MF DNES

KSČM Babiše podrží, opozice už hledá šanci jen u ČSSD

KSČM Babiše podrží, opozice hledá šanci u ČSSD Nalomení poslanci ČSSD před hlasováním o nedůvěře: mluví io výměně podpory za funkci.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA U komunistů pochodil, od sociálních demokratů ho čeká klíčová zpráva dnes. Premiér Andrej Babiš, jehož vláda čelí opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry, si včera mohl připsat očekávaný úspěch v sídle KSČM. Vedení strany dávalo už několik dní najevo, že premiéra navzdory kauze Čapí hnízdo podpoří. A včera se tak po zhruba hodinu a čtvrt dlouhém setkání Babiše a špiček komunistic­ké strany nakonec i stalo.

Předseda KSČM Vojtěch Filip Babiše ujistil, že rozhovor serveru Seznam Zprávy s premiérový­m synem, který nastartova­l současnou vládní krizi, považuje za neetický. A že na podpoře vlády ze strany KSČM se nic nemění.

„Ústava říká, že poslanci nemohou přijímat příkazy. Toto je doporučení poslanecké­mu klubu, ale jak znám členy našeho klubu, tak doporučení budou respektova­t,“věří Filip v jednotný postup patnácti komunistic­kých poslanců při hlasování o nedůvěře vládě, které je na programu pozítří.

Mnohem větším otazníkem však zůstává postup patnácti poslanců ČSSD. Převažují sice mezi nimi ti, kteří chtějí vládu podržet, včetně stranickéh­o předsedy Jana Hamáčka, ale svým rozhodnutí­m si poslanci ČSSD zdaleka nejsou jistí. Vše může změnit dnešní zasedání předsednic­tva sociálních demokratů, kde nemá žádný z táborů výraznou převahu.

„Podle výsledku toho jednání se rozhodnu, jak budu jako poslanec hlasovat,“říká jeden z váhajících, místopředs­eda ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Je to velmi těžké rozhodován­í. Na jižní Moravě, za kterou jsem byl zvolen poslancem, převládá spíše názor, že by ČSSD měla zvážit setrvání ve vládě. Na druhou stranu musíme brát v potaz, jaké jsou varianty. Že to není hlasování o důvěře nebo nedůvěře vládě, ale o tom, jestli opustíme vládu a přenecháme podíl na moci SPD, která je připravena nás nahradit,“popisuje svoje dilema další z místopředs­edů ČSSD, Roman Onderka.

Sociální demokraté by se podle něho mohli pokusit dát Babišovi najevo, že případná podpora vlády nebude jen tak, v úvahu by prý připadalo třeba říct si o ministerst­vo spravedlno­sti.

Právě Onderka patří v úzkém vedení ČSSD spolu s Foldynou a hejtmanem Pardubické­ho kraje Martinem Netolickým k těm nejnalomen­ějším. A všichni společně čekají, čím je Hamáček dnes přesvědčí, aby strana ve vládě s Babišem zůstala.

O tom, že ČSSD je rozpolcená, dobře ví předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se včera na osobní schůzce pokoušel přesvědčit Hamáčka, aby zavelel ke změně kurzu.

Ale neúspěšně. Hamáček trvá na tom, že vláda ANO s ČSSD tolerovaná komunisty má pokračovat. Jedním dechem sice dodává, že by byl rád, kdyby se premiérem v ní stal někdo jiný – z ČSSD nejčastěji zaznívá jméno vicepremié­ra a ministra životního prostředí Richarda Brabce – a několikrát už také Hamáček tuto rošádu Babišovi navrhl. Pokaždé však od šéfa hnutí ANO slyšel, že nic takového nepřipadá v úvahu.

A tak se Hamáček pokusil ukázat respekt jinak. Včera vystoupil z pozice ministra vnitra po boku náměstka policejníh­o prezidenta Martina Vondráška – a společně prohlásili, že policie nastartova­la „ofenzivní způsob vyšetřován­í“, aby našla odpovědi na veškeré otázky a pochybnost­i ohledně možného únosu premiérova syna.

„Honza potřebuje bouchnout do stolu. Tím vystoupení­m chtěl dát najevo, že bychom měli zůstat ve vládě, mimo jiné i právě proto, abychom si podrželi ministerst­vo vnitra,“říká zdroj z Hamáčkova okolí.

Sebevědomě včera vystoupila také opozice. Předsedové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN prohlásili, že společně s SPD mají ve Sněmovně dohromady 92 hlasů. Prezidenta Miloše Zemana vyzvala, aby v případě svržení vlády Babiše nejmenoval znovu premiérem.

Současně však opoziční lídři přiznali, že oproti minulému týdnu zatím nezískali žádné hlasy navíc – k vyslovení nedůvěry vládě jich potřebují alespoň 101. A krátce nato navíc slyšeli i odmítavou reakci z Hradu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Místopředs­eda Roman Onderka.
Foto: MAFRA Místopředs­eda Roman Onderka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia