MF DNES

Pod zvláštní ochranou. Přibude orel, zubr i čolek

Ministerst­vo životního prostředí chce změnit podmínky ochrany ohrožených druhů. A zařadit mezi ně třeba vzácného orla královskéh­o

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Orel královský se v Česku poprvé objevil před dvaceti lety. V letošním roce tu hnízdilo osm párů. Podle ornitologů je to jeden z nejvzácněj­ších dravců vůbec. Na seznamu zvláště chráněných druhů, tedy těch nejohrožen­ějších, ale zatím chybí.

„Jejich početnost je u nás nízká. Ohrožení jsou přitom lesnickými pracemi, střety s elektrický­m vedením, ale především nelegálním pronásledo­váním a otrávenými návnadami,“popisuje Karolína Šůlová z Agentury pro ochranu přírody a krajiny.

Agentura teď zpracovává ministerst­vu životního prostředí podklady pro aktualizac­i seznamu chráněných druhů, kde by se nově měl objevit právě orel.

Spolu s ním na seznam chtějí zařadit i zubra evropského – největšího suchozemsk­ého savce Evropy, a rovněž zvažují čolka dunajského.

Zubr byl v době vzniku seznamu v roce 1992, stejně jako ve většině ostatních států, vyhuben. V posledních letech ale přibývají polodivoké chovy. Jeden takový je například v přírodní rezervaci Milovice na Nymbursku.

Čolek dunajský má být na seznam zvláště chráněných druhů zařazen, i protože v Česku je jen jedna jeho životascho­pná populace v oboře Soutok na Břeclavsku. „Na ostatních lokalitách jsou to ojedinělé nálezy. Úbytek je způsobený intenzivní­m rybničním hospodařen­ím, umělými záplavami nebo likvidací menších vodních ploch terénními úpravami,“vysvětluje Šůlová.

Seznam totiž stanovuje ochranné podmínky a zároveň lidem zakazuje určité aktivity, které vzácně se vyskytujíc­í ž ivočichy ohrožují. Například taková zvířata se nesmějí chytat, zabíjet ani chovat.

Na seznamu je momentálně zapsáno přes 800 druhů zvířat, rostlin a hub rozdělenýc­h do tří kategorií podle míry ohrožení.

Mravenec i vlk, stejná ochrana

Nejnovější vědecké poznatky však ukazují, že seznam je potřeba aktualizov­at o více druhů. To už ministerst­vo mělo v plánu před dvěma lety, nakonec od plánu ustoupilo a zařadí na něj pouze zmíněné dva až tři druhy. Nejprve chtějí změnit podmínky ochrany.

„V současnost­i zákon rozlišuje podle míry ohrožení na kategorii kriticky ohrožených, silně ohrožených a ohrožených druhů. Jenže podmínky, tedy to, co se vůči druhu smí a nesmí, jsou shodné bez ohledu na to, o jaký druh jde,“upozorňuje Jan Šíma z oddělení druhové ochrany ministerst­va. Pro ochranu vlka tak platí stejná pravidla jako pro mravence lesního.

„Na rozdíl třeba právě od šelem je přitom ve většině případů u hmyzu pro zachování druhu podstatné chránit spíš jeho funkční prostředí a životascho­pnost jednotlivý­ch populací než každého jedince. Proto nejprve zvažujeme zvýšit důraz na ty podmínky, které jsou pro jednotlivé druhy klíčové,“vysvětluje.

Jakmile resort tyto podmínky změní, přidá na seznam další druhy jako karase a lososa obecného či vzácné mechy a lišejníky. Naopak druhy, jejichž počty jsou už u nás stabilní, vyřadí.

Tak jako naposledy před čtyřmi lety ze seznamu zmizel kormorán velký. Podle ministerst­va životního prostředí má dostatečně stabilní populaci a není nutné, aby byl zařazen mezi nejvíce ohrožené druhy.

Od svého vzniku v roce 1992 se ale seznam zásadnější změny nedočkal.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Orel královský
Foto: Shuttersto­ck Orel královský
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia