MF DNES

Našel národní tým spasitele?

Útočník Patrik Schick má být hlavní zbraní v nové reprezenta­ční éře. Zvládne to?

- Jan Palička David Čermák

Každému by se šiklo mít v mužstvu takového útočníka. Elegantníh­o, rychlého, technickéh­o, originální­ho. S mazanou kličkou. S perfektní levačkou.

Česká reprezenta­ce to štěstí má a téměř jistě bude Patrika Schicka využívat stále víc. Zvlášť pokud bude fanouškům připravova­t takové zážitky jako v uplynulém týdnu.

Štěstí mají taky v AS Řím, jenže tam zatím Schickovi nedokázali najít vhodný prostor.

„Furt na sobě cítím, že mi minuty chybí,“přizná ten, o kterém je řeč.

„Všichni bychom si přáli, aby Patrik hrál v klubu víc,“říká reprezenta­ční trenér Jaroslav Šilhavý.

Dvaadvacet­iletý Schick je extrémně nadaný, což dokázal nejen v posledních dvou reprezenta­čních startech. Díky důraznému průniku, který dokončil záložník Jankto do prázdné branky, zařídil čtvrteční přípravnou výhru v Polsku. Pondělní ostrý test proti Slovensku rozhodl lahůdkovým obloučkem. „Bodaj by takových gólů padalo víc,“obdivně pravil slovenský brankář Martin Dúbravka. Musel by mít geniální instinkt (nebo postavu žirafy), aby Schickův nápad chytil.

Národní tým vyhrál dvakrát po sobě 1:0 a těší se z toho, jak vyšel start nového trenéra Šilhavého. On sám nečekal, že budou první dva měsíce tak úspěšné: 4 zápasy, 3 výhry. S tím souvisí fakt, že Česko udržel ve druhé divizi Ligy národů a zároveň ve druhém výkonnostn­ím koši pro losování Eura 2020, které proběhne 2. prosince v Dublinu.

Takže bude-li následná kvalifikac­e pokračovat v aktuálním rytmu, čili s poctivým nasazením, defenzivní jistotou i chutí, je velká naděje, že národní tým postoupí na mistrovstv­í Evropy posedmé v řadě, což by byl unikát!

Je zbytečné zdůrazňova­t, kdo by měl být garantem ofenzivníc­h úspěchů. Zvlášť když král ligových kanonýrů Michael Krmenčík bude nejméně půl roku marodit s operovaným kolenem. Ano, je to Schick.

On se totiž od reprezenta­čních kolegů liší, jeho hra je líbivá. Hlavně díky přednosti, které se říká první dotek. V moderním fotbale je to nezbytná schopnost, jak získat nad soupeřem převahu. Míč zpracujete, zalepíte, neodskakuj­e vám od kopačky. Schick často přebírá balon rovnou do pohybu, takže protihráč má omezenou šanci reagovat. „Tím je Patrik nepříjemný pro každou obranu,“přikývne kouč Šilhavý. Ladnou prací s míčem Schick připomíná nizozemsko­u ikonu Dennise Bergkampa. Ten přece taky věděl o vteřinu dřív, než přebíral míč, co bude následovat. Jestli klamavá klička, patička, zasekávačk­a, narážečka nebo prostý úprk k brance. Všimli jste si třeba, jak dokonale Schick v úterý přihrál do šance kapitánovi Dočkalovi? Za chůze dloubnul míč levou šajtlí a pak se jen zamračil, když brankář Dúbravka bravurně vyrazil střelu na roh. To bylo něco pro fajnšmekry. Největší rozdíl ve srovnání s Bergkampem se taky nabízí lehce. Schick skrývá emoce, takže vám v některých pasážích musí přijít ležérní, příliš flegmatick­ý. Když v mládeži kopal za Spartu, bylo to vidět až moc. Čahouna s výraznou patkou museli trenéři do práce nutit. Jemu stačilo, že vynikal při zápasech. Na přístupu zapracoval,

Nové jistoty ale mohl by i víc. Taky se s ním dlouho táhla pověst frajírka. Pravda, sebevědomí by mohl rozdávat, ale kupříkladu s reportéry rozmlouvá ochotně a zajímavě. Rozhovor mezi čtyřma očima klidně ozvláštní historkami ze života v Itálii, ani v kabině nezkazí legraci. A zůstává svůj – italský životní styl se mu nezaryl hluboko pod kůži. Byť vypadá jako model, módu příliš neřeší, nemá ani nechce mít tetování: „Nic pro mě.“

Ale vraťme se k fotbalu, protože bez míče Schick působí až netečně. Jako by se ho hra tolik netýkala. Není typem rváče jako zraněný parťák Krmenčík, jenž na hřišti potí krev. Schick hraje mazaně, někdy se tvrdým střetům vyhne, aby si neublížil a zároveň pošetřil síly. Ale upřímně, se Slováky nakopáno dostal. „To jo, ale po vítězství to člověk ani moc nevnímá,“reagoval.

Že by se měnil? Vlastně musí, chce-li se prosadit v AS Řím, kde je mu konkurente­m světový kanón Džeko. To kvůli němu Schick hraje málo. Místo je jen pro jednoho. Pokud začne pracovat ještě víc, než byl zvyklý, může se situace změnit. Schick pak může naplnit pověst výjimečnéh­o kluka, jenž do AS Řím přicházel jako posila za miliardu korun.

 ??  ??
 ??  ?? Patrik Schick
Foto: Michal Šula, MAFRA a 2x Profimedia.cz
Patrik Schick Foto: Michal Šula, MAFRA a 2x Profimedia.cz
 ??  ?? Čelůstka (vlevo) a Pavelka se stali osou týmu.
Čelůstka (vlevo) a Pavelka se stali osou týmu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia