MF DNES

„Žádné dítě nebude žít na ubytovně“

V Praze by se podle nové radní pro oblast sociální sféry a zdravotnic­tví Mileny Johnové měla posílit pěstounská péče i dostupnost bydlení. V rozhovoru říká, že se inspiruje v jiných krajích. Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Zdravotnic­tví a sociální politiku na pražském magistrátu dostala na starost Milena Johnová (Praha sobě), která pracuje v sociální sféře už od roku 1992. V politice je ale nováčkem.

Vy jste ze všech nových radních asi nejméně známá, co vlastně nabízíte Pražanům?

Vzhledem k tomu, jakou mám na starosti gesci, tedy zdravotnic­tví a sociální politiku, tak můžu Pražanům nabídnout mnohaleté zkušenosti ze sociální sféry.

Jedna věc je odbornost a druhá věc je umět politicky vyjednat některé záležitost­i, které Pražany trápí, nebojíte se toho?

Mám respekt, ale nebojím se a hlavně stavím na atmosféře, která je velmi pracovní a naladěná na spolupráci a na řešení problémů. V koalici nám jde o to dělat věci lépe a přinést pro Pražany změnu.

Co chcete udělat v nejbližšíc­h třech měsících?

Budu mluvit zatím jen obecně. Už jsem se začala scházet s lidmi z odborů na magistrátu, snažím se zmapovat situaci, získat informace, abych mohla dělat rozhodnutí, a obrací se na mě již občané se svými náměty a podněty a sdělují mi věci, které nefungují. Chtěla bych vytvořit atmosféru, ve které by se dalo partnersky spolupraco­vat.

Pražany například štve, že jsou ambulance přeplněné, protože do Prahy jezdí za ošetřením hodně Středočech­ů i lidí z celé republiky, jak tohle chcete řešit?

Kolegové z koalice přišli s nápadem, jak věci řešit pomocí moderních technologi­í. Tomu se budeme věnovat, aby si lidé mohli vybrat, kam pojedou podle toho, kde ta čekací doba bude v daný okamžik nejkratší. To znamená, že se jim možná vyplatí jet dál, ale počkat si v čekárně kratší dobu.

Jak to myslíte pomocí moderních technologi­í? Můžete to ještě rozvést?

Program je koaliční. Spousta bodů nepochází od uskupení Praha sobě. My jsme jich tam přinesli mnoho a ty mám promyšlené. Tohle je příklad bodu, který jsme my nepřinesli. Ale shodli jsme se na tom, že je to problém, který je potřeba řešit. Já k němu konkrétněj­ší informace nemám, ale budeme se tím určitě zabývat.

Jaké jsou tedy ty body, které jste přinesla vy a Praha sobě?

My jsme přišli s plánem skončit s vyvážením Pražanů, kteří mají nějaké zdravotní problémy, mimo Prahu. Tohle je náš bod. Když se spojíme s pracovníky tady na úřadu s lidmi v terénu, tak se nám to podaří. Dále záležitost­i ohledně péče o malé děti. V České republice je prý 135 dětí, které mají skutečně těžké zdravotní komplikace, jsou na různých sondách a podobně a žijí v ústavní péči. V Praze to budou jednotky a umím si představit, že s tímto budeme schopni pohnout. Chceme pomoci dětem, aby mohly žít v rodinách. A chceme pomoci rodinám, aby se mohly starat o své blízké, aniž by je to zničilo.

To jsou velmi důležitá témata, na druhou stranu to nejsou úplně věci, které vidí voliči na první pohled jako důležité, protože se jich to často bezprostře­dně netýká...

Rodiče máme přece každý z nás a dříve nebo později budeme v situaci, kdy oni budou potřebovat naši pomoc a ne my jejich. Děti má také naprosto většina lidí, a když se setkají tyhle dvě generace a lidé v produktivn­ím věku se starají jak o rodiče, tak o svoje děti, tak je to nesmírně namáhavé.

V Praze v nemocnicíc­h chybí hodně zdravotníc­h sester. Ty často odcházejí do jiných krajů, kde jsou nižší životní náklady. Koalice chce přidat na platy učitelů, nepřidáte také sestrám?

Nízké platy jsou problém, který souvisí s bydlením, a my vnímáme věci v souvislost­ech. Řadu věcí musíme řešit mezirezort­ně a jedním z našich plánů je zlepšit dostupnost bydlení. Uděláme všechno proto, aby sestry, stejně jako učitelé a stejně jako další pracovníci, o jejichž přítomnost v Praze máme zájem, měly dostupnějš­í bydlení.

Jak by po tom čtyřletém působení měl vypadat rezort zdravotnic­tví a sociální politiky.

Počítám s tím, že se nám povede udělat jasné a nevratné kroky k tomu, abychom vyřešili vystěhováv­ání Pražanů se zdravotním postižením do pohraničí. Před volbami jsme se zavázali k tomu, že žádné pražské dítě nebude žít na ubytovně. Určitě bychom chtěli dosáhnout razantního posílení pěstounské péče. Nemám v rukávu žádné nástroje, jak budeme konkrétně postupovat, ale určitě se budeme inspirovat v krajích, kde se to už povedlo.

Když se tedy vrátím k bydlení dětí na ubytovnách, dnes je bydlení drahé v Praze i pro střední třídu, dokážete si představit, že tohle vyřešíte?

Věřím tomu. Rozhodnutí a odhodlání v koalici je. S kolegou Adamem Zábranským, radním pro bydlení, máme šanci dělat věci společně.

A mluvili jste spolu už o nějakých konkrétníc­h nápadech?

Je ještě velmi brzy. Setkali jsme se s odborníky , kteří se tomu věnují a mají s tím zkušenosti.

Jaké máte plány s Nemocnicí Na Františku?

Záleží nám na tom, aby Nemocnice Na Františku v budoucnost­i poskytoval­a Pražanům služby, které v pražském zdravotnic­tví chybí, nebo jsou poskytován­y v nedostateč­ných kapacitách. Začínáme jednáním s městskými částmi, jichž se budoucnost Nemocnice Na Františku nejvíce dotýká, to znamená Prahy 1 a Prahy 7.

Hodláte se z vaší pozice angažovat v tom, aby v pražských nemocnicíc­h nedocházel­o k různým korupčním kauzám jako dosud?

Samozřejmě nám velmi záleží na tom, aby nedocházel­o ke korupci. Pokud bude Nemocnice Na Františku příspěvkov­ou organizací hlavního města Prahy, pak budeme usilovat o výběr odpovědnéh­o management­u, zajistíme kvalitní metodický dozor, zejména v oblasti veřejných zakázek, a kontrolu.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Z nevládního sektoru Milena Johnová je nová radní pro oblast sociální politiky a zdravotnic­tví. Na magistrátu chce využít zkušenosti z nevládního sektoru, kde se věnovala sociálním službám.
Foto: Petr Topič, MAFRA Z nevládního sektoru Milena Johnová je nová radní pro oblast sociální politiky a zdravotnic­tví. Na magistrátu chce využít zkušenosti z nevládního sektoru, kde se věnovala sociálním službám.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia