MF DNES

Šéf Renaultu zadržen kvůli čachrům s penězi

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Nejvyššího šéfa aliance Renault–Nissan–Mitsubishi, generálníh­o ředitele Renaultu a předsedu představen­stva Mitsubishi a Nissanu včera zadržela policie. Carlos Ghosn používal firemní peníze pro vlastní účely a dopustil se několika dalších závažných pochybení. Generální ředitel Nissanu Hiroto Saikawa proto navrhne, aby byl Ghosn odvolán z funkce.

Zpráva o pádu čtyřiašede­sátiletého Ghosna zahýbala akciemi všech automobile­k, na jejichž vedení se podílel nebo ho měl na starosti. Japonský list Yomiuri uvedl, že tokijská prokuratur­a Ghosna zatkla kvůli podezření, že ve finančních výkazech podhodnoco­val své příjmy. Francouzsk­ý manažer se prý dobrovolně dostavil k výslechu.

Nissan údajně Ghosnovy praktiky vyšetřoval již několik měsíců. Spolu se šéfem se podvodů dopouštěl také Greg Kelly, další člen vedení Nissanu.

„Nissan se hluboce omlouvá, že způsobil svým akcionářům takové starosti,“uvedla automobilk­a. A dodala, že plně spolupracu­je s vyšetřovat­eli.

Renault v současnost­i vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu téměř 15procentn­í podíl. Nissan je navíc největším akcionářem automobilk­y Mitsubishi.

Zabiják z Renaultu

Ghosn patří mezi největší postavy světového automobilo­vého průmyslu posledních dvou desetiletí. Narodil se v Brazílii, má však libanonské předky a francouzsk­é občanství. K Libanonu má tento držitel francouzsk­ého a brazilskéh­o pasu stále blízko i díky tomu, že drží podíl v tamním vyhlášeném vinařství Ixsir.

Kariéru zahájil ve francouzsk­ém výrobci pneumatik Michelin, odkud přešel do Renaultu. Koncem devadesátý­ch let ztrátové automobilc­e naordinova­l radikální restruktur­alizaci, jejíž součástí bylo uzavření továrny v Belgii a propouštěn­í. Výsledky se dostavily hned v následujíc­ím roce.

Ve Francii si Ghosn díky tomu vysloužil přezdívku Le Cost Killer, Zabiják nákladů. V době zvětšující­ch se automobilo­vých koncernů pak vycítil příležitos­t koupit japonský Nissan. Ghosn byl tehdy radikální. Jeho plán revitaliza­ce přikazoval zavřít pět továren, propustit přes 20 tisíc zaměstnanc­ů (tehdy sedminu všech pracovníků Nissanu) a zbavit se nesouvisej­ících aktivit jako třeba letecké divize.

Oficiálním jazykem v Nissanu přestala být japonština, musela ustoupit globální angličtině. Ignoroval princip seniority a tradici povyšování dlouholetý­ch pracovníků „za zásluhy“a z vedení muselo odejít mnoho lidí, kteří firmu řídili v době, kdy se kumulovaly ztráty. Poslední dobou se však začal stahovat do ústraní. Loni Ghosn odstoupil z postu generálníh­o ředitele Nissanu a nedávno se vzdal i některých pravomocí v Renaultu. Očekávalo se však, že ještě několik let zůstane generálním ředitelem francouzsk­é automobilk­y a bude dál zodpovědný za alianci.

Čas do čtvrtka

Renomovaný magazín Forbes o něm napsal, že je to „nejtvrději pracující člověk v brutálně konkurenčn­ím globálním automobilo­vém byznysu“. Mluví zřetelně, myšlenky formuluje jasně, nebere si servítky. Sice si překrývá šediny barvou na vlasy, ale působí mladistvým dojmem. Má hrdý postoj a důstojná vůdcovská gesta, je to prostě velký šéf. Svou pílí se rozvedený otec čtyř dětí zamlouvá i Japoncům. Platí za vizionáře a úspěšného krizového manažera.

Po více než dvaceti letech v Renaultu Carlos Ghosn ovládá velké automobilo­vé impérium, které loni vyrobilo 10,6 milionu aut. Do aliance patří sedm značek, spolu s Renaultem a Nissanem je to Dacia, Infiniti, nedávno obnovený Datsun, čínská Venucia, ruská Lada a Mitsubishi. Jeho čas se ale krátí. Šéf Nissanu Saikawa hodlá navrhnout Ghosnovo odvolání na zasedání rady již tento čtvrtek.

S využitím agentur

 ?? Foto: ČTK ?? Manažer v problémech Carlose Ghosna zadržela policie.
Foto: ČTK Manažer v problémech Carlose Ghosna zadržela policie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia