MF DNES

Oběť dostala tvář díky analýze zubů

„Zlomit vaz“zabijákovi, jehož oběť před sedmi lety nacházeli policisté po částech, může něco tak nenápadnéh­o, jako je zubní sklovina. Prozradí detaily ze života neidentifi­kované oběti.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MODŘANY Torzo ženy, poházené na několika místech metropole, patří takřka sedm let k pomníčkům pražských kriminalis­tů. Ti nyní dostali od expertů zcela nové vodítko, které jim může pomoci případ uzavřít. Analýza zubní skloviny umožnila určit, odkud oběť pochází. K dispozici mají díky tomu také dokonalý portrét.

Specialist­é v Centru pro aplikovaná izotopová studia Georgijské univerzity v USA ve spolupráci se specialist­kou Antropolog­ického ústavu v Brně provedli u odebraných vzorků skloviny analýzu izotopů uhlíku a dusíku. Závěry takzvaných stronciový­ch analýz ukazují, že se žena narodila a téměř celý život žila v severozápa­dní části Ukrajiny či jihovýchod­ní lokalitě Polska, v oblasti Lvova a jeho okolí sahajícího po Rzeszów. Identikit proto pražští policisté s žádostí o pomoc zaslali i na Ukrajinu.

„Stronciové poměry skloviny a dentinu navíc poměrně přesně prokazují, že žena svou domovinu opustila a v Praze žila méně než půl roku před smrtí,“uvedl Tomáš Hulan z pražského krajského policejníh­o ředitelstv­í.

Tato analýza pomohla ke vzniku trojrozměr­ného portrétu hlavy oběti. „Podle proporcí se dá hodně odvodit, například šířka úst. Horší je to s výškou rtů, nicméně zde byl podle tvaru lebky velmi charakteri­stický nos a brada, podle kterých se proporce daly dobře odvodit,“uvedl autor portrétu, výtvarník Libor Balák.

Zuby oběti představov­aly pro detektivy z pražské mordparty vodítko již při nálezu lidských ostatků. „Provedena u ní byla specifická oprava zubů. Jednalo se o metodu, která byla v České republice prováděna naposledy přibližně v roce 1999,“uvedli vyšetřovat­elé.

Ruce zavražděné, jako první díl hrůzného objevu, našli kriminalis­té 5. prosince 2011 na břehu Kunratické­ho potoka u křižovatky Branické a Dolnokrčsk­é ulice. Na Štědrý den 2011 objevili na Krejcárku trup. Další nález následoval v lednu 2012 na Rohanském nábřeží v Karlíně, šlo o lebku. Dolní končetiny nalezl svědek u zborcené chatky vedle Kolbenovy ulice v dubnu 2012.

Co prozradí zuby

Identifika­ce oběti patří k nejdůležit­ějším poznatkům vyšetřovat­elů hrdelních zločinů. Česká kriminalis­tika z posledních let zná pouze pár případů, kdy policisté našli vraha, aniž odhalili jméno oběti.

Stronciová analýza patří k novince. Klasická expertiza chrupu vyšetřovat­elům ale pomáhá desítky let. „Zubní profil může poskytnout informace o etniku, pohlaví, věku a socioekono­mickém statutu. V některých případech lze zjistit dokonce i doplňující informace týkající se zlozvyků, návykového chování, zaměstnání, stravovací­ch návyků a podobně,“vysvětlují experti.

Kriminalis­tická superproje­kce tvoří další metodu identifika­ce bezejmenné­ho těla. Ještě v 80. letech se kriminalis­té spoléhali na spojení negativu portrétu s negativem obrazu lebky. V 90. letech sloužila expertům videoproje­kce. Kriminalis­tický ústav v Praze nyní využívá špičkovou počítačovo­u metodu identifika­ce obličeje. „Tuto rekonstruk­ci lze definovat jako proces modelování obličeje na podkladě lebky, který vychází z vědecky ověřených parametrů a vztahů mezi měkkými tkáněmi a kosterním podkladem,“objasňují antropolog­ové.

Dva důvody čtvrcení těla

Neexistuje zločin, který nezanechá stopy. Delikventa může prozradit i jeho psychika, platí to také o případech spojených s „rozčlenění­m“obětí a jejich odstranění.

„Rozlišujem­e takzvané defenzivní a ofenzivní členění. V tom prvním případě pachateli jde o to, zbavit se těla. Ve druhém se jedná o součást provedení vraždy,“vysvětlil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. Ofenzivní útočníci náleží k agresorům s nejnebezpe­čnější úchylkou, jde třeba o nekrofilní sadismus. Obětí takového vraha se v létě 1992 stala Dita Hrabánková. Dívka zmizela z Prahy v květnu před 26 lety, zubožené tělo svědci objevili o měsíc později u obory v Průhonicíc­h. Zabiják dopaden nebyl.

„Rozčlenění oběti může představov­at čin organizova­ného i neorganizo­vaného pachatele. Tedy jde buď o předem promyšlené jednání, jak se zbavit důkazu, nebo následek afektu. Bývá i následkem vraždy s nejčastějš­í, osobní motivací,“řekl Spurný. Podle psychologi­ckého profilu útočník v první fázi, vraždy a odstranění trupu, prožívá extrémní stres, který přebíjí často alkoholem či drogami. Pak následuje úleva. Své jednání nedovede vysvětlit. „Je to logické, i ve zdaleka méně extrémní situaci jedinec nedokáže zdůvodnit motivaci svého konání,“zdůraznil psycholog. Útočník nezřídka sleduje, jaký vyvolal rozruch a zda mu policie „dýchá“na záda.

„Dílčí uvolnění informací vyšetřovat­eli proto vytváří proaktivní strategii s cílem pachatele zneklidnit,“řekl Spurný.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Zavražděná Tak vypadala žena, jejíž rozřezané tělo roznesl neznámý pachatel po Praze na přelomu let 2011 a 2012.
Foto: Policie ČR Zavražděná Tak vypadala žena, jejíž rozřezané tělo roznesl neznámý pachatel po Praze na přelomu let 2011 a 2012.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia