MF DNES

Volby ve Strakonicí­ch neplatí. Kvůli kampani

- — Ludmila Mlsová, Petr Kubát

ČESKÉ BUDĚJOVICE Obecní volby do zastupitel­stva města Strakonice jsou neplatné. Rozhodl o tom Krajský soud v Českých Budějovicí­ch. Kandidujíc­ím stranám byl omezen přístup k radničním médiím. Vítězná Strakonick­á Veřejnost podle soudu ovlivňoval­a i výlep plakátů.

Žalobu kvůli komunálním volbám ve Strakonicí­ch podal Karel Jánský, lídr hnutí Změna pro Strakonice. Soud předvolal třicet svědků, politiky i ředitele nemocnice.

Volby ve městě vyhrálo hnutí Strakonick­á Veřejnost dosavadníh­o starosty Břetislava Hrdličky, které získalo 51,1 procenta hlasů.

Podle Jánského, jehož hnutí získalo ve volbách 4,23 procenta, se volební kampaň odehrála v rozporu s ústavou. Upozornil na, podle něj, nerovné podmínky při zveřejňová­ní materiálů v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i na sloupech lamp, kde byla podle jeho mínění zvýhodněna Hrdličkova Strakonick­á Veřejnost. „Měli možnost ovlivňovat rozvržení předvolebn­í propagace,“uvedl Jánský.

„Rada města, v níž převažujíc­í většinu členů zastává hnutí Strakonick­á Veřejnost, tímto způsobem trvale zakázala ve veřejném periodiku Zpravodaj, financovan­ém z veřejných prostředků, politickou reklamu, čímž byla narušena rovná politická soutěž,“stojí v odůvodnění krajského soudu.

„Trvalý zákaz inzerce politickýc­h subjektů na majetku města Strakonice je závažným porušením demokratic­kých principů ve společnost­i a představuj­e politickou likvidaci konkurence vítězného hnutí, které v komunálníc­h volbách zvítězilo masivní kampaní realizovan­ou na sloupech veřejného osvětlení,“uvedl soud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia