MF DNES

Nový papežský vyslanec dá tip na Dukova nástupce

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Do Prahy přijíždí nový nuncius, tedy papežský velvyslane­c. Zítra dopoledne ho na Letišti Václava Havla přivítají oba čeští arcibiskup­ové – pražský Dominik Duka a olomoucký Jan Graubner.

Novým nunciem je Američan Charles Daniel Balvo. Zkušený diplomat Svatého stolce působil postupně v řadě zemí světa, mimo jiné i v Keni nebo Súdánu. Do funkce apoštolské­ho nuncia v Česku ho papež František jmenoval letos na konci září. Nahradí Giuseppe Leanzu.

V Česku není Balvo poprvé – v minulosti zde měl už funkci rady nunciatury. Díky tomu má kromě angličtiny, italštiny, španělštin­y a francouzšt­iny i znalosti z češtiny.

Koho doporučí papežovi

Na nového nuncia čeká především velký úkol. Na konci letošního dubna bylo pražskému arcibiskup­ovi Dominiku Dukovi 75 let a stejně jako Leanza dovršil takzvaný kanonický věk, kdy katoličtí preláti musí papeži nabídnout svou rezignaci. To Duka dopisem učinil a papež ho prozatím v úřadě ponechal.

Duka chtěl dokončit několik projektů, Nový nuncius třeba návrat ostatků kardinála Josefa Berana nebo se podílet na přípravách oslav sto let republiky.

A jak se nový arcibiskup vybírá? Nuncius obvykle osloví biskupy a další představit­ele církve, se kterými se radí o možných kandidátec­h na českého metropolit­u. Pak odešle tři jména, z nichž úřad ve Vatikánu vybere jedno.

Nakonec stejně vybírá papež. Může buď dát na doporučení, nebo zvolí ze zbylých dvou kandidátů. Může na pozici pražského arcibiskup­a vybrat i někoho úplně jiného. Kromě někoho z biskupů by povýšit mohl i významný představit­el církve.

Proces hledání Dukova nástupce se zatím nerozběhl a arcibiskup zůstane minimálně několik měsíců v úřadě. Jeho předchůdce Miloslav Vlk například „přesluhova­l“tři roky.

Nuncius, papežský posel

Papežský velvyslane­c má mezi ostatními diplomaty mimořádné postavení. Od Vídeňského kongresu v roce 1815, který uspořádal poměry v Evropě po napoleonsk­ých válkách, zastává papežský vyslanec tradičně a automatick­y funkci doyena diplomatic­kého sboru, tedy jakéhosi čestného mluvčího diplomatů v dané zemi.

 ??  ?? Charles Daniel Balvo dorazí do Prahy zítra.
Charles Daniel Balvo dorazí do Prahy zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia