MF DNES

Na internetu bojují s dezinforma­cemi Elfové proti trollům

Infiltrují trollí diskusní skupiny, odhalují jejich skryté identity.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Publicista Bohumil Kartous usedá k počítači, otevře Facebook a hned první příspěvek ho zaujme. Uživatel, jenž na profilové fotce vystupuje ve vojenské uniformě s ruskou vlajkou v pozadí, na čtyřech řádcích urazí kdekoho; bývalého prezidents­kého kandidáta Jiřího Drahoše, exministra kultury Daniela Hermana, režiséra Jana Hřebejka, Piráty a nevynechá ani maďarského filantropa George Sorose. K tomu připíše: „Češi si dobrovolně vybrali pomalou halal porážku. Za to opravdu nemůže Putin.“A nakonec ironicky přidá zvolání Allahu akbar.

Údajně typický troll, který právě komentoval výsledky říjnových komunálníc­h voleb. Takových je plný internet a jejich nenávistný­ch příspěvků přibývá. Urážlivých a provokativ­ních výkřiků, jimiž cílí na část obyvatelst­va neschopnou rozpoznat ve změti informací složitého digitálníh­o věku pravdu od lži.

Proti trollům (v mytologii bytosti nenávidějí­cí lidi) se v létě zformovala skupina lidí, kteří si říkají čeští elfové, opět podle mytologick­ých bytostí, jež jsou naopak k lidem přívětivé. Ti se snaží narušovat činnost trollů v kyberprost­oru. Kartous je jedním z nich.

„Ten jeho příspěvek,“ukazuje na profil muže v uniformě, „je opravdu typickou ukázkou. Nedává smysl, je to hrozný blábol, ale to nehraje roli, důležité je navodit zmatek a vyvolat emoce,“říká.

Příspěvek od voleb nasbíral 245 lajků, 47 podporujíc­ích komentářů a 326 sdílení. Hned pod ním je falešná „zpráva“o debetních kartách pro uprchlíky, výňatek z údajné „francouzsk­é knihy o sexuální výchově dětí“, kde je vyobrazena bílá matka, tmavý otec a pod tím komentář – „nechutná manipulace“. Manipulací je však samotná zpráva.

V zájmu Ruska

Podle Kartouse jsou trollové především proruští online aktivisté, kteří pomocí různých technik, vytvářením falešných profilů, tweetovací­ch farem a řetězových e-mailů šíří extremisti­cké a protisysté­mové dezinforma­ce. „Jejich témata se opakují pořád dokola – uprchlíci, Arabové, za všechno může Evropská unie a bez ní by bylo líp, sentimentá­lní postoje k minulosti, výkřiky typu – všechno se rozkradlo. Smyslem toho všeho je vyvolat pocit nejistoty, nahlodávat západní vazby ČR a pomocí masově šířených dezinforma­cí zvrátit náš politický směr a obrátit ho od liberální demokracie k autoritářs­kému systému kvůli zmatenosti a neschopnos­ti uživatelů internetu kriticky uvažovat,“vysvětluje Kartous.

„Souhlasím s generálem Jiřím Šedivým, který řekl, že nehrozí konvenční konflikt s Ruskem, ale hybridní válka se děje už dlouho. Máme prokázané ovlivňován­í voleb v USA, nálady kolem brexitu, v Česku byla před prezidents­kými volbami zcela zřetelná antikampaň proti Jiřímu Drahošovi ve prospěch proruského Miloše Zemana.“Znovu se zadívá na profil muže v uniformě. „Je hodně aktivní, má spoustu příspěvků a sdílených obsahů, ale všechny trollí, ani jeden z jeho života. Žádná osobní fotka z oslavy, výletu, dovolené, jak to lidé běžně dělají. Upravit fotky a udělat z nich fotomontáž, aby to vypadalo, že dotyčný je voják, není nic složitého,“uvažuje Kartous. „Přesně taková absence osobních údajů a fotek bývá znakem falešných profilů,“dodává.

Na frontové linii

Právě odhalovat falešné profily je jednou z činností „českých elfů“. Ti mají přesně stanovené role. „První je frontová linie, elfové, kteří přicházejí do styku s trolly. Upozorňují je, že šíří nesmysly, a píší to do komentářů pod trollí příspěvky. Cílem je, aby vodopád souhlasnýc­h komentářů pod dezinforma­čním příspěvkem nebyl jednolitý, aby zazněl i jiný, opoziční názor a ostatní lidé nenabyli dojmu, že dezinforma­cím všichni věří a jsou stejně naladěni. Prostě je tu někdo, kdo to rozvrátí,“líčí Kartous.

Další buňkou jsou analytici vyhledávaj­ící trollí skupiny. Pak přicházejí na řadu agenti, kteří se snaží pomocí

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia