MF DNES

Nekonečný souboj stáří a mládí řeší Ego

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Co se stane, když muži na sportovním vrcholu vstoupí do ringu někdo mladší, energičtěj­ší a fyzicky výkonnější? Takovou otázku si klade uskupení Losers Cirque Company, které na sobotu chystá do pražské La Fabriky premiéru netradiční novinky nazvané jednoduše Ego. „Na scéně jsme tentokrát jenom dva akrobati a muzikant,“popisuje ústřední postava novocirkus­ové skupiny Petr Horníček. „Stáli jsme o nějaký posun v tvorbě, tak jsme se rozhodli pro duet. Bude to intimnější představen­í, víc na kontakt i směrem k divákům. Proto jsme zvolili La Fabriku,“popisuje akrobat a performer, který se tentokrát na pódiu objeví pouze s kolegou Jindřichem Panským.

„Nekonečný souboj stáří a mládí. Černá a bílá, dva póly a prostor mezi nimi. Dilema momentu rozhodnutí, kdy by měl člověk odejít a přenechat svoje místo mladším a rychlejším,“popisuje Horníček novinku, která je dějově zasazená do sportovníh­o prostředí, kde se oba akrobati pohybovali. „Téma je to ale obecné, každý ho zná,“dodává. Jak už je u Loserů a v novém cirkuse zvykem, mluvit se v Egu nebude. Diváky čeká mix bojového umění, gymnastiky, pohybového divadla a akrobacie. „To všechno je ještě doplněno light designem a bodymappin­gem,“dodává akrobat a nestor souboru. „Celý kreativní tým do představen­í vložil část svého ega, ale původní myšlenka vycházela spíše z knihy Muž, který sázel stromy. Během zkoušek se to však postupně přetransfo­rmovalo do nás, co jsme prožili a jaká byla naše sportovní kariéra,“popisuje.

V létě přijdou Hrdinové

Losers Cirque Company po čase opět ke spolupráci oslovili velká jména. Režie Ega se tak chopil Daniel Špinar, choreograf­ii chystá Thálií oceněný mim Radim Vizváry. Horníček popisuje, že s oběma chtěl už dlouho pracovat, ovšem netroufl si je oslovit. „Nakonec se to otočilo a oni oslovili nás, abychom se podíleli na přípravě opery Billy Budd. Takže když nás oni pozvali do Národního divadla, my je na oplátku zveme k nám,“směje se člen Losers.

Chystané komorní Ego je přitom pouze začátek spolupráce. Losers Cirque Company představuj­í každý rok novinku v rámci české scény na festivalu Letní Letná. V létě roku 2019 by mělo dojít na dlouho odkládaný projekt Heroes, kde znovu ve Špinarově režii už uvidí diváci akrobaty v plné sestavě. O choreograf­ii se opět postará Vizváry. A nejen to. „Jak jsme se zatím domluvili, tak bude jako mim i v samotném představen­í,“láká Horníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia