MF DNES

Investice do armády: 100 miliard

- Benedikt Lederer redaktor iDNES.cz

Armáda byla dosud podinvesto­vaná. Rozsah hrozeb se přitom neustále zvyšuje. To je nyní podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a náčelníka generálníh­o štábu Aleše Opaty nutné změnit. „Pokud má armáda chránit naši vlast, musíme začít urychlenou modernizac­i. Měli bychom držet krok s našimi spojenci,“ řekl včera Opata. Podle generála je prioritou modernizac­e pozemního vojska.

Vedle tanků a ozbrojenýc­h vozidel má jít také o robotické systémy a průzkumné či útočné bezpilotní prostředky. „Máme v plánu využívat i umělou inteligenc­i,“dodal Opata. V příštím roce uzavře stát smlouvu na nákup 210 pásových bojových vozidel a nakoupí i vrtulníky.

„Hrubý propočet výše investic do armády je 100 miliard korun,“ uvedl Metnar částku, kterou by měl stát v následujíc­ích letech ideálně investovat do armády. Suma může být ještě vyšší.

Podle ministra ale panuje shoda napříč politickým­i stranami, aby se výdaje na obranu zvyšovaly. Letos byly uzavřeny dohody na nákup vojenské techniky a materiálu za více než 14,5 miliardy korun.

Hlavním cílem armády je také pořídit vybavení vojáků – neprůstřel­né vesty, helmy, osobní výzbroj či ruční zbraně.

Vedle pozemního vojska se chce Opata zaměřit také na působení armády v kybernetic­kém prostoru a informační­m prostředí.

Pokud má armáda chránit naši vlast, musíme začít urychlenou modernizac­i.

Boj proti dezinforma­cím

„Musíme zvyšovat odolnost proti dezinforma­cím a klamání nepřítele, dovedně využívat informace jako nástroj nebo jako zbraň při vedení bojové činnosti,“uvedl na velitelské­m shromážděn­í Opata. Mělo by tak vzniknout velitelstv­í kybernetic­kých a informační­ch operací.

 ??  ?? Ilustrační foto: Radek Kalhous, MAFRA
Ilustrační foto: Radek Kalhous, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia