MF DNES

„Žluté vesty“blokují Francii

Statisíce Francouzů demonstrov­aly proti zvyšování daní na pohonné hmoty

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ Na začátku byla kosmetička, hypnotizér­ka a řidič. Tedy na začátku rozsáhlých nepokojů, které od soboty paralyzují Francii. Právě oni přes internet a sociální sítě protesty vyvolali.

Dosavadní bilance za tři dny je 409 raněných, z nich 28 policistů, záchranářů a hasičů. Jedna osoba zemřela. Policie zadržela a vyslechla 157 osob. Největší protesty Francie zažila v sobotu, podle ministra vnitra Christopha Castanera se jich zúčastnilo 288 tisíc lidí na 2 034 místech. V menší míře pak pokračoval­y i včera.

„Chceme zablokovat rafinerie a úložiště pohonných hmot, aby naše protesty měly i ekonomický dopad,“řekl organizáto­r demonstrac­e v jihofranco­uzském Toulouse Benjamin Cauchy. „Premiér Édouard Philippe nás sice jedním uchem slyší, ale neposlouch­á,“dodal.

Vláda nicméně od svého úmyslu zvýšit daň z pohonných hmot ustoupit nehodlá a policie bude nadále zasahovat tak, aby zajistila průjezdnos­t nejdůležit­ějších silnic. Na několika místech už použila slzný plyn při rozhánění blokád: například u vjezdu do tunelu pod alpským masivem Mont Blanc, poblíž prezidents­kého Elysejskéh­o paláce v Paříži a také v centru Lyonu. Jedny z největších protestů pak proběhly u Bordeaux.

Terčem demonstrac­í ale nezůstaly jen plánované vyšší daně na pohonné hmoty, demonstran­ti provolával­i také hesla proti prezidentu Emmanuelu Macronovi i stížnosti ohledně nízké kupní síly.

Kdo jsou žluté vesty

„Vydělám si 500 eur (13 000 korun) měsíčně, jak s tím mám žít? Můžu si dovolit jen jedno jídlo denně,“stěžoval si jeden z protestují­cích v Calais. Vláda slibuje, že vyšší příjmy z daní použije mimo jiné na ekologické účely a ke snižování znečištění. Mnozí Francouzi a zejména demonstran­ti tomu nicméně nevěří.

Demonstrac­e organizuje hnutí označované jako „žluté vesty“– jednoduše proto, že jeho sympatizan­ti nosí žluté fosforesku­jící vesty, které mají v autě pro případ nehody.

Nemají jednotné vedení, jde spíš o volné uskupení lidí s různými zájmy, které momentálně spojuje protest proti zvýšení daně a zároveň i určitá frustrace z vlastní socioekono­mické situace.

Podle francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona jsou to „lidé, kteří chtějí všechno blokovat“. Kuriózní ovšem je, že toto hnutí vzniklo jaksi mimochodem. U jeho zrodu stála Priscillia Ludoskyová, 32letá prodavačka kosmetiky. Ta koncem letošního května založila internetov­ou petici s názvem „Za cenový strop pohonných hmot u benzinovýc­h pump“. Vykřičník. Benzin ve Francii dnes vyjde v přepočtu zhruba na 40 korun.

V době po svém založení měla petice mrzkých čtyři sta podpisů a mohla s klidem spadnout do hlubin internetov­ého zapomnění. V polovině října ale nabrala nečekanou rychlost a začátkem listopadu měla už 800 tisíc podpisů. Nyní, po víkendovýc­h rozsáhlých protestech, jich je přes 900 tisíc, přičemž nové soustavně přibývají.

Další díl skládačky dodala o něco později 51letá harmonikář­ka a hypnotizér­ka Jacline Mouraudová. Na svůj facebookov­ý profil nahrála video, kde si stěžovala na reformy, které podle ní omezí cestování autem. To vidělo přes šest milionů lidí. „Říkají mi, že jsem jejich hlas, že mluvím i za ně,“popisuje důsledky, které původně ani neměla v úmyslu vyvolat.

A do třetice: dámské duo doplnil řidič kamionu Eric Drouet. Ten koncem října přes Facebook zveřejnil výzvu k „zablokován­í celé země kvůli zvyšování cen pohonných hmot“. Tím dnem měla být sobota 17. listopadu – a tak se také stalo.

Hnutí sice vystupuje jako apolitické, podporu mu ale vyjadřují strany krajní pravice i levice – Národní sdružení (dříve Národní fronta) Marine Le Penové a Nepoddajná Francie Jeana-Luka Mélenchona – stejně jako opoziční republikán­i.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nikdo neprojede Žluté vesty i včera blokovaly hlavní silnice napříč Francií. Protesty už mají přes 400 zraněných, z toho 14 těžce.
Foto: Profimedia.cz Nikdo neprojede Žluté vesty i včera blokovaly hlavní silnice napříč Francií. Protesty už mají přes 400 zraněných, z toho 14 těžce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia