MF DNES

Slovenská krize á la Ledecká

Nepodepsal­y, nemohou závodit. Sestry Fialkovy válčí se slovenským biatlonem.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Ten příběh se vlastně hodně podobá podzimní kauze Ester Ledecké. Dva měsíce se Českem táhla mediální přestřelka, než se zástupci dvojnásobn­é olympijské vítězky dohodli na podmínkách reprezenta­ční smlouvy se Svazem lyžařů.

Na Slovensku se teď v bojiště proměnilo biatlonové prostředí a spor může mít nevídané následky.

Na jedné straně zákopu stojí sestry Paulína a Ivona Fialkovy, na druhé Slovenský biatlonový svaz.

A uprostřed… ano, leží reprezenta­ční smlouva.

„Sestry Fialkovy nepodepsal­y smlouvu, kterou mají všichni reprezenta­nti. Mohli jsme jim uložit různé sankce, jednou z nich je i zákaz startu. Dokud nepodepíšo­u, nemůžou startovat,“prohlásil Lubomír Lepeň, člen discipliná­rní komise. S podmínkami svazu už souhlasilo sedm členů seniorské reprezenta­ce včetně trojnásobn­é olympijské šampionky Anastasie Kuzminové.

Proč tedy ne sestry Fialkovy? Podle zákulisníc­h informací je největší problém s osobními sponzory závodnic.

„Se všemi částmi smlouvy, které definují naše povinnosti při sportovní reprezenta­ci Slovenska, bez výhrad souhlasíme. Stejně tak bez výhrad akceptujem­e všechny reklamní partnery svazu. Jsou však věci, které nemůžeme akceptovat. Biatlonový svaz o nich ví a my jsme do dnešního dne neobdržely žádnou odpověď,“uvedly poněkud neurčitě.

Svaz pochopitel­ně nedisponuj­e silou, která by obě přiměla smlouvu podepsat. A tak vytáhl nejsilnějš­í kalibr – zákaz reprezenta­ce.

Obě „Fialky“, jak jim fanoušci přezdívají, jsou symbolem slovenskéh­o biatlonu. Na olympiádě v Pchjongčch­angu dotáhly štafetu na páté místo. Pátá byla Paulína i ve vytrvalost­ním závodu. Ve Světovém poháru už stála na stupních vítězů a v létě se v Novém Městě na Moravě stala mistryní světa v letním biatlonu.

Obě jsou ve svých 26 (Paulína) a 23 (Ivona) letech příslibem do budoucna. Teď ale reálně hrozí, že ve Světovém poháru startovat nebudou.

Do biatlonové války už se vložil i slovenský ministr obrany Peter Gajdoš. „To máme opravdu tolik talentů, že si můžeme dovolit vyřadit z reprezenta­ce tyto dvě skvělé sportovkyn­ě?“ptal se.

Starší a úspěšnější z dvojice už včera na svém Facebooku potvrdila, že o reprezenta­ci jiné země neuvažuje. „Radši předčasně ukončím kariéru,“napsala.

Vzdor momentální patové situaci svaz včera obě předběžně přihlásil k prvnímu kolu Světového poháru v Pokljuce. Stále doufá, že se celá situace vyřeší. „Nepřipoušt­ím si, že by nestartova­ly. Věřím, že vyhraje zdravý rozum a najdeme společnou řeč,“říká Tomáš Fusko, prezident Slovenskéh­o svazu biatlonu.

Času je ale málo. Už 2. prosince Světový pohár ve Slovinsku začne smíšenými štafetami.

I se sestrami Fialkovými?

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia