MF DNES

Je to rasismus? Černý Petr dělí Nizozemsko

Býval to nevinný dětský svátek, ale už není. V Nizozemsku se rozhořel prudký spor o oslavy Mikuláše, kterému tam pomáhá Černý Petr a má podle tradic umouněnou tvář.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES Hlasitá kampaň Dlouhá tradice

AMSTERDAM Tradiční předvánočn­í trhy se v Nizozemsku zvrhly do násilné podoby. Policisté zatýkali o víkendu desítky znepřátele­ných aktivistů v ulicích Amsterdamu, Rotterdamu, Eindhovenu a dalších velkých měst.

Imigranti a jejich sympatizan­ti házeli kamení, z druhé strany létala vejce a pivní kelímky.

A předmět sporu? Přichází Zwarte Piet, tedy Černý Petr, fiktivní postava, Mongolské,čínské,japonské,turecké,perské starožitno­sti a obrazy i evropské historické zbraně - koupím. M:776 35 88 65162528 která patří k nizozemský­m mikulášský­m oslavám (Sinterklaa­s) Vánoc už od 19. století.

Černý Petr sice připomíná naše čerty, má umouněné tváře, ale je to spíše hodný pobočník Mikuláše, který mu 5. prosince pomáhá rozdávat dárky.

Oponenti to vidí jinak. Černý Petr je podle jejich interpreta­ce symbolem bělošského útlaku, připomíná staré koloniální časy, kdy běloši utlačovali menšiny. A proto musí zmizet.

Ještě před nějakými osmi lety, než se tématu chopili liberální aktivisté, neměl o takovém problému žádný Nizozemec ani tušení. Podle průzkumů považuje i dnes 90 procent Nizozemců Černého Petra za součást svátků, které by neměly být politizová­ny.

Odpůrci tradic jsou ale hlasití a dávají o sobě vědět.

Letošek byl pro odpůrce i sympatizan­ty Černého Petra obzvlášť vzrušený. Odpůrci tradic předložili odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Výkup všech hodinek. Praha, Krameriova 3. Tel. 602303309. u soudu požadavek, aby Černého Petra a souvisejíc­í oslavy nesměla vysílat státní televize, pod hrozbou pokuty ve výši 50 tisíc eur. Ale neuspěli, soud žalobu zamítl.

„Není pochyb o tom, že svátky i Černý Petr se mění,“řekl soudce Antoon Schotman. „Někteří míní, že změny jsou pomalé, jiní, že rychlé, ale důležité je, že diskuse probíhá.“

Měl na mysli změny, které přijaly třeba některé obchodní řetězce. Ve snaze vyhovět snahám o „korektnost“už nahradily Černého Petra třeba „Sýrovým Petrem“, „Sirupovým Petrem“a jinými postavami, které nikoho neurazí a ještě podporují prodej lahůdek.

Přidaly se i některé školy, které v předstihu oznámily, že letošní Mikuláš bude bez Černého Petra. Jejich ředitelé vysvětlili, že postava podporuje vytváření negativníc­h stereotypů při výchově dětí. Černý Petr je prý často důvodem k posměškům vůči dětem imigrantů.

A někteří šli tak daleko, že zrušili rovnou celé mikulášské oslavy. Aktivisté auto a další benefity. Vyžadujeme samostatno­st, zodpovědno­st a spolehlivo­st. Životopisy zasílejte na e-mail: manager@kompakt-cr.cz nebo volejte na tel.: 325 613 594. byli přesto nespokojen­i, rozhodnutí soudu je zklamalo, a tak vyšli do ulic. Policisté zadrželi desítky z nich i jejich odpůrce, mezi kterými byli třeba fanoušci fotbalovéh­o klubu Eindhoven.

„Každý má nárok na svobodné vyjádření,“komentoval násilí ministr spravedlno­sti Ferdinand Grapperhau­s, „je třeba ale dodržovat veřejný pořádek.“

Postavu Zwarte Pieta vymyslel v 19. století literát Jan Schenkman, který je autorem mnoha holandskýc­h

Řada nizozemský­ch škol plánuje letos oslavy bez Černého Petra, prý rozvíjí negativní stereotypy.

písní a koled s vánoční tematikou. Vycházel z ještě starších předloh ze 16. století. Podle tohoto příběhu teď připlouvá Černý Petr ze Španělska do Zaandamu – menšího města severně od Amsterdamu – a má podobu maurského pomocníka. Během dní do 5. prosince se věnuje přípravě dárků a koláčů.

Jeho původně „maurský“zjev s tlustými rty a náušnicemi ustupoval během let do pozadí, stačilo jen umazat tváře mourem a říct, že cestou k dětem proletěl komínem. I tak je to ale přinejmenš­ím „rasistická karikatura“, říkají aktivisté.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Mikulášovi pomocníci Nevinné folklorní postavičky se dostaly do centra nesmiřitel­ného sporu mezi progresivi­sty a ctiteli tradic.
Foto: Profimedia.cz Mikulášovi pomocníci Nevinné folklorní postavičky se dostaly do centra nesmiřitel­ného sporu mezi progresivi­sty a ctiteli tradic.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia