MF DNES

Když fake news ruší bezpečnost státu

- — Artur Janoušek

Domácí česnek 6047791851­82686 fialový, ostrý. Tel. PRAHA Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám spadající pod ministerst­vo vnitra za dva roky své existence upozornilo na 24 závažných dezinforma­cí, které podle analytiků mohly ovlivnit vnitřní bezpečnost státu. Naposledy to byla zkreslená zpráva o právech cizinců volit v Česku nebo lži o nelegální migraci, jimiž strašil poslanec SPD Tomio Okamura.

Informace, že cizinci u nás mají stejná volební práva jako Češi, se na sociálních sítích objevovala zpravidla před volbami. Když se vynořila letos v létě, chytila se jí SPD Koupím Moto, Auta a Díly, Škoda, Octavia, Tatra, Wartburg 311, JAWA, ČZ, PAV, 7752623341­86073 a vydala prohlášení, že díky ní „cizinci nedostanou volební právo v ČR“. Centrum na to reagovalo a ministr vnitra Jan Hamáček to uváděl na pravou míru.

Zákaz cizinců u voleb

„Právo volit mají pouze občané členských států Evropské unie, kteří mají na území ČR pobyt. A to pouze ve volbách do obecních zastupitel­stev,“uvedl s tím, že cizinci navíc nechodí v Česku volit nijak masivně. Je jich pokaždé jen několik desítek. V Evropské unii je toto právo zakotveno v zakládacíc­h

Koupím jelení, dančí, srnčí shozy a trofeje a jiné, Celá ČR. e-mail: vykupparoz­iaeu1@gmail.com, tel. 773 191 811. smlouvách. Platí tak i opačně, tedy pro Čechy žijící za hranicemi.

Další dezinforma­ci šířil Okamura, podle něhož se po Česku pohybují „tisíce nezákonnýc­h migrantů bůhvíodkud“. „Bohužel se stalo pravidlem, že každou chvíli musím vyvracet nesmysly poslance Okamury,“prohlásil Hamáček a upřesnil, že za první letošní půlrok bylo v ČR zachyceno 124 případů nelegální migrace a že většina migrantů pochází z Ukrajiny a Moldávie.

Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerst­va vnitra podotýká, že KOUPÍM jakýkoliv starožitný nábytek i chromovaný do r.v.1970. Poškození nevadí. Daněk. Tel.603156533. E-mail: daneknabyt­ek@seznam.cz

TERA-VARI, 603 897 100 centrum řešilo už několik set fake news, většina analýz je ale neveřejná a využívají je úřady a policie.

Podle Korbela přibylo letos dezinforma­cí hlavně kolem prezidents­kých voleb. Volební tým prezidents­kého kandidáta Michala Horáčka si například stěžoval na masivně šířené lži, že byl Horáček vekslák a estébák, což podle něj ovlivnilo volby.

Centrum má ale i další náplň práce: strategie ochrany měkkých cílů, bezpečnost­ní aspekty migrace, oblasti terorismu a radikaliza­ce. i poškozené. T: 7399075981­85277

Výkup všech hodinek. Praha, Krameriova 3. Tel. 602303309.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia