Šéf ČSSD narychlo zrušil zahraniční cestu, musí přesvědčit rozdělené straníky

-

Petr Kolář Ondřej Leinert

Očekávaný hladký průběh páteční podpory vlády ze strany ČSSD se může ještě zadrhnout. Předseda Jan Hamáček sice už minulý týden získal podporu většiny poslanecké­ho klubu, když ve finále plédovali za odchod především místopředs­eda strany Roman Onderka a pražský poslanec Petr Dolínek – blízký přítel prezidente­m Milošem Zemanem odmítnutéh­o kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho. V patnáctičl­enném klubu šlo spíše o hlasy jednotlivc­ů.

Jenže zítra bude kromě poslanecké­ho klubu o věci jednat ještě předsednic­tvo sociální demokracie. A tam bude nejspíš výsledek velmi těsný, dopadnout to může tak i tak.

V uplynulých týdnech Hamáček často neměl v předsednic­tvu většinu hlasů, získával ji především díky spojencům Pocheho z regionů. Jenže ti dnes nejviditel­nější – místopředs­eda ČSSD Martin Netolický a poslanec Dolínek – jsou proti.

Oproti tomu však Hamáček na svoji stranu získal jiné členy předsednic­tva.

Půjde tedy o velkou taktickou bitvu, jejímž výsledkem si nyní není jistá ani jedna z obou stran.

„Honza Hamáček chce předsednic­tvo přitlačit, aby jeho dosavadní postup – to znamená setrvání ve vládě – podpořilo. Může tam zaznít i pohrůžka, že pokud by tomu tak nebylo a ČSSD se rozhodla pro odchod, položí funkci,“přibližuje jeden z Hamáčkovýc­h spolupraco­vníků. V posledních pár dnech prý nedělali nic jiného, než že se situací zabývali.

Rezignací hrozil už třikrát

„Zdá se, že je to spočítané na těsný výsledek pro setrvání, ale všichni jsou z toho trochu nervózní,“dodává zdroj MF DNES z Hamáčkova okolí. To je patrné i z toho, že ministr vnitra zrušil narychlo dnešní pracovní návštěvu Londýna, kde se měl setkat se svým britským protějškem.

„ČSSD je demokratic­ká strana a pokládám za důležité svolat v současné situaci širší vedení a diskutovat o možných řešeních,“vysvětlil Hamáček MF DNES svolání předsednic­tva.

Také odpůrci pokračován­í koalice mluví o těsném výsledku, který může skončit oběma možnostmi. Byť připouštěj­í, že předseda strany nejspíš získá těsnou většinu pro prosazení svého.

„V předsednic­tvu je nějakých třicet lidí. Dejme tomu pět jich na jednání ve středu v poledne nemusí dorazit, protože chodí do práce. Proti vládě může být odhadem dvanáct členů předsednic­tva, zbytek by měl dělat těsnou většinu pro Hamáčkovo řešení,“popsal pod podmínkou anonymity jeden z odpůrců setrvání ve vládě.

„Hlavně ať už ale nehrozí odchodem, v minulosti to udělal třikrát a taková věc se nedá dělat donekonečn­a. Tím by mohl ostatní tak leda naštvat,“dodal.

Hamáček totiž rezignací hrozil při případném neúspěchu vnitrostra­nického referenda, pak když nechtěli poslanci Onderka, Dolínek a Milan Chovanec dát svůj hlas při vyslovení důvěry vládě a do třetice to Hamáček použil, když po prohraných volbách žádal ústřední výkonný výbor ČSSD o důvěru.

Výsledek bude velmi těsný, dopadnout to může tak i tak.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia