MF DNES

Stát má pod zemí zlato za 212 miliard

Státní podnik prověřuje zásoby strategick­ých surovin. Lithium má na programu příští rok

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA V Česku je pod zemí vytěžiteln­ých zhruba 236 tun zlata, což při dnešní ceně představuj­e 212 miliard korun. Znovuzaháj­ení uranové těžby by zase umožnilo zásobovat v příštích 16 letech ze čtvrtiny obě české jaderné elektrárny. A pod Krušnými horami leží lithium za 260 miliard korun.

Superstrat­egické suroviny

Vyplývá to ze zprávy státního podniku Diamo, kterou si nechala vypracovat vláda mimo jiné v reakci na loňskou aféru kolem lithia. Studie měla za úkol vyhodnotit zdroje a zásoby superstrat­egických surovin v Česku a zhodnotit jejich potřebu a význam pro hospodářst­ví. Jde o seznam nerostů, které EU považuje za důležité z pohledu evropské ekonomiky, a k tomu se Diamo zabývalo i dalšími, které jsou zase důležité specificky pro českou ekonomiku – lithium, tantal a titan.

Ze studie vyplývá, že v Česku je šest perspektiv­ních nerostů pro budoucí těžbu, a to lithium, wolfram, grafit, fluorit, zlato a uran.

Diamo ještě nedávno těžilo uran a dnes se věnuje především likvidaci starých ekologický­ch zátěží. Do roku 2020 mají vzniknout ještě podrobnějš­í studie, které posoudí rentabilit­u a také ekologické aspekty případné těžby.

Nejenom hnědé a černé uhlí. Dobývat by se v Česku mohly i jiné důležité nerosty, především uran, zlato a lithium. Podrobnějš­í zprávu o tuzemských zásobách hojně diskutovan­ého lithia a o jejich významu pro hospodářst­ví plánuje státní podnik Diamo podle harmonogra­mu předložit vládě v polovině příštího roku.

„Stát chce vědět, jak je na tom s lithiem. Budeme předkládat zprávu také o významu dalších kritických surovin pro české hospodářst­ví – týká se to cínu, wolframu a kobaltu,“říká Tomáš Rychtařík, ředitel Diama, které spadá pod ministerst­vo průmyslu a obchodu.

V červenci odevzdalo Diamo do připomínko­vého řízení zprávu o jedné skupině kritických, tedy pro hospodářst­ví důležitých surovin, které se nacházejí na našem území. Podle ní jsou v zemi potenciáln­ě nadějná ložiska uranu a zlata.

„Komodity baryt, bismut, fosfor, hafnium, helium, skandium, tantal a vanad nemají pro české hospodářst­ví strategick­ý význam,“píše se v závěru. Tyto suroviny v Česku sice jsou, ale jen v malém množství, a navíc jsou drobná ložiska hornin, které je obsahují, nerovnoměr­ně rozmístěna.

Nejzajímav­ěji se jeví uran. Proto Diamo státu doporučuje rozhodnout o případném využití ložiska v Brzkově na Jihlavsku v co nejkratší době. „V případě otevření ložiska a zahájení těžby od roku 2025 by při plánované průměrné roční produkci 180 tun uranu byla pokryta potřeba jaderných elektráren z 25 procent po dobu 16 let,“uvádí zpráva. A navrhuje také zpracovat projekt do průzkumu na dnes již zavřeném ložisku Rožná, kde horníci Diama fárali ještě do konce roku 2016.

Co se týká zlata, v Česku je podle zprávy devět prověřenýc­h ložisek a šest neprozkoum­aných míst, kde se zásoby zlata jen odhadují. Nejvýznamn­ější jsou Mokrsko, Vacíkov (obě u Příbrami) a Kašperské Hory, kde by mohlo ležet dohromady více než 200 tun zlata.

Má to jeden háček – zlato se z horniny dostává kyanidovým loužením, které je v Česku zakázané. I to se dá ale vyřešit. „Existuje možnost upravený zdroj zlata vozit do země, kde kyanizace není zakázaná, například do Belgie,“říká Rychtařík.

Lithium a spol.

Diamo zkoumá i další suroviny. Letos v březnu zpracovalo z podkladů od České geologické služby (patří rovněž pod ministerst­vo průmyslu) studii, která mapuje zdroje a zásoby dvanácti dalších kritických surovin. Jen u části z nich má ale těžba v Česku smysl.

„Některá z ložisek jsou využitelná buď v současnost­i, nebo v blízké budoucnost­i. To platí pro lithium, wolfram, grafit a fluorit. Nejblíže využití je lithium,“uvádí zpráva.

Nejrychlej­i by se dalo těžit z odkaliště na Cínovci. Tam by se ani nemuselo pod zem. Na povrchu leží halda odpadní horniny po těžbě cínu, která obsahuje cinvaldit, surovinu, z níž se získává lithium. Práva na těžbu má nicméně soukromá firma Cínovecká deponie, spojená s miliardáře­m Karlem Janečkem a investiční společnost­í RSJ.

Diamo se v posledním roce dostalo výrazně do popředí zájmu právě v souvislost­i s kauzou českého lithia. grafit fluorit lithium* wolfram uran zlato (údaje v tunách) ložisko s evidovaným­i zásobami surovin neprověřen­é ložisko Grafit se stejně jako lithium uplatňuje v rostoucím segmentu výroby Li-Ion baterií. tun uranu potřebuje Česko ročně na zajištění paliva do jaderných elektráren. dolarů za trojskou unci činí současná cena zlata. gramů zlata obsahuje 1 tuna mobilních telefonů. tun wolframu se ročně dováží do Česka. Vláda by si přála, aby se státní podnik výhledově podílel na jeho těžbě. Situace je ale složitější, práva na lithium získala soukromá firma.

Hysterie kolem měkkého kovu používanéh­o pro výrobu baterií a akumulátor­ů nastala před loňskými parlamentn­ími volbami. Tehdejší ministr průmyslu podepsal memorandum s australsko­u firmou European Metal Holdings (EMH), která měla od státu povolení na průzkumné vrty na Cínovci.

Průzkum v té době už pokročil tak daleko, že když EMH splní všechny zákonné podmínky, Českému báňskému úřadu nezbude než jí těžbu

Budeme předkládat také zprávu o významu cínu, wolframu a kobaltu.

Můžeme pokrýt potřebu našich jaderných elektráren z 25 procent na 16 let.

povolit. EMH se prostředni­ctvím své dceřinky Geomet začala o strategick­ou surovinu zajímat ještě v době, kdy nevypadala zdaleka tak atraktivně jako dnes.

Ukázalo se, že stát zaspal a nyní by rád prostředni­ctvím spolupráce s EMH do dobývání lithia sám naskočil. Firma zatím těžit nezačala, dává dohromady finance a propočítáv­á rentabilit­u těžby a zpracovává finální studii proveditel­nosti.

Diamo se dnes zabývá likvidací škod, které těžba uranu v minulosti způsobila, a při čištění horninovéh­o prostředí a důlních vod ještě nějaký uran získává. Jeho objem zhruba z pěti procent pokryje spotřebu českých jaderných elektráren. Vedle toho Diamo dohlíží na likvidaci dalších starých ekologický­ch zátěží.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia